Een theelepel kaneel,
een eetlepel olie, een handje pinda’s… Hoeveel gram is dat precies? Of hoeveel milliliter?
Met een keukenweegschaal of maatbeker bepaal je de hoeveelheid heel nauwkeurig. En andersom geldt: door te weten hoeveel er op een theelepel of eetlepel past, kun je snel en makkelijk de juiste hoeveelheid van een ingrediënt inschatten zonder weegschaal.
Maten en gewichten in recepten
Hieronder vind je een overzicht van ingrediënten die vaak in de keuken worden gebruikt. Hierbij gaan we uit van de gemiddelde grootte van een theelepel en eetlepel. Het gaat om een afgestreken lepel zonder ‘kop’ erop.
Ingrediënt |
1 theelepel
|
1 eetlepel
|
Gedroogde kruiden |
1 g |
5 g |
Specerijen, zout |
2 g |
15 g |
Olie, vloeibare margarine |
2 g |
10 g |
Boter |
5 g |
13 g |
Water, azijn |
2 g |
12 g |
Verse gehakte kruiden |
1 g |
3 g |
Geraspte kaas |
2 g |
10 g |
Yoghurt |
3 g |
15 g |
Specerijen en gedroogde kruiden
Ingrediënt |
Hoeveelheid |
1 theelepel basilicum
|
1 g |
1 theelepel chilipoeder
|
2 g |
1 theelepel gemberpoeder
|
2 g |
1 theelepel geraspte gember
|
2 g |
1 theelepel Italiaanse kruiden
|
1 g |
1 theelepel kaneel
|
2 g |
1 theelepel kardemom
|
2 g |
1 theelepel kerriepoeder
|
2 g |
1 theelepel knoflookpoeder
|
2 g |
1 theelepel koek- en speculaaskruiden
|
2 g |
1 theelepel komijn, gemalen
|
2 g |
1 theelepel komijnzaad
|
2 g |
1 theelepel koriander, gemalen
|
2 g |
1 theelepel kurkuma
|
2 g |
1 theelepel oregano
|
1 g |
1 theelepel paprikapoeder
|
2 g |
1 theelepel peper
|
2 g |
1 theelepel Provençaalse kruiden
|
1 g |
1 theelepel tijm
|
1 g |
1 theelepel uienpoeder
|
2 g |
sluiten
Verse kruiden en smaakmakers
Ingrediënt |
Hoeveelheid |
1 eetlepel kleingesneden basilicum
|
3 g |
1 eetlepel kleingesneden bieslook |
3 g |
1 eetlepel kleingesneden bladselderij
|
2 g |
1 eetlepel kleingesneden koriander
|
2 g |
1 eetlepel kleingesneden peterselie |
2 g |
1 eetlepel munt
|
3 g |
1 handje munt
|
4 g |
1 takje munt |
2 g |
1 stukje gemberwortel (duim, stukje 3 cm) |
15 g |
1 chilipepertje |
2 g |
1 chilipepertje gedroogd |
0,5 g |
1 Spaanse peper |
10 |
1 theelepel geperste knoflook |
2 g |
1 teentje geperste knoflook |
2 g |
sluiten
Servies: schaaltjes, glazen en meer
Ingrediënt |
Hoeveelheid |
1 dessertschaaltje |
150 ml |
1 soepbord/kop
|
250 ml |
1 koffiekopje/theekopje |
125 ml |
1 theeglas |
150 ml |
1 koffiemok klein |
175 ml |
1 koffiemok groot |
250 ml |
1 waterglas klein |
150 ml |
1 waterglas |
200 ml |
1 limonadeglas |
200 ml |
1 longdrink glas
|
250 ml
|
1 wijnglas klein
|
100 ml
|
1 wijnglas groot
|
150 ml |
1 bierglas |
250 ml |
1 theelepel |
2 ml |
1 eetlepel |
12 ml |
sluiten
Liter, deciliter, centiliter, milliliter
Liter |
Deciliter |
Centiliter |
Milliliter |
1 l |
10 dl |
100 cl |
1.000 ml |
0,5 l |
5 dl |
50 cl |
500 ml |
0,25 l |
2,5 dl |
25 cl |
250 ml |
0,125 l |
1,25 dl |
12,5 cl |
125 ml |
sluiten