Waarop zijn de adviezen van het Voedingscentrum gebaseerd? Een grondige en wetenschappelijke onderbouwing van de Schijf van Vijf vind je in de documenten op deze pagina.
Richtlijnen Schijf van Vijf
De Richtlijnen Schijf van Vijf zijn de onderbouwing van de Schijf van Vijf. Ze bestaan uit een praktische vertaling van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende energie en voedingsstoffen. Ook gaat het over de milieudruk van de Schijf van Vijf (bijlage 13).
Richtlijnen goede voeding
Bekijk ook de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en de Richtlijnen goede voeding ecologisch belicht.
Internationale toetsing
De
ontwikkeling van de adviezen in de Schijf van Vijf is gepubliceerd in Public Health
Nutrition, een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift. Dat betekent dat de
onderbouwing van onze adviezen is getoetst en erkend door (internationale)
onderzoekers.
Bekijk de publicatie (pdf 720 kB, Engelstalig)
Oude richtlijnen 2011
Download de oude Richtlijnen voedselkeuze 2011.
Richtlijn Eetomgevingen
Speciaal voor eetomgevingen zoals bedrijfsrestaurants, schoolkantines, dagattracties, sportlocaties en zorginstellingen, heeft het Voedingscentrum ook een Richtlijn Eetomgevingen, gebaseerd op de Schijf van Vijf.