Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Bruinbrood, glutenvrij

  • 14 personen
  • meer dan 30 minuten
  • 80 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • 75 gram boekweitmeel
  • 75 gram havermeel
  • 50 gram maizena
  • 50 gram gebroken lijnzaad
  • 10 gram psyllium
  • 4 gram gedroogde gist (1⅓ afgestreken theelepel)
  • 3 gram (1 afgestreken theelepel) glutenvrij bakkerszout
  • 275 gram water
  • 1 eetlepel olie

Materialen

braadpan met deksel, geschikt voor de oven, schone plantenspuit met kraanwater

Bereiding

  1. Meng het boekweitmeel, het havermeel, de maïzena, het lijnzaad, de psyllium, de gist en het zout in een kom.
  2. Maak een kuiltje in het midden.
  3. Verwarm het water tot lauwwarm.
  4. Schenk het water in het kuiltje en voeg de olie toe. Roer met een houten lepel tot alles goed is gemengd.
  5. Laat het mengsel 10 minuten afgedekt rusten zodat de psyllium vocht op kan nemen.
  6. Maak er een bol van en laat het in de kom afgedekt met plasticfolie op een warme plaats 45 minuten rijzen.
  7. Zet een braadpan met deksel dat geschikt is voor de oven op het rooster in de oven. Verwarm de oven met de pan en deksel voor op 230 °C.
  8. Neem de hete pan uit de oven en stort de deegbol erin. Snijd de bovenkant met een scherp mesje kruislings in. Besproei de binnenkant van het hete deksel met een plantenspuit met schoon water. Plaats het deksel snel op de pan en zet de pan in de hete oven.
  9. Bak het brood 15 minuten.
  10. Verwijder het deksel en bak het brood in nog 20-25 minuten verder gaar en bruin.
  11. Neem het brood uit de pan en laat het op een rooster afkoelen.
  12. Snijd het brood in boterhammen. Verpak ze eventueel in porties in diepvrieszakjes en vries dit in.

Variaties

Met zaden: rooster 50 gram gemengde zaden en pitten in een droge koekenpan. Laat afkoelen en meng er 30 gram water door. Voeg toe aan het deeg.
Met rozijnen: wel 100 gram gewassen rozijnen in lauw water. Voeg goed uitgelekt toe aan het deeg.

Allergie-informatie

Gebruik meelsoorten met het glutenvrij logo.

Vervang het glutenvrije bakkerszout door JOZO Bewust zout met minder natrium, met jodium (hierin zit wel minder jodium dan in bakkerszout)

Maak havermeel evt. door glutenvrije havermout met een staafmixer of in de keukenmachine te malen.

Psyllium is een plantenvezel. De vezels nemen veel vocht op en maken het brood malser.

Met dank aan annemiekeglutenvrij.nl

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 80 kcal
Vet 2 gram
Waarvan verzadigd vet 0 gram
Koolhydraten 11 gram
Waarvan suikers 0 gram
Vezels 2 gram
Eiwit 2 gram
Zout
0,2 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept