Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe braad ik?

Bij braden verhit je een of meerdere ingrediënten in een dun laagje heet vet en laat je dit langzaam gaar worden. Denk aan het braden van groente en aardappeltjes of vlees zoals een rollade, varkenshaasje, kippenpoten of gehakt. Lees hoe je op verschillende manieren kunt braden.

hoe braad ik

Stap voor stap braden

Lees hieronder hoe je op verschillende manieren kunt braden.

Braden in een braadpan
  1. Verhit één eetlepel olie of vloeibare margarine per persoon in een braadpan.
  2. Leg de ingrediënten in het hete vet en laat het goudgeel worden. Let op dat het niet aanbrandt. Verbrande producten bevatten namelijk de schadelijke stoffen acrylamide en  PAK’s.
  3. Keer om met een tang of spatel en bak de andere kant. Gebruik geen vork, dan verlies je sappen en smaak.
  4. Zet de warmtebron laag en sluit de pan gedeeltelijk of helemaal af. Als je een hittebestendige pan gebruikt, kun je deze ook in de oven op 175 °C plaatsen.
  5. Check na de bereidingstijd aangegeven in het recept of de ingrediënten zacht gegaard zijn. Twijfel je? Laat het dan nog iets langer staan.
sluiten
Braden in een braadslee of braadschotel
  1. 1. Leg je ingrediënten in een braadslee of -schotel. Denk aan groente, aardappeltjes vlees, kip, vis of combinaties daarvan.
  2. Verdeel 1 of 2 eetlepels olie over de inhoud en breng op smaak met kruiden.
  3. Zet de braadslee of -schotel op een rooster en schuif deze in het midden van de oven. Stel de temperatuur en tijd in zoals aangegeven in het recept.
  4. Bevochtig een gerecht in de oven regelmatig om uitdrogen te voorkomen. Leg bij vlees, kip of vis met een vetlaagje de vette kant boven, dan bevochtigd het gerecht zichzelf. Als de braadslee of -schotel afgedekt is met bijvoorbeeld een deksel, blijft het vanzelf vochtig genoeg.
  5. Check na de bereidingstijd aangegeven in het recept of de ingrediënten gaar zijn. Twijfel je? Laat het dan nog iets langer staan.
sluiten
Braden in een braadzak
  1. Doe de ingrediënten in een braadzaak. Denk aan groente, aardappeltjes vlees, kip, vis of combinaties daarvan.
  2. Breng naar wens op smaak met kruiden. Je hoeft geen olie toe te voegen.
  3. Doe de braadzak dicht en leg deze in een ovenvaste schaal of op een bakplaat.
  4. Prik een paar gaatjes in de braadzak om te voorkomen dat de druk te hoog wordt en de zak open klapt.
  5. Zet de schaal of bakplaat in de oven. Stel de temperatuur en tijd in zoals aangegeven in het recept.   
  6. Check na de bereidingstijd aangegeven in het recept of de ingrediënten gaar zijn. Twijfel je? Laat het dan nog iets langer staan.
sluiten
Braden in aluminiumfolie
  1. Leg de ingrediënten op een stuk aluminiumfolie. Denk aan groente, aardappeltjes vlees, kip, vis of combinaties daarvan. Het maakt niet uit of de doffe of glanzende kant van het folie aan de buitenkant zit. Zorg dat je ruim aluminiumfolie neemt, zodat je het straks tot een dichtgevouwen pakketje kan maken.
  2. Breng naar wens op smaak met kruiden. Je hoeft geen olie toe te voegen.
  3. Vouw het aluminiumfolie dicht, zodat het een afgesloten pakketje gevuld met de ingrediënten wordt. Leg het pakketje in een ovenvaste schaal of op een bakplaat.
  4. Zet de schaal of bakplaat in de oven. Stel de temperatuur en tijd in zoals aangegeven in het recept.   
  5. Check na de bereidingstijd aangegeven in het recept of de ingrediënten gaar zijn. Twijfel je? Laat het dan nog iets langer staan.
sluiten
Braden in een römertopf of aardewerken schotel
  1. Zet je römertopf of aardewerken schotel met deksel 15 minuten in koud water. Laat de schaal en deksel het water opnemen. Tijdens het braden verdampt het water waardoor de inhoud gaar stoomt.
  2. Leg de ingrediënten in de römertopf of schotel en doe de deksel erop.
  3. Zet in een koude oven. Pas als je de römertopf of schotel erin hebt gezet, stel je de temperatuur en tijd in van de oven. Anders is de overgang van koud naar warm te groot en kan de schotel barsten.
  4. Laat de ingrediënten gaar worden en haal dan de römertopf of schotel uit de oven. Zet deze niet op een koude ondergrond, maar bijvoorbeeld op een pannenlap of dubbelgevouwen handdoek.
sluiten

Tips bij het braden

  • Gebruik je vlees, kip of vis? Laat dit dan voor het braden op kamertemperatuur komen. Komt het uit de vriezer? Lees meer over ontdooien.
  • Zet de oven niet te heet (kijk naar het recept) of zet de warmtebron laag. Zeker bij grote stukken bestaat anders de kans dat de buitenkant al bruin is voordat de binnenkant gaar is. Snijd een kip of groot stuk vlees eventueel in stukken vóór het braden.
  • In rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis kunnen ziekmakers zitten. Voorkom dat je ziek wordt door het goed gaar te maken. Gebruik een vleesthermometer om de temperatuur in het midden van het stuk vlees of vis te meten. Plaats de thermometer niet tegen een bot.
Product Kerntemperatuur van (in °C)
Vlees en kip Minimaal 75
Vis 60
Rosé vlees* 55
*Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, kan rosé gegeten worden, maar doorbakken is de meest veilige keuze.

Makkelijke, gezonde en lekkere recepten

Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere braadrecepten op een rijtje gezet.

Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/sloppy-joes.aspx">Sloppy Joes</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/kippenbouteninhoisinsaus.aspx">Kippenbouten in hoisinsaus</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/currykip-met-groente-en-rijst.aspx">Currykip met groente en rijst</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/varkenshaasje-met-salsa-van-rode-ui-bloemkool-en-aardappelen.aspx">Varkenshaasje met salsa van rode ui, bloemkool en aardappelen</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/kruidige-tempe-met-venkel.aspx">Kruidige temp&eacute; met venkel</a>