Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe stoof ik?

Bij stoven maak je eten langzaam gaar in een vloeistof, bijvoorbeeld in water of bouillon. Dit doe je met een stoof- of braadpan met een dikke bodem en deksel. Je kunt ook een tajine gebruiken. Varieer met groente, peulvruchten, aardappelen, vis, vlees, kip en mengsels daarvan. Ook fruit kun je stoven, denk maar aan stoofpeertjes en appelmoes.

Hoe stoof ik

Stap voor stap stoven

  1. Verhit één eetlepel olie of vloeibare margarine per persoon in een stoof- of braadpan met dikke bodem.
  2. Bak de ingrediënten van je stoofgerecht. Sommige ingrediënten hoef je niet eerst te bakken. Veel groentesoorten en peulvruchten kun je rauw toevoegen bij stap 4.
  3. Voeg voorzichtig het water, bouillon, wijn of een mengsel hiervan toe aan de pan. Hoeveel vocht je moet toevoegen verschilt per gerecht. Bekijk hiervoor het recept.
  4. Voeg naar wens kruiden toe en eventueel andere rauwe ingrediënten, zoals groente en/of peulvruchten.
  5. Doe de deksel op de pan en breng de inhoud net niet aan de kook. Zet daarna de warmtebron laag en laat de ingrediënten langzaam gaar stoven. Stoven kan ook in de oven. Gebruik hiervoor een ovenbestendige pan en laat de temperatuur niet boven de 80°C komen.
  6. Check na de bereidingstijd aangegeven in het recept of de ingrediënten zacht gegaard zijn. Twijfel je? Laat het dan nog iets langer stoven.

Tips bij het stoven

  • Maak je een stoofgerecht met vlees? Haal het vlees dan 20 minuten van tevoren uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen. Gebruik je vlees uit de vriezer? Lees meer over ontdooien.
  • Als je alcohol gebruikt in een stoofgerecht, verdampt er een gedeelte, maar er blijft altijd wat achter. Lees meer over koken met alcohol.
  • Gebruik je bouillon? Kies dan voor een bouillonblokje met minder zout of maak zelf je bouillon, bijvoorbeeld deze groentebouillon.
  • Voeg voor extra mals vlees een scheut van een zure vloeistof toe aan het stoofgerecht. Denk aan azijn of tomatenpuree. Bij een stoofgerecht met vis wordt de gestoofde vis door het zuur juist wat steviger.
  • Het vocht (met vitamines en mineralen) dat na het stoven overblijft kun je gebruiken voor een jus of saus.

Makkelijke, gezonde en lekkere recepten

Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere stoofrecepten op een rijtje gezet.

Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/tajine-met-kip-en-pompoen.aspx">Tajine met kip en pompoen</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/stoofpot-met-pastinaak-en-witte-bonen.aspx">Stoofpot met pastinaak en witte bonen</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/stoofpeertjes-met-custardsaus.aspx">Stoofpeertjes met custardsaus</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gestoofde-pangasius-met-erwtjes.aspx">Gestoofde pangasius met erwtjes</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/tofuballetjes-in-groentesaus.aspx">Tofuballetjes in groentesaus</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/boerenkoolstoofpot-met-kapucijners.aspx">Boerenkoolstoofpot met kapucijners</a>