Jodium is een mineraal dat nodig is voor de
productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goed
verloop van de stofwisseling, een goede groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel
en de hersenen.
Jodium komt van nature maar in weinig
producten voor, in zeevis, zuivelproducten: eieren en zeewier. In Nederland was
een jodiumtekort daardoor lange tijd een probleem. Daarom heeft de overheid
ervoor gekozen jodium toe te voegen aan keukenzout en bakkerszout dat
wordt gebruikt voor het bakken van brood.
De rol van brood
Bakkerszout bevat meer jodium dan keukenzout. Brood gebakken met gejodeerd bakkerszout is daardoor de belangrijkste bron van jodium in Nederland. 4 sneetjes brood met 1,2% bakkerszout bevatten bijna 100 microgram jodium. Dan heb je al een behoorlijk deel van de dagelijkse aanbevolen 150 microgram jodium binnen.
Het is niet verplicht om brood te bakken met bakkerszout. Op het etiket van brood staat of het met bakkerszout gemaakt is.
Brood zonder bakkerszout
Biologisch
brood wordt vooral door ambachtelijke bakkers vaak gebakken zonder bakkerszout
en bevat dan bijna geen jodium. Kijk op het etiket of vraag je bakker of het
brood met bakkerszout is gemaakt. Als je weinig brood of biologisch brood zonder
bakkerszout eet, let er dan op dat je jodium binnenkrijgt uit andere bronnen.
Bak
je zelf brood? Voeg dan bakkerszout toe in plaats van keukenzout.
Andere bronnen van jodium
Dezelfde hoeveelheid jodium als in 4 sneetjes brood kun je binnenkrijgen door het eten van ongeveer:
- 85 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
- 200 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm)
- 270 gram platvis (schol, tong, heilbot)
- 6 gekookte eieren
- 450 gram kaas
- 4-5 kleine glazen halfvolle melk (per glas 150 ml)
Dit rijtje geeft een beeld van de hoeveelheid jodium in andere producten. Natuurlijk eet je nooit 450 gram kaas op een dag, maar dit rijtje laat zien dat het moeilijk is om iedere dag voldoende jodium binnen te krijgen als je geen brood eet.
Ook in zeewier zit jodium, maar de hoeveelheden variëren sterk. Het gebruik van kelptabletten (zeewiertabletten) wordt daarom afgeraden. Het jodiumgehalte van kelp is namelijk ook erg variabel, waardoor de tabletten te veel of te weinig jodium kunnen bevatten.
Krijg jij genoeg jodium binnen?
Als je gevarieerd eet
volgens de Schijf van Vijf met voldoende brood, zuivelproducten, vis en eieren
krijg je genoeg jodium binnen.
Wil je weten of je genoeg jodium en genoeg van alle andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt? Ga dan aan de slag met Mijn Eetmeter. In dit online eetdagboek houd je bij wat je eet en drinkt op een dag.
Extra als je zwanger bent of borstvoeding geeft
Als je zwanger bent of borstvoeding geeft heb je meer jodium nodig. Het is daarom extra belangrijk om te eten volgens de Schijf van Vijf met voldoende jodiumrijke producten. De belangrijkste bron van jodium is brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis.
Als je zwanger bent en het lukt je structureel niet om voldoen jodium binnen te krijgen, dan is het advies jodium aan te vullen met een supplement.