Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend
water. Hierbij blijven smaak en vitamines beter behouden dan bij koken. Om
eten te stomen gebruik je een stoomoven, stoompan of stoommandje. Ook een pan
met een hittebestendige vergiet en deksel doet het werk.
Handige kookvideo
Onze chef Maryam laat zien hoe je stap voor stap groente stoomt.
Stap voor stap stomen
Hieronder leggen we uit hoe je eten stoomt. Gebruik
hierbij een stoommandje of een hittebestendige vergiet die je plaatst op een
pan met kokend water. Kijk bij een elektrische stoompan of stoomoven naar de
gebruiksaanwijzing van het apparaat.
- Breng water in een pan met deksel aan de kook.
- Leg het eten dat je wilt stomen in een stoommandje
of hittebestendige vergriet. Plaats dit op de pan en dek dit af met een passende
deksel.
- Komt er stoom onder de deksel uit? Zet de warmtebron dan wat lager. Het is wel belangrijk dat het water blijft dampen.
- Stoom je eten gaar. De stoomtijd is iets langer dan
de kooktijd, reken op 3 tot 5 minuten meer. Bekijk de kooktijden van verschillende groenten.
Makkelijke,
gezonde en lekkere recepten
Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat
lekkere recepten voor je op een rijtje gezet.