Het aspergeseizoen loopt van april t/m juni. Afhankelijk van het weer zijn Hollandse asperges uit volle grond vanaf half/eind april te koop. Dan zijn het een klimaatvriendelijke keuze. Voor die tijd zijn er ook asperges, maar dan wordt de grond soms verwarmd.
Asperges kook je afhankelijk van de dikte en grootte in 8-10 minuten. Kook ze in weinig water en niet te lang. Zo blijven vitamines en smaak het beste behouden. Of stoom asperges, dan behouden ze de meeste smaak.
Verse witte asperges bewaar je het beste in de koelkast omwikkeld in een vochtige theedoek. Groene en paarse asperges bewaar je het beste in een open plastic zak in de koelkast. Houd daarbij de onderkant van de asperges nat.
Witte asperges kun je het beste schillen met een dunschiller. Bij groene asperges is schillen niet nodig. Snijd bij zowel witte als groene asperges een stuk van de harde onderkant af.
Asperges kun je invriezen. Blancheer ze wel eerst even. In de vriezer zijn ze tot 1 jaar houdbaar. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien, je kunt ze direct in een pan kokend water doen.
Bekijk een voorbeeld