Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Druif

De druif is een fruitsoort. Druiven leveren weinig vitamine C, maar wel veel voedingsvezel en kalium. Druiven staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid. Er zijn druiven verkrijgbaar met de duurzaamheidstopkeurmerken Europees biologisch, EKO, Demeter en On the way tot PlanetProof. 

Wat zijn druiven?

De druif is een zachte fruitsoort, net als bessen en aardbeien. Druiven groeien in trossen aan een wijnstok. Er zijn witte en blauwe druiven. Sommige druiven hebben pitten, andere zijn pitloos. Druiven bedoeld voor het maken van wijn zijn niet zo lekker om zo te eten. De druiven bedoeld voor de fruitconsumptie zijn zoeter.  Fruit staat in de Schijf van Vijf.  

Waar komen druiven vandaan?

Druiven worden in Nederland nauwelijks verbouwd. Ze worden het hele jaar door geïmporteerd uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Griekenland, Spanje en Italië.

In Nederland worden wel op beperkte schaal wijndruiven geteeld. Ook vindt er nog kasteelt plaats. In het Westland staat nog op ongeveer 20 hectare kasoppervlakte de ‘Westlandse druif’. Dit ras is officieel een beschermd product binnen de Europese Unie. Alleen in het Westland geteelde druiven mogen deze naam dragen.

Hoeveel druiven eten we?

De druif staat vijfde op de lijst van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Gemiddeld eten Nederlanders 8,6 gram druiven per dag.

Hoe kan ik druiven bewaren?

Druiven kunnen onafgedekt op een koele plaats 3 tot 4 dagen bewaard blijven. In de koelkast blijven druiven ongeveer 7 dagen goed.

Zijn druiven gezond?

Druiven bevatten nauwelijks vitamine C. Ze leveren wel veel  voedingsvezel en  kalium. Voor fruit gelden veel algemene gezondheidsvoordelen.

Staan druiven in de Schijf van Vijf?

Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Vul de  Schijf van Vijf voor jou in voor een persoonlijk advies gebaseerd op je leeftijd en geslacht. 

Etiket: waarop kan ik letten bij druiven?

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering. 

Aan vers, niet-voorverpakt fruit zijn nauwelijks eisen gesteld. Alleen de naam, land van herkomst en de productiepartij moeten genoemd worden. Op een etiket van voorverpakt (gesneden) fruit, ingeblikt en gedroogd fruit staan onder meer de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, het gewicht en het land van herkomst vermeld. 

Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket. 

Welke keurmerken staan er op druiven?

In Nederland zijn druiven verkrijgbaar met de volgende keurmerken:  

Zijn druiven duurzaam?

Druiven hebben, zoals de meeste fruit soorten, een redelijk lage klimaatbelasting. Als je meer rekening wilt houden met de milieu-impact van druiven, kun je kiezen voor druiven met een topkeurmerk. Het On the way to Planetproof keurmerk stelt onder andere eisen aan het watergebruik tijdens de teelt. Biologische teelt houdt onder andere rekening met een goed beheer van de bodem en het type en de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen.

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ331 kJ
Energiewaarde in kcal78 kcal
Vet
Vet totaal0,2 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,1 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,1 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,1 g
Linolzuur0,1 g
ALA0,02 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel1,8 g
Eiwit
Eiwit plantaardig1 g
Eiwit totaal1 g
Vitamines
Alfa-caroteen0 µg
Beta-caroteen25 µg
Beta-cryptoxanthine0 µg
Folaat equivalenten2,9 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne34 µg
Lycopeen0 µg
Niacine0,2 mg
Retinol activiteit equivalent2 µg
Vitamine B10,04 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,02 mg
Vitamine B60,052 mg
Vitamine C2 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,3 mg
Zeaxanthine0 µg
Overigen
Alcohol0 g
As0 g
Cholesterol0,0 mg
Water80 g
Koolhydraten
Koolhydraten16,8 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden16,3 g
Polysacchariden0,6 g
Natrium/zout
Natrium0,003 g
Zout0,008 g
Mineralen
Calcium17 mg
Fosfor25 mg
IJzer0,2 mg
Jodium2 µg
Kalium233 mg
Koper0,11 mg
Magnesium9 mg
Selenium0 µg
Zink0,20 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Duurzaamheid
Klimaatbelasting (kg CO2 eq. per 100g)*
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik (m3)**
1 = 120 liter water
Landgebruik (m2 per 100g)
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.** Gebruik van grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie. Regenwater of hergebruikt water tellen we niet mee.