Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Richtlijnen Schijf van Vijf

Waarop zijn de adviezen van het Voedingscentrum gebaseerd? Een grondige en wetenschappelijke onderbouwing van de Schijf van Vijf vind je in de documenten op deze pagina.

Richtlijnen Schijf van Vijf

De Richtlijnen Schijf van Vijf zijn de onderbouwing van de Schijf van Vijf. Ze bestaan uit een praktische vertaling van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende energie en voedingsstoffen. Ook gaat het over de milieudruk van de Schijf van Vijf (bijlage 13).

Richtlijnen goede voeding

Bekijk ook de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en de Richtlijnen goede voeding ecologisch belicht.

Internationale toetsing

De ontwikkeling van de adviezen in de Schijf van Vijf is gepubliceerd in Public Health Nutrition, een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift. Dat betekent dat de onderbouwing van onze adviezen is getoetst en erkend door (internationale) onderzoekers.

Bekijk de publicatie (pdf 720 kB, Engelstalig)

Oude richtlijnen 2011

Download de oude Richtlijnen voedselkeuze 2011.

Richtlijn Eetomgevingen

Speciaal voor eetomgevingen zoals bedrijfsrestaurants, schoolkantines, dagattracties, sportlocaties en zorginstellingen, heeft het Voedingscentrum ook een Richtlijn Eetomgevingen, gebaseerd op de Schijf van Vijf.