Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Veilig eten

Voorkom dat je ziek wordt
Elke dag lopen 1.750 Nederlanders een voedselinfectie of voedselvergiftiging op. Misselijkheid, braken en diarree zijn bekende symptomen. Veel mensen noemen het daarom buikgriep. Door hygiënisch en veilig om te gaan met eten, voorkom je dat je ziek wordt.
 
Teaserafbeelding voor video ''
Veilig omgaan met kip is belangrijk om een voedselinfectie te voorkomen. Dat is niet alleen een kwestie van goed doorbakken. Deze video geeft je alle tips die je nodig hebt.
 

Voedselvergiftiging voorkomen

Afbeelding bij teaser '1. Kopen'

1. Kopen

Check of de verpakking nog heel is, controleer de houdbaarheidsdatum en koop gekoelde producten als laatste.
Afbeelding bij teaser '2. Wassen'

2. Wassen

Was je handen, keukengerei, snijplanken, groente en fruit altijd grondig. Verschoon vaatdoekjes elke dag.
Afbeelding bij teaser '3. Scheiden'

3. Scheiden

Snijd vlees, vis en groente op aparte snijplanken. Scheid gaar en rauw eten en voorkom kruisbesmetting.
Afbeelding bij teaser '4. Verhitten'

4. Verhitten

Verhit eten door en door om bacteriën en virussen te doden. Schep eten in de magnetron regelmatig om.
 
 
Afbeelding bij teaser '5. Koelen'

5. Koelen

Zet je koelkast op 4 °C. Eten blijft dan langer goed en bacteriën krijgen nauwelijks een kans.
Teaserafbeelding voor video ''

In de keuken liggen ziekmakers op de loer. Laat die je eten niet verpesten!

Vraag & antwoord

Afbeelding bij teaser 'Zo snel groeien bacteriën'

Zo snel groeien bacteriën

Buiten de koelkast groeien bacteriën razendsnel. Dat zie je in deze infographic.
 
 
 
Quiz: houdbaarheidsdatum Quiz: houdbaarheidsdatum

Wat weet jij over de houdbaarheid van voedsel? Test je kennis!

 
Afbeelding bij teaser '5x Veilig-kaarten'

5x Veilig-kaarten

Download de 5x Veilig-kaarten die helpen om veilig om te gaan met eten.
Teaserafbeelding voor video 'Eet veilig in 5 stappen'

Eet veilig in 5 stappen

Deze video laat zien hoe je in 5 stappen veilig je eten bereidt. Zo krijgen ziekmakers geen kans.

Afbeelding bij teaser 'Tips en materialen'

Tips en materialen

Bekijk onze boeken, folders, video's en andere uitgaven met tips en achtergrondinfo over veilig eten.
 
 

Gerelateerde onderwerpen

Welke onderwerpen spelen er nog meer op het gebied van veilig eten? Bekijk het hieronder.

Verbrand eten

Milieuvervuiling

Bestrijdingsmiddelen

E-nummers


Teaserafbeelding voor video 'Bekijk de video'

Bekijk de video

Wat zijn de grootste ziekmakers in ons eten? Bekijk de video of lees het antwoord.