Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Bezuinigingen op preventie raken ook het Voedingscentrum

22 oktober 2024

De aangekondigde bezuinigingen op preventie zijn niet alleen slecht nieuws voor ons als Voedingscentrum, maar voor de gezondheid van heel Nederland.

In een klas van 30 kinderen hebben nu gemiddeld 4 kinderen overgewicht. De helft van de volwassenen is te zwaar. Meer dan een miljoen Nederlanders heeft diabetes. De zorgkosten als gevolg van ongezonde voeding bedragen jaarlijks 6 miljard. Als er niets gebeurt nemen deze cijfers alleen maar toe, blijkt uit berekeningen van het RIVM.

Als Voedingscentrum spelen we een cruciale rol in het bevorderen van gezonde eetgewoonten en eetomgevingen. Met minder middelen kunnen we minder voorlichting en ondersteuning geven. Aan ouders die hun kinderen gezond willen opvoeden, aan jongeren die op social media allerlei desinformatie tegenkomen, aan huisartsen die vragen krijgen van patiënten over voeding, aan cateraars die hun aanbod gezonder willen maken, en zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Pijnlijke gevolgen

Links- of rechtsom worden we gedwongen om pijnlijke keuzes te maken. Welke keuzes dat moeten worden, zullen we de komende tijd zorgvuldig moeten bekijken.

Het Voedingscentrum biedt consumenten en professionals wetenschappelijke en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze. Daarvoor krijgen we voor 100% subsidie vanuit de overheid. We nemen geen geld aan van bedrijven. Wij kunnen daardoor zonder commercieel belang praktische informatie geven.

Daarmee bereiken we samen met vele partners de hele samenleving. Zo werken we aan een gezonde eetomgeving, voedseleducatie en voedselvaardigheden. Dat kunnen we straks niet àllemaal meer doen.

Onze kennis blijven we inzetten en we blijven vechten om de gezonde voedselkeuze ook de makkelijke keuze te maken, overal en voor iedereen.

Maar nu al is er niet op te boksen tegen de miljardenbudgetten van de industrie, die ons verleiden tot ongezonde keuzes. Minder budget maakt ons niet minder strijdlustig, maar heeft hoe dan ook effect op de impact die we kunnen maken. Wie zal de klappen opvangen? Wij, jij, heel Nederland.