Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Mealtrain: recepten om makkelijk te delen

Soms is het voor iemand lastiger of niet mogelijk om elke dag een goede maaltijd op tafel te zetten. Bijvoorbeeld na een bevalling, bij ziekte of na een operatie. Met een mealtrain organiseer je samen met vrienden, familie, collega’s, kennissen en buren, dat jullie om de beurt koken voor iemand die dat nodig heeft.

Een maaltijdtrein dus, die elke dag wat gezonds aflevert. Een heerlijke praktische manier om een dierbare te ondersteunen!

4 voorbeelden van lekkere recepten om te delen

Tips voor een mealtrain

  • Veel eten kun je makkelijk in grotere hoeveelheden maken, zoals soepen, recepten met peulvruchten, rijstgerechten, vullingen voor wraps, couscous en pastasauzen.
  • Bij soep kun je brood meegeven. Geef pasta er los ongekookt bij, want pasta kan niet zo goed tegen opwarmen. Couscous is makkelijk te verwarmen met een paar lepels vocht in de magnetron. Of in de stoompan.
  • Ga je soep of pastasaus vervoeren? Dan kun je wat minder water toevoegen. Dat scheelt gewicht om te sjouwen. En vervoer je het in een pan, dan klotst het niet over de rand. Mensen kunnen dan thuis de rest van het water toevoegen bij het opwarmen.
  • Ga je het recept in de koelkast of diepvries bewaren tot je het vervoert? Zet de pan of de bewaarbakjes/potten met het bereide eten in een bak koud water. Zo koelt het eten sneller af. Laat bereid eten nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
  • Gebruik tijdens het vervoeren een koeltas. Je ontvanger kan jouw eten goed afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer blijft het wel 3 maanden lekker. Als je het in bakjes afgeeft, dan is het handig als je een sticker met de datum erop plakt.
  • Geef eventueel wat tips mee. Bijvoorbeeld over het opwarmen van jouw maaltijd in de magnetron. Want zeker als je voor ouderen en andere kwetsbare groepen kookt is goed verhitten belangrijk. Bekijk meer tips over veilig eten.

Handige mealtrain-recepten

Hieronder hebben we voorbeelden van recepten op een rij gezet die je makkelijk in grotere hoeveelheden kan maken. Een dubbele portie maken kost immers weinig extra tijd. De gerechten zijn eenvoudig te vervoeren. Ideaal dus als je iemand een gezonde maaltijd wilt brengen.

3x maaltijdsoep-recepten

Recept van het Voedingscentrum: Minestrone

Minestrone

Een geweldige maaltijdsoep met pasta
Recept van het Voedingscentrum: Turkse linzensoep

Turkse linzensoep

Om het warm van te krijgen
Recept van het Voedingscentrum: Kippensoep met rijst

Kippensoep met rijst

Goed gevuld

3x recepten met peulvruchten

Recept van het Voedingscentrum: Chili con carne

Chili con carne

Een pittig eenpansgerecht
Recept van het Voedingscentrum: Chili sin carne

Chili sin carne

De klassieker zonder vlees
Recept van het Voedingscentrum: Bloemkoolcurry met kidneybonen

Bloemkoolcurry met kidneybonen

Kruidige bloemkool

3x recepten met wraps

Recept van het Voedingscentrum: Volkoren wrap met groente en sardientjes

Volkoren wrap met groente en sardientjes

Eenvoudig en snel klaar
Recept van het Voedingscentrum: Surinaamse rotiwrap met ei en kousenband

Surinaamse rotiwrap met ei en kousenband

Surinaams feestje
Recept van het Voedingscentrum: Wrap met driebonensalade

Wrap met driebonensalade

3x pastarecepten

Kook alleen de pasta nog niet. Geef dat mee om zelf te doen.

Recept van het Voedingscentrum: Spaghetti met Bolognesesaus

Spaghetti met Bolognesesaus

Ouderwets lekker
Recept van het Voedingscentrum: Spaghetti al tonno

Spaghetti al tonno

Met ansjovis voor extra pit
Recept van het Voedingscentrum: Penne met groente en walnoten

Penne met groente en walnoten

Voor al jouw favoriete groenten

3x rijstrecepten

Recept van het Voedingscentrum: Lubia polo

Lubia polo

Met cashewnoten en een eitje
Recept van het Voedingscentrum: Italiaanse kip met groente en rijst

Italiaanse kip met groente en rijst

Toveren met restjes
Recept van het Voedingscentrum: Kipgoulash

Kipgoulash

Verrassend met paprika en bleekselderij

3x couscous

Couscous is makkelijk te verwarmen met een paar lepels vocht in de magnetron. Of in de stoompan.

Voor het bowlfood-recept: geef de gerookte zalm apart mee, dat kan op het laatste moment worden toegevoegd.

Recept van het Voedingscentrum: Couscous met groente, ei en noten

Couscous met groente, ei en noten

Een frisse en lichte maaltijd
Recept van het Voedingscentrum: Couscous met kruidige groente en zalm

Couscous met kruidige groente en zalm

Een kom vol kleur én smaak
Recept van het Voedingscentrum: Couscous met courgette en pompoen

Couscous met courgette en pompoen

Bekijk ook de video met de Healthy Sisters

Elke week lekkere recepten in je mailbox?

Vegetarische favorieten

Wekelijkse inspiratie voor iedereen die minder of geen vlees wil eten.

Bekijk een voorbeeld

Menu van de week

Ontvang elke week recepten die gezond eten makkelijk maken.

Bekijk een voorbeeld