Voor kinderen van Hindostaanse afkomst worden andere BMI grenzen gebruikt dan voor kinderen van Westerse afkomst. Dit komt omdat Hindostaanse kinderen lichter zijn door hun lichaamsbouw. Met behulp van onderstaande uitleg en de tabel kun je zelf berekenen of je kind een gezond gewicht heeft.
Zo bereken je de BMI van je kind
Je kunt de BMI zelf uitrekenen door het gewicht van je kind in kilo’s te delen door de lichaamslengte in het kwadraat. Rekenvoorbeeld: je dochter van 7 jaar oud is 1,20 meter lang en weegt 20 kilo, dan bereken je de BMI als volgt: 20 kilo / (1,20 x 1,20 meter) = 13,9.
Vervolgens kijk je in de onderstaande tabel voor meisjes bij een leeftijd van 7 jaar. Je kunt aflezen of de BMI van je dochter in de categorie ondergewicht, gezond gewicht, overgewicht of ernstig overgewicht valt. In dit geval ligt 13,8 in de categorie gezond gewicht. Deze categorie loopt namelijk van 12,0 tot en met 15,79.
Wat te doen bij ondergewicht of (ernstig) overgewicht?
Vraag advies aan de huisarts, schoolarts of op het consultatiebureau wanneer je kind ondergewicht of (ernstig) overgewicht heeft. Ga niet zelf aan de slag om je kind te laten aankomen of afvallen. Het is namelijk belangrijk dat kinderen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen om te kunnen groeien.
Een arts kan je kind eventueel doorverwijzen naar de juiste zorgverlener voor hulp, bijvoorbeeld naar een kinderdiëtist of een kinderarts. Bij twijfels of vragen over het gewicht van je kind kan je altijd terecht bij de huisarts, schoolarts of het consultatiebureau.