De schaal op maatbekers is vaak alleen in milli- of deciliters. Dat zorgt voor een extra stap bij rijst en pasta: je moet alsnog een keukenweegschaal gebruiken om de hoeveelheid af te wegen. Er zijn wel maatbekers die ook hoeveelheden voor bijvoorbeeld suiker, bloem en rijst in grammen aangeven, maar een beker met porties is uniek in zijn soort.
Daarnaast weet niet iedereen de aanbevolen hoeveelheid voor rijst of pasta per persoon. Een inschatting maken op gevoel pakt vaak niet goed uit. Rijst en pasta hebben namelijk de eigenschap dat ze bij het koken groter en zwaarder worden. Rijst wordt ongeveer 2,5 keer groter en pasta 2 keer zo groot. Door uit te gaan van de hoeveelheid ongekookte rijst of pasta kook je al gauw teveel.
Het Eetmaatje gaat niet uit van alleen deciliters of grammen, maar van porties voor ‘1 tot 4 personen’. Daarmee draagt deze portiemaatbeker bij aan het voorkomen dat je teveel pasta of rijst kookt en dus daarvan verspilt. Voor het Eetmaatje geldt: de streepjes die de porties aangeven zijn bedoeld als richtlijn.
sluiten