Maag-darmklachten zijn klachten die te maken hebben met het spijsverteringskanaal. Deze loopt van de mond tot de anus.
De vertering en opname van al het eten en drinken dat we binnenkrijgen vindt in het spijsverteringskanaal plaats.
De spijsvertering gaat niet altijd helemaal vanzelfsprekend. Er kunnen verschillende klachten ontstaan. Meestal gaan ze vanzelf over of is er met aanpassing van de voeding iets aan te doen.
Waardoor ontstaan maag-darmklachten?
Klachten in het maag-darmkanaal hebben vaak te maken met de spijsvertering. Bij de spijsvertering zijn de mond, slokdarm, maag, lever, galblaas, nieren, alvleesklier, dunne darm, dikke darm, endeldarm en anus betrokken. Al het eten en drinken dat we binnenkrijgen wordt hier verteerd en opgenomen. Dit gaat niet altijd helemaal vanzelfsprekend.
Er zijn allerlei klachten die verband kunnen houden met het spijsverteringskanaal, zoals buikpijn, oprispingen, diarree, verstopping, misselijkheid en overgeven. Heel soms duiden ze op een ernstige aandoening, maar meestal zijn ze eenmalig of gaan ze vanzelf over.
Onderstaande klachten zijn vaak het gevolg van een minder gezond voedingspatroon en dan meestal op te lossen met een aanpassing in de voeding:
Soms ontstaan maag-darmklachten door een specifieke aandoening of ziekte, zoals:
Bij sommige aandoeningen kan voeding een rol spelen in het oplossen van klachten, maar zeker niet altijd.
Ook kan de aanwezigheid van een te grote hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen in voedingsmiddelen zorgen voor maag-darmklachten:
Hygiënisch omgaan bij het kopen, koken en bewaren van voedsel is heel belangrijk om dit te voorkomen.
Wat is het voedingsadvies bij maag-darmklachten?
Kijk voor specifieke voedingsadviezen op de pagina’s van de verschillende aandoeningen van het maag-darmkanaal. Kijk voor algemene voedingsadviezen voor maag en darm bij spijsvertering.
Aanhoudende klachten?
Het advies is de huisarts te raadplegen wanneer de klachten niet binnen enkele weken overgaan. Maak wel direct een afspraak met de huisarts bij bloed in de ontlasting of bij zwarte ontlasting.
Heb je last van aanhoudende maag-darmklachten? Dan krijg je vanuit je zorgverzekering voor een aantal uur een diëtist vergoed. Lees hier hoe het zit met vergoedingen voor voedings- en leefstijladvies.