Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat is het Eetmaatje?

Het Eetmaatje is een maatbeker voor rijst, pasta en couscous. Als je het Eetmaatje gebruikt, kun je porties gemakkelijker afmeten. Zo kan iedereen een bijdrage leveren aan het tegengaan van verspilling. Het zorgt er daarnaast voor dat je niet te veel eet. Dit is goed voor het milieu, je gezondheid en je portemonnee.

Klik op de afbeelding voor een vergroting (pdf).


Vragen & antwoorden over het Eetmaatje

Hoe kom ik aan het Eetmaatje?

Je kun het Eetmaatje bestellen in  onze webshop. De verzendkosten zijn € 7,50.

sluiten
Waarvoor kun je het Eetmaatje gebruiken?
Je kunt deze maatbeker gebruiken voor :
  • Rijst 
  • Risotto
  • Couscous
  • Macaroni
  • Fusilli
  • Penne
  • Farfalle
  • Pipe Rigate
  • Spaghetti
  • Water
sluiten
Wat is het doel van de Eetmaatje-actie?
Het doel van de actie is om consumenten te helpen gemakkelijker de juiste hoeveelheid rijst en pasta te koken. En om consumenten bewust te maken hoeveel een portie pasta of rijst van 1 tot 4 personen is. 
sluiten
Waarom is de Eetmaatje-actie nodig?
Uit onderzoek van het Voedingscentrum, uitgevoerd door GfK, blijkt dat bijna de helft van de consumenten wel een handig hulpmiddel kan gebruiken om niet langer op gevoel de hoeveelheid pasta of rijst te bepalen. Bovendien wil een ruime meerderheid van de Nederlanders minder eten weggooien. Door op maat te koken en dus de hoeveelheden goed af te meten, voorkom je dat er onnodig te veel gekookte pasta of rijst de prullenbak in gaat.

Het Eetmaatje helpt je eenvoudig om niet teveel pasta of rijst te koken en voorkomt dus voedselverspilling.
sluiten
Wat maakt het Eetmaatje uniek?
De schaal op maatbekers is vaak alleen in milli- of deciliters. Dat zorgt voor een extra stap bij rijst en pasta: je moet alsnog een keukenweegschaal gebruiken om de hoeveelheid af te wegen. Er zijn wel maatbekers die ook hoeveelheden voor bijvoorbeeld suiker, bloem en rijst in grammen aangeven, maar een beker met porties is uniek in zijn soort.

Daarnaast weet niet iedereen de aanbevolen hoeveelheid voor rijst of pasta per persoon.  Een inschatting maken op gevoel pakt vaak niet goed uit. Rijst en pasta hebben namelijk de eigenschap dat ze bij het koken groter en zwaarder worden. Rijst wordt ongeveer 2,5 keer groter en pasta 2 keer zo groot. Door uit te gaan van de hoeveelheid ongekookte rijst of pasta kook je al gauw teveel. 

Het Eetmaatje gaat niet uit van alleen deciliters of grammen, maar van porties voor ‘1 tot 4 personen’. Daarmee draagt deze portiemaatbeker bij aan het voorkomen dat je teveel pasta of rijst kookt en dus daarvan verspilt. Voor het Eetmaatje geldt: de streepjes die de porties aangeven zijn bedoeld als richtlijn.
sluiten
Is het Eetmaatje gratis?

Het Eetmaatje is een aantal keer gratis verspreid via supermarkten, bij de aankoop van pasta, rijst en couscous. Momenteel kun je het Eetmaatje bestellen in de webshop. Dit kost € 7,90 verzendkosten. 

sluiten
Hoe en waarvan is het Eetmaatje gemaakt?

International Innovation Company heeft het Eetmaatje ontworpen. De maatbeker is volledig geproduceerd en verpakt in Nederland. 

