Onafhankelijk en betrouwbaar
Hoe wij werken? Het Voedingscentrum vertaalt de wetenschap over gezond, duurzaam en veilig eten naar de praktijk. Dit doen we onafhankelijk en zonder commercieel belang. We nemen dus geen geld van bedrijven aan. Ons enige belang is mensen helpen om beter te eten.
Onze adviezen zijn wetenschappelijk onderbouwd: gebaseerd op jarenlange studies van onderzoekers wereldwijd. Je hoort genoeg andere geluiden over voeding, vaak ook tegenstrijdig, bijvoorbeeld van influencers op sociale media.
We houden de trends en nieuwe ontwikkelingen in de gaten. Daarbij kijken we niet naar de uitschieters, maar naar de consensus. Waar zijn de meeste onderzoekers het over eens? Wat is bewezen gezond, duurzaam en veilig? Het maakt onze adviezen betrouwbaar en actueel.
Je wil het één, maar doet het ander
Onze Schijf van Vijf biedt handvatten en houvast om gezond te eten voor mens en planeet. Dat betekent: afwisselend eten met onder andere genoeg groente, fruit, noten, peulvruchten en volkoren. Meer plantaardig en minder dierlijk eten dan we nu vaak doen. Iedereen kan de Schijf van Vijf op eigen wijze invullen. Wat je smaak, voorkeur of culturele achtergrond ook is.
Dat het simpel klinkt, betekent niet altijd dat het makkelijk is. We begrijpen dat mensen ermee worstelen. Je wil het één, maar doet het ander. Omdat het gemak en genot van een ongezonde hap het winnen. Door de invloed van mensen om je heen. Of omdat je tijd en geld tekort komt. Het is niet alleen een kwestie van willen, maar ook van kunnen.
Verleidingen om ons heen
Ook onze omgeving maakt het niet makkelijk om gezond te kiezen. We worden overal verleid om vaak en veel te eten. Ongezond eten en drinken zie je het meeste in reclames en deze producten zijn vaak goedkoper. Fabrikanten, supermarkten, cateraars en horecabedrijven hebben ongemerkt veel invloed op de eetkeuzes die we maken.
Daarom zet het Voedingscentrum zich samen met anderen in voor een beter aanbod van eten en drinken op tal van plekken. Denk aan school- en sportkantines, pretparken en ziekenhuizen. En proberen we fabrikanten en supermarkten te bewegen naar meer gezonde en duurzame producten.
Ook voeden we vele professionals met informatie en materialen. Van de huisartsenpraktijk tot aan het klaslokaal. Van de kinderopvang tot aan het verpleeghuis. Samen met deze professionals kunnen we er zijn voor iedereen in Nederland.
De noodzaak van onze missie
Gezonde mensen op een gezonde planeet, daar zet het Voedingscentrum zich al 80 jaar voor in. En de noodzaak van onze missie wordt er niet minder op. Integendeel. Het aantal mensen met overgewicht blijft toenemen en 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes.
Onze huidige leefstijl vraagt om 4 aardes. De natuur raakt wereldwijd steeds verder uit balans. Maar liefst 1/3e van alle klimaatimpact komt door eten en drinken. En dat terwijl een groot deel van al het voedsel niet eens wordt opgegeten, maar weggegooid.
De manier waarop we eten en drinken zal dus moeten veranderen. We hebben een toekomst voor ogen waarin het voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend is om gezonde keuzes te maken voor onszelf en het milieu. En daar blijven we ons onverminderd voor inzetten.