Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoeveel pasta, rijst en aardappelen koken per persoon?

In onderstaande tabel zie je hoeveel pasta, rijst, couscous, aardappelen en peulvruchten je per persoon kunt koken. Je houdt dan een goede portie over en kookt niet snel te veel.

Precies genoeg pasta, rijst en couscous koken kan lastig zijn. Inschatten hoeveel je nodig hebt is moeilijk omdat pasta, rijst en couscous flink uitzetten tijdens het koken. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om precies op maat te koken. Bijvoorbeeld een keukenweegschaal of het Eetmaatje. Het Eetmaatje is handig omdat de hoeveelheden in porties staat aangegeven.

Heb je geen Eetmaatje? Dan kun je ongeveer de volgende hoeveelheden aanhouden.

Benodigde hoeveelheden p.p.* Ongekookt Gekookt
Aardappelen 280-350 gram 4-5 middelgrote aardappelen
Rijst, couscous 75-100 gram 4-5 opscheplepels
Pasta, spaghetti, macaroni, mie 100-125 gram 4-5 opscheplepels
Peulvruchten (bruine bonen, linzen etc.) 45-75 gram (gedroogd) 2-3 opscheplepels

*Dit geldt voor volwassenen van 19 - 50 jaar. Jonge kinderen en mensen boven de 50 jaar hebben iets minder nodig. Jongens in de puberteit iets meer.

Hoe kook je aardappelen?

Teaserafbeelding voor video ''