Het Eetmaatje is gemaakt van Polypropyleen (PP). PP is volledig recyclebaar en licht van gewicht. Het Eetmaatje kan in de vaatwasser en koelkast, maar is niet geschikt voor de vriezer of magnetron.

Mocht je het Eetmaatje niet meer gebruiken, kijk dan of je er iemand anders blij mee kunt maken. Mocht dit niet lukken, of als het Eetmaatje kapot is, dan kun je hem in de PMD-bak doen. Hij wordt dan volledig gerecycled.

sluiten
Op welke eter zijn de porties van het Eetmaatje afgestemd?

Het Eetmaatje biedt gemiddelde porties, maar niet iedereen heeft een even grote portie nodig. Je hoeft niet precies de hoeveelheid tot het streepje te eten. De porties op het Eetmaatje vormen een indicatie. Je kunt op basis van je eigen ervaring met de beker de perfecte hoeveelheid voor jezelf vaststellen. Dan is de hoeveel bijvoorbeeld net boven of onder de streep.

De portiemaat ‘1 persoon’ komt overeen met de aanbevelingen van het Voedingscentrum voor 4 opscheplepels gekookte pasta en rijst. Tijdens het koken worden pasta en rijst groter, omdat ze kokend water opnemen. Voor 200 gram gekookte pasta heb je 100 gram ongekookte pasta nodig. Voor 200 gram bereide rijst heb je 75 gram ongekookte rijst nodig.

De hoeveelheid 4 opscheplepels (200 gram) gekookte pasta of rijst is de ondergrens van de aanbeveling voor de gemiddelde eter van 4 tot 5 opscheplepels (200 tot 250 gram). Deze aanbeveling houden we aan voor de groepen vrouwen en mannen (19-50 jaar), jongens (9-13 jaar) en meisjes (9-18). Oudere mannen hebben ook ongeveer 4 opscheplepels nodig. Oudere vrouwen wat minder (3 tot 4 lepels) en jongens (14-18 jaar) wat meer: 6 opscheplepels.

Personen met een heel actieve leefstijl, zoals mensen met een lichamelijk actief beroep, of mensen die veel sporten en bewegen, hebben meer nodig dan gemiddeld.

sluiten
Waarom is er regelmatig een samenwerking met supermarkten voor het Eetmaatje?

Het Voedingscentrum werkt al meerdere jaren aan het thema ‘voorkomen van voedselverspilling’. We willen consumenten handvatten bieden om verspilling te voorkomen. In samenwerking met supermarkten kunnen we tools onder de aandacht brengen en verspreiden.

Rondom het thema ‘voorkomen van voedselverspilling’ is afgelopen jaren ook samengewerkt met supermarkten Albert Heijn, Jumbo, Plus, Lidl, Coop, Deen en SSK-supermarkten. Samenwerken met bedrijven doen we alleen onder strikte voorwaarden.

Lees meer over samenwerkingen
sluiten
Hoe is het Eetmaatje door consumenten ontvangen?

Er zijn in 2014 1 miljoen Eetmaatjes gratis verspreid onder de klanten van Albert Heijn. Natuurlijk willen we graag weten of consumenten het Eetmaatje  ook gebruiken. Onder klanten van Albert Heijn is een enquête gehouden. Daaruit blijkt dat 42% van de respondenten bekend is met het Eetmaatje. De helft (48%) van deze groep heeft er één in zijn of haar bezit. Maar nog belangrijker om te weten: gebruikers zijn zeer positief over de maatbeker. De overgrote meerderheid ( 85%) vindt het Eetmaatje erg handig, omdat het hen helpt om de juiste portiegrootte te bepalen (89%) en om minder voedsel te verspillen (83%). Bovendien zou 90% zelfs graag meer van dit soort hulpmiddelen willen zien om voedselverspilling tegen te gaan, kosten te besparen en gezond eten te bevorderen.

Benieuwd hoe het Eetmaatje tot stand is gekomen? Bekijk de video ‘ van idee tot product’.

 
sluiten