Ga met de muis over onderstaand etiket voor een uitleg van de verschillende onderdelen. Werkt het niet goed, klik dan op Crtl en F5 tegelijk.
Etiketten zijn het onderdeel van de verpakking dat informeert over een levensmiddel. Op het etiket staat bijvoorbeeld wat in een levensmiddel zit. Je weet daardoor beter wat je koopt en je kunt producten onderling vergelijken.
Wat precies op een etiket moet staan is vastgelegd in de Warenwet Informatie Levensmiddelen (WIL) en in de Europese wet Voedselinformatie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt hier toezicht op.
Wat wel en niet op het etiket staat, hangt af van de manier waarop het product is verpakt. De winkelier doet meestal zelf een zakje om niet-voorverpakte producten, zoals ‘kaas van het mes’. Daar hoeft minder informatie op te staan. De meeste levensmiddelen zijn voorverpakt: de fabrikant verpakt ze, niet de winkelier. Op al die levensmiddelen staat deze verplichte informatie.
Lees voor meer informatie onze webpagina's met praktische tips over etiketten lezen. Je kunt ook de folder Het etiket helpt je gezonder kiezen inkijken en bestellen in de webshop. Of download de gratis app Kies Ik Gezond?.
Hier staat hoe je het product het beste kunt bewaren. Zet je koelkast altijd op 4 °C, dan blijven je producten langer goed. Meer bewaartips? Zoek je product op in de online Bewaarwijzer.
je kan natuurlijk ook nog iets anders doen met deze informatie. We zorgen ervoor dat het allemaal goed komt. je kan natuurlijk ook nog iets anders doen met deze informatie.
We zorgen ervoor dat het allemaal goed komt. je kan natuurlijk ook nog iets anders doen met deze informatie. We zorgen ervoor dat het allemaal goed komt. je kan natuurlijk ook nog iets anders doen met deze informatie. We zorgen ervoor dat het allemaal goed komt.
'Rijk aan calcium en vitamine B12' en '0% vet' zijn voedingsclaims en moeten aan Europese regels voldoen. Lees meer over claims.
De naam en het adres van de fabrikant of de importeur staan altijd op de verpakking vermeld. Zodat je weet met wie je contact moet opnemen als je een klacht hebt of meer informatie wilt.
Allergenen
Dit zijn stoffen die bij sommige mensen een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken (in dit geval melk en melkeiwitten). Andere voorbeelden zijn ei, gluten, pinda's en noten. De veelvoorkomende allergenen moeten duidelijk aangegeven worden op het etiket.
Aroma's
Dit zijn stoffen die geur of smaak geven. Aroma's mogen alleen 'natuurlijk' worden genoemd als ze uit een natuurlijke bron komen en gewonnen zijn via een natuurlijk proces. Omdat in dit geval de naam van de vrucht erbij staat (aardbei-aroma), moet het aroma voor 95% uit aardbei gewonnen zijn.
Additieven
Fabrikanten voegen soms additieven toe, zodat het product er beter uitziet, beter smaakt of zodat je het langer kunt bewaren. Eerst staat de categorie aangegeven, bijvoorbeeld 'kleurstof', dan volgt het E-nummer of de naam van de stof, zoals 'karmijnzuur'.
De streepjescode bestaat uit 13 cijfers. De eerste 2 of 3 cijfers zeggen in welk land de code is uitgegeven. Dat hoeft niet het land te zijn waar het is geproduceerd. De code voor Nederland is 87.