De druif is een fruitsoort. Druiven leveren weinig vitamine C, maar wel veel voedingsvezel en kalium. Druiven staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid. Er zijn druiven verkrijgbaar met de duurzaamheidstopkeurmerken Europees biologisch, EKO, Demeter en On the way tot PlanetProof.
Wat zijn druiven?
De druif is een zachte fruitsoort, net als bessen en aardbeien. Druiven groeien in trossen aan een wijnstok. Er zijn witte en blauwe druiven. Sommige druiven hebben pitten, andere zijn pitloos. Druiven bedoeld voor het maken van wijn zijn niet zo lekker om zo te eten. De druiven bedoeld voor de fruitconsumptie zijn zoeter. Fruit staat in de Schijf van Vijf.
Waar komen druiven vandaan?
Druiven worden in Nederland nauwelijks verbouwd. Ze worden het hele jaar door geïmporteerd uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Griekenland, Spanje en Italië.
In Nederland worden wel op beperkte schaal wijndruiven geteeld. Ook vindt er nog kasteelt plaats. In het Westland staat nog op ongeveer 20 hectare kasoppervlakte de ‘Westlandse druif’. Dit ras is officieel een beschermd product binnen de Europese Unie. Alleen in het Westland geteelde druiven mogen deze naam dragen.
Hoeveel druiven eten we?
De druif staat vijfde op de lijst van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Gemiddeld eten Nederlanders 8,6 gram druiven per dag.
Hoe kan ik druiven bewaren?
Druiven kunnen
onafgedekt op een koele plaats 3 tot 4 dagen bewaard blijven. In de koelkast
blijven druiven ongeveer 7 dagen goed.
Zijn druiven gezond?
Druiven bevatten nauwelijks vitamine C. Ze leveren wel veel voedingsvezel en kalium. Voor fruit gelden veel algemene gezondheidsvoordelen.
Staan druiven in de Schijf van Vijf?
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een persoonlijk advies gebaseerd op je leeftijd en geslacht.
Etiket: waarop kan ik letten bij druiven?
Eisen
ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de
Warenwet etikettering.
Aan
vers, niet-voorverpakt fruit zijn nauwelijks eisen gesteld. Alleen de naam, land
van herkomst en de productiepartij moeten genoemd worden.
Op
een etiket van
voorverpakt (gesneden) fruit, ingeblikt en gedroogd fruit staan onder meer de
ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, het gewicht en het land van herkomst
vermeld.
Kijk
naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van
het etiket.
Welke keurmerken staan er op druiven?
In Nederland zijn
druiven verkrijgbaar met de volgende keurmerken:
Zijn druiven duurzaam?
Druiven hebben, zoals de meeste fruit soorten, een redelijk lage klimaatbelasting. Als je meer rekening wilt houden met de milieu-impact van druiven, kun je kiezen voor druiven met een topkeurmerk. Het On the way to Planetproof keurmerk stelt onder andere eisen aan het watergebruik tijdens de teelt. Biologische teelt houdt onder andere rekening met een goed beheer van de bodem en het type en de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen.