Halal keurmerken staan voornamelijk op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten of producten die alleen halal ingrediënten bevatten.
Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en vleesproducten. Halal vlees en halal vleesproducten zijn te herkennen aan verschillende keurmerken.
Wat betekent het halal-keurmerk?
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten of producten die alleen halal ingrediënten bevatten (zoals kaas of snoep). Halal vlees houdt onder onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die geslacht worden bij het aanroepen van Allah. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan, en bijvoorbeeld niet bij varkens, kikkers, roofdieren, ratten, enzovoorts.
Wat is halal?
Halal staat voor alles wat in de islam als goed en rein kan worden gezien, het betekent letterlijk 'toegestaan’. Ook al het eten uit de zee, groenten, fruit en alle dranken, behalve alcohol zijn voor moslims halal of rein. Alles wat niet is toegestaan is ‘haram’, zoals het eten van varkensvlees, de meeste insecten en het drinken van alcohol. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en halal vleesproducten. Zij hebben onderling soms een andere interpretatie van de regels op gebied van slachten.
Dierenwelzijn
Er is discussie over het effect op dierenwelzijn van het onverdoofd slachten. In Nederland komt zowel verdoofd als onverdoofd halal slachten voor. Tegenwoordig wordt er meestal verdoofd geslacht. Het is halal om een omkeerbare verdoving te geven, bijvoorbeeld een elektrische schok. Voor ritueel slachten maakt de wet een uitzondering op het verplicht verdoven van dieren. Er zijn wel regels voor; wanneer een dier 40 seconden na aansnijding nog bij bewustzijn is moet er alsnog een verdoving worden gebruikt. Het slachten mag alleen gebeuren door een speciaal opgeleide slachter in erkende slachthuizen. Sinds 2018 wordt er toezicht gehouden door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).
Verschillende keurmerken
Halal vlees en halal vleesproducten zijn te herkennen aan verschillende keurmerken. Vlees dat verkregen is door onverdoofd slachten, kun je niet altijd herkennen aan het etiket. Er bestaat hiervoor geen etiketteringsverplichting.
Is halal vlees gezonder dan niet-halal
vlees?
Er zijn er geen studies gedaan waarbij naar de effecten op gezondheid is gekeken tussen mensen die halalvlees eten en mensen niet niet-halalvlees eten. Ook zijn ons geen gegevens bekend over de voedingswaarde van halalvlees in vergelijking tot niet-halalvlees. Voor halalvlees geldt hetzelfde advies als voor niet-halalvlees: kies voor onbewerkt mager vlees. Neem niet meer dan 500 gram vlees per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees.