Menu
Zoek

Heeft mijn dreumes of peuter een gezond gewicht?

Het is van jongs af aan al goed om met een gezond gewicht bezig te zijn. Want nu leg je de basis voor het gewicht en eetpatroon van je kind. Als je kind opgroeit met een gezond gewicht dan is bewegen makkelijker en de lichamelijke (motorische) ontwikkeling gaat beter. Daarnaast is er op latere leeftijd minder kans op overgewicht.

Heeft je kind een gezond gewicht?

Wat is nou een gezond gewicht? Als je de BMI meter hieronder invult krijg je een indicatie of het gewicht van je kind gezond is of dat het goed is om advies te vragen aan bijvoorbeeld het consultatiebureau. Je krijgt direct een advies op maat.

De BMI-meter geldt voor kinderen vanaf 2 jaar.
Geslacht
Leeftijd
jr
Lengte
cm
Gewicht
kg
Middelomtrek
De BMI zegt niet alles over je gezondheid. Voor een optimaal advies is ook je middelomtrek van belang.
cm
Je meet je middelomtrek zo:
Ga rechtop staan. Meet op je blote huid tussen je onderste rib (A) en de bovenkant van je bekken (B). Houd het meetlint niet te strak, adem uit en lees je middelomtrek af.
...
Berekenen
BMI
drop
24,6
pill_small
24,6
veel te laag
laag
goed
hoog
veel te hoog
Middelomtrek
drop
24,6
pill_small
24,6
goed
hoog
veel te hoog

...

...

Zit je kind op de grens?

Door het afronden kan het zijn dat je kind net boven of onder de grens van ondergewicht of overgewicht zit. Als je je zorgen maakt over het gewicht van je kind kun je voor advies terecht bij het consultatiebureau.

De rol van het consultatiebureau

Op het consultatiebureau bekijken ze hoe het gewicht van je kind zich ontwikkelt. Als zij zich zorgen maken zullen zij jou helpen met adviezen voor een gezond gewicht van je kind. Ga niet zelf actie ondernemen als je denkt dat je kind te zwaar of te licht is.


Hoe zorg je voor een gezond gewicht bij je kind?

Een gezond gewicht bereik of behoud je met gezond eten en drinken, goede eetopvoeding, genoeg beweging en genoeg slaap.

Gezond eten en drinken

Om overgewicht bij kinderen te voorkomen, is het belangrijk dat ze gezond eten, en dat ze niet te veel koek, snoep, zoute snacks, sap, limonade en frisdrank met suiker nemen. Lees alles over gezond eten voor je dreumes of peuter.

Ook als je kind (iets) te zwaar is, eet je gezond volgens de Schijf van Vijf. Het is niet aan te raden om op eigen houtje je kind te laten lijnen. Kinderen hebben namelijk alle voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Vraag advies aan je consultatiebureau.

Goede eetopvoeding

Voor een gezond gewicht bij je kind, is het niet alleen belangrijk wát je geeft maar ook hoe je ermee omgaat. Leer je kind nu al een gezond eetpatroon aan. Bekijk de hulp bij de eetopvoeding.

Genoeg beweging

Het is belangrijk om je kind voldoende te laten bewegen op verschillende manieren, verspreid over de dag. Dit helpt bij het behoud of bereiken van een gezond gewicht. Lopen, klauteren, (loop)fietsen, dansen… alles telt mee. Stimuleer je kind om veel te bewegen en buiten te spelen. Trek er ook op uit. Ga bijvoorbeeld naar het speeltuintje in de buurt, het bos, park of kinderboerderij.

Er zijn ook sporten speciaal voor peuters. Denk bijvoorbeeld aan peuterzwemmen, peutergym of peuterjudo.

Wil je weten hoeveel je kind aan beweging nodig heeft? Kijk op de pagina met de beweegadviezen voor kinderen. Meer tips? Bekijk de beweegtips voor peuters op allesoversport.nl.

Genoeg slaap

Kinderen die weinig slapen hebben meer kans op overgewicht. Waarom slaaptekort samenhangt met meer kans op overgewicht is niet helemaal duidelijk. Mogelijk raken hormonen uit balans door slaaptekort, waardoor het kind minder duidelijk voelt wanneer het verzadigd is en wanneer het juist trek heeft. Daarnaast kan te weinig slaap leiden tot een toenemend hongergevoel. En omdat de dag langer duurt, zijn er meer eetmomenten op een dag.

Hoeveel slaap hebben kinderen nodig?

Kinderen van 1 jaar hebben ongeveer 14 uur slaap nodig per 24 uur, kinderen van 2 en 3 jaar ongeveer 13 uur en kinderen van 4 jaar ongeveer 11,5 uur. Daar kun je 1 uur van aftrekken of bij optellen: dat valt nog binnen normale grenzen. Deze tijden zijn gemiddelden. Het is lastig te bepalen wat normaal en voldoende is, omdat het slaapgedrag en ook de slaapduur van veel factoren afhankelijk is.

Tips voor gebruik van tv, tablet en computer

Beperk de tijd dat je kind tv-kijkt, computert en met een tablet speelt. Voor kinderen tot 1 jaar kan je het gebruik van beeldschermen beter zoveel mogelijk beperken. Voor kinderen van 2 tot 5 jaar is ongeveer 1 uur per dag het maximum, het liefst verdeeld over meerdere korte momenten. Je kunt zelf bepalen wanneer je kind kijkt door gebruik te maken van internetfilmpjes of dvd’s.

Zet de tv of tablet op vaste momenten aan, zo went je kind eraan dat deze maar beperkt gebruikt mag worden. Meer televisiekijken en computeren gaan vaak samen met minder bewegen en meer snoep eten. Ook lijken kinderen die meer televisiekijken en computeren gevoeliger te zijn voor voedselprikkels die van buitenaf komen. Daar komt bij dat televisiekijken via de reclame invloed heeft op wat en hoe kinderen eten.


Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.