Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

WeightWatchers

WeightWatchers (WW) is het Amerikaanse bedrijf achter het ’Points-systeem’ om af te vallen. Binnen het programma krijgt alles wat je eet en drinkt een puntenaantal. Voor sommige voedingsmiddelen zijn dit nul punten, omdat ze volgens WeightWatchers in een gezond voedingspatroon passen. Andere voedingsmiddelen kosten wel zogeheten Points. 

WeightWatchers bepaalt hoeveel punten je per dag mag eten en drinken op basis van je geslacht, gewicht, lengte en je doel: afvallen of op gewicht blijven. Het puntensysteem kan je stimuleren om gezonder te eten.    

WeightWatchers is gericht op een gezonder eetpatroon. Omdat je minder calorieën binnenkrijgt dan vóór het dieet, kun je met het programma afvallen. De focus op het stimuleren van een gezonder eetpatroon kan ook helpen om het gewichtsverlies te behouden.

Hoe werkt WeightWatchers?

Gezond afvallen bestaat volgens WeightWatchers uit vier pijlers: voeding, beweging, slaap en mindset. Met WeightWatchers kun je ongeveer 1 kilo per week afvallen. Daarbij zou de focus niet alleen op gewichtsverlies liggen, maar op het toewerken naar een blijvend gezonde leefstijl. Er wordt aandacht besteed aan het stellen van realistische doelen. Het idee is dat je geen crashdieet volgt of een dieet waarbij er veel “verboden producten” zijn, maar dat het programma flexibel is en rekening houdt met de behoeftes van de gebruiker.  

Als je een lidmaatschap afsluit bij WeightWatchers, krijg je toegang tot de app. Daarin zie je onder andere jouw persoonlijke plan en staan recepten ter inspiratie. Ook krijg je toegang tot hun eigen socialmediaplatform om met andere deelnemers in contact te komen en kun je naar audio coachingsessies luisteren.  

Wat zijn Points?

Bij WeightWatchers krijgt alles wat je eet en drinkt Points. Dat staat voor een aantal punten. Producten met een waarde van nul vallen onder ZeroPoint-producten. Voordat je begint met WeightWatchers wordt er berekend hoeveel Points je per dag kunt eten en drinken. Naast dit dagtotaal krijg je een weekextra. Dit samen wordt je Points Budget genoemd. Elke deelnemer krijgt een persoonlijk Points Budget. Het Points Budget hangt af van je lengte, gewicht, geslacht en je doel: afvallen of op gewicht blijven.

Hoeveel Points een product krijgt, wordt berekend op basis van voedingswaarden en calorieën. Wanneer een product meer vezels, eiwitten en onverzadigde vetten bevat, gaat de Pointswaarde omlaag. De Pointswaarde gaat omhoog wanneer een product meer toegevoegde suikers en verzadigde vetten bevat. 

Naast producten die meetellen voor je Points Budget, heb je ook ZeroPoint-producten. Zoals de naam al zegt: deze producten kosten je geen Points. Dit zijn fruit, niet-zetmeelrijke groenten en eiwitrijke producten. Vanwege de hoeveelheid vezel zouden deze producten voor een verzadigd gevoel zorgen. WeightWatchers adviseert om dagelijks ZeroPoint-producten te eten. Maar omdat deze producten wel calorieën bevatten, kun je ze niet onbeperkt eten. Hoeveel je precies kunt eten is persoonlijk en vind je uit tijdens het programma.  

Je kunt je Points Budget verhogen door te bewegen. Op deze manier verdien je extra Points die aan je weekextra worden toegevoegd.

Is WeightWatchers gezond?

WeightWatchers is geen crashdieet. Het Points Budget-systeem is erop gericht om je eetpatroon gezonder te maken en je leefstijl te verbeteren. Je kunt er in kleine stappen mee afvallen doordat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je lichaam nodig heeft. Maar omdat de focus ligt bij een gezonder eetpatroon, kan het je ook helpen om op gewicht te blijven. Bij veel afvaldiëten is dat niet zo en is het verloren gewicht na verloop van tijd weer terug. Of WeightWatchers een gezonde manier is om af te vallen, hangt af van hoe je je Points Budget invult.

Werkt het WeightWatchers-dieet?  

Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van het programma met het Points Budget-systeem. Dat geldt wel voor eerdere programma’s van WeightWatchers waarop het Point Budget-systeem is gebaseerd. Op basis daarvan kun je zeggen dat WeightWatchers net als andere diëten kan leiden tot gewichtsverlies en verbetering van bijvoorbeeld de bloeddruk en het cholesterol. De verloren kilo’s zijn na 12 maanden nog steeds weg. Na 2 jaar is in de meeste gevallen een deel van het verloren gewicht terug.   

WeightWatchers wordt in studies vaak vergeleken met andere bekende afvaldiëten. Op dit moment is er nog geen duidelijke conclusie te trekken over welk dieet het beste werkt op de korte en de lange termijn.

Vergelijking met de Schijf van Vijf

Het Points Budget-systeem is afgestemd op persoonlijke keuzes. Afhankelijk van de voedingsmiddelen die je kiest, eet je in meer of mindere mate volgens de Schijf van Vijf. Wel is het zo dat je door de waarde van de Points gestimuleerd wordt om gezondere keuzes te maken. Voedingsmiddelen met een hogere Pointswaarde bevatten namelijk meer toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Daarnaast zijn de ZeroPoint-producten fruit, niet-zetmeelrijke groenten en eiwitrijke producten.  

In de Schijf van Vijf staan geen voedingsmiddelen met veel toegevoegd suiker of veel verzadigd vet. Wel stimuleert de Schijf van Vijf het eten van producten met vezels en onverzadigde vetten, net zoals het WeightWatchers-programma. Verder geeft WeightWatchers geen portiegroottes aan voor ZeroPoint-producten. Het programma raadt aan om te beginnen met een hoeveelheid die je zelf redelijk vindt op basis van wat je vroeger at. Een voorbeeld van een eiwitrijk ZeroPoints-product is kipfilet. De Schijf van Vijf adviseert wel maximaal aanbevolen hoeveelheden voor vlees. Zo geldt het advies om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood en bewerkt vlees.

Vergelijking met de beweegrichtlijnen 

Binnen het WeightWatchers-programma wordt bewegen gestimuleerd doordat je extra Points kunt verdienen. Bij de start van het programma stel je een wekelijks beweegdoel vast dat past bij jouw levensstijl. Elke activiteit levert extra Points op, maar intensieve work-outs of krachttraining levert de meeste Points op. Je kunt ook je fitnesstracker aan de app koppelen om zo je beweging bij te houden. Afhankelijk van je doel, en wat je doet aan lichaamsbeweging, voldoe je dus wel of niet aan de beweegrichtlijnen.

Zorgt PersonalPoints voor een gezondere leefstijl?  

Het puntensysteem van Points en ZeroPoint-producten biedt inzicht in keuzes voor een gezonder voedingspatroon. Maar of je keuzes ook echt gezonder zijn, hangt ervan af hoe je dit puntensysteem gebruikt. Als je alleen kiest voor producten met veel punten, kun je minder eten van bepaalde voedingsmiddelen. Dat kan voor honger zorgen. Daarom kan de begeleiding een goede aanvulling zijn op de WeightWatchers-app. Je hoeft geen speciale (dieet)producten aan te schaffen en mag alles eten, wat het dieet praktisch maakt in de uitvoering. Ook word je gestimuleerd om meer te bewegen.

Tot slot loopt WeightWatchers niet af als je je streefgewicht hebt bereikt. Je kunt je doel veranderen in gewichtsbehoud en ontvangt dan een nieuw dagtotaal aan Points. Om te voorkomen dat je snel weer op je oude gewicht zit, is het belangrijk om een gezonde leefstijl vol te blijven houden.

Duurzaamheidsaspecten 

Wil je letten op een duurzame invulling van je Points? Dierlijk eiwitrijke producten, zoals vlees en zuivel, hangen samen met een hogere milieubelasting. Ook visvangst zorg voor veel natuur en milieuproblemen, zoals overbevissing, bijvangst en het aantasten van de zeebodems. Eet daarom niet meer dierlijke producten dan nodig. Vleesvervangers zoals ei, noten, sommige vegetarische burgers en tofu zijn goede vervangers voor vlees. Ook heeft de productie minder invloed op het klimaat. WeightWatchers heeft verschillende tips en recepten om meer plantaardig te eten. 

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.