Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Linzenkoekjes met rode kool en aardappel-pastinaakpuree

Linzenkoekjes met rode kool en aardappel-pastinaakpuree

Een kleurrijk en smaakvol geheel.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 570 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 130 gram linzen (blik, uitlekgewicht)
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • ¼ ui
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel ketjap met minder zout
  • 1 theelepel mosterd
  • 10 gram peterselie (vers)
  • 5 gram dille (vers)
  • peper
  • 100 ml magere (Griekse) yoghurt
  • 200 gram rode kool
  • 3 dadels (zonder pit)
  • 2 stuks steranijs
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel (rode wijn)azijn
  • 500 gram aardappel
  • 200 gram pastinaak
  • 100 ml halfvolle melk

Materialen

Keukenmachine of staafmixer

Bereiding

  1. Spoel de linzen en laat uitlekken in een vergiet.
  2. Rooster de zonnebloempitten in een droge pan en laat afkoelen op een bord.
  3. Maak de ui schoon en snijd fijn.
  4. Verwarm de helft van de margarine in een pan en fruit de ui zacht.
  5. Voeg de knoflookpoeder, paprikapoeder, komijn en peper toe en bak een minuut mee.
  6. Voeg de ketjap toe en zet het vuur uit.
  7. Was de kruiden en snijd klein.
  8. Doe de zonnebloempitten, linzen, gebakken ui, de helft van de peterselie en de mosterd in een keukenmachine en draai kort tot een smeuïg geheel. Het hoeft niet helemaal glad.
  9. Doe het mengsel in een kom, druk het aan en zet minimaal een uur afgedekt in de koelkast.
  10. Meng de yoghurt met de rest van de peterselie, de dille en peper in een kom en zet in de koelkast tot gebruik.
  11. Maak de rode kool schoon en snijd in dunne repen.
  12. Snijd de dadels in dunne ringen.
  13. Kook de rode kool met de dadels, steranijs, laurierblad en azijn in een bodempje water 20-25 minuten tot het zacht is. Haal na het koken het laurierblad en steranijs uit de pan.
  14. Maak de aardappels en pastinaak schoon en snijd ze in stukken. Kook in een bodempje water 15-20 minuten gaar.
  15. Maak 4-5 kleine koekjes per persoon van het linzenmengsel. Verwarm de rest van de margarine in de pan en bak daarin de linzenkoekjes in 10 minuten gaar. Keer af en toe voorzichtig.
  16. Breng de melk aan de kook. Stamp de gare aardappelen en pastinaak fijn en maak er met hete melk en peper een puree van.
  17. Serveer de linzenkoekjes met de yoghurtdip, aardappel-pastinaakpuree en rode kool.

Variaties

Ook lekker met andere noten, zaden of pitten zoals amandelen, pompoenpitten of pijnboompitten. In plaats van pastinaak kun je de puree ook maken met (winter)wortel. Halfvolle melk en (Griekse) yoghurt kun je ook door een plantaardig zuivelalternatief vervangen.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Linzen:
Maak de dubbele hoeveelheid van het linzenmengsel. Bak de koekjes en vries ze in. Lekker voor een andere keer in een gevulde wrap of bij rijst met wokgroenten.

Verse kruiden:
Wikkel een restje kruiden in velletjes nat keukenpapier. Bewaar ze onderin de koelkast. Gebruik de rest bij tomatensoep met boontjes en peterselietopping of bietjesspread.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Rode kool is deze maand (juli) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 570 kcal
Vet 16 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 76 gram
Waarvan suikers 25 gram
Vezels 15 gram
Eiwit 22 gram
Zout
0,3 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept