Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Meer aandacht voor gezond eten en drinken bij kinderen nodig

16 oktober 2024
Bij kinderen zien we dat ze na hun 4e verjaardag steeds minder gezond gaan eten. Tieners eten en drinken zelfs het minst gezond vergeleken met alle andere leeftijdsgroepen. Dat blijkt opnieuw uit 2 nieuwe onderzoeken die vandaag verschenen. Hoe kunnen we die gezonde start vasthouden?

Op wateetnederland.nl heeft het RIVM de vergelijking gepubliceerd tussen de uitkomsten van de voedselconsumptiepeiling (2019-2021) en de aanbevolen hoeveelheden van de Schijf van Vijf. En het CBS kwam vandaag met een nieuwsbericht over de laatste cijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor naar voedingsgewoonten. Bij beide springt de jongste groep kinderen tot 4 jaar er positief uit en de tieners negatief.

Inzet op kinderen nodig

De onderzoeken laten wederom de noodzaak zien om meer in te zetten op de jeugd. Petra Verhoef, directeur van het Voedingscentrum geeft aan dat er veel meer moet gebeuren.

“De cijfers zijn nieuw, maar de boodschap niet. We weten al heel lang dat inzet op kinderen essentieel is. Het is goed om te zien dat de allerjongste kinderen relatief gezond eten. Daar zijn veel ouders heel bewust mee bezig. En ook is er in die eerste fase veel professionele ondersteuning voor ouders en is er vaak gezonde voeding op de kinderopvang. Zaken waar ook het Voedingscentrum veel aan doet.”

Maar dat eetgewoonten na de peuterleeftijd verslechteren mogen we als samenleving niet laten gebeuren, benadrukt Verhoef. “Hoe ouder de kinderen, hoe groter de ongezonde verleidingen die ze tegenkomen in de omgeving. Daar kun je als ouder of opvoeder nauwelijks tegen opboksen, zeker als je bepaalde voedselvaardigheden mist of weinig geld aan gezond eten kunt besteden.”

Kansen genoeg

Gewoonten die kinderen van jongs af aan aanleren, vormen de basis voor hun toekomst. En we weten allemaal dat goed eten belangrijk is voor een gezond lichaam op een gezonde planeet. Ook weten we wat er nodig is. De politiek heeft meer dan genoeg aanknopingspunten met 10 gouden maatregelen, waarin niet voor niets veel focus op de kinderen ligt. Denk aan verplichte lessen over voeding op school, gratis schoolmaaltijden en gezonde voeding overal waar veel jeugd komt. Bovendien laat het Voedingscentrum geen kans onbenut om eetomgevingen te helpen met een gezonder en duurzamer aanbod en om de voedselindustrie te stimuleren tot een gezonder aanbod.

“Ik zal eerlijk zijn, het is soms frustrerend dat het allemaal niet veel sneller gaat. Wij doen alles wat in onze macht ligt. We zien gelukkig ook dat heel veel partijen werken aan een gezonde en duurzame eetomgeving. Maar het gaat niet vanzelf. We zijn erg blij dat de regering het succesvolle Programma Schoolmaaltijden doorzet. Als ze daarbinnen ook nog een gezond en duurzaam aanbod stimuleren, dan biedt dat een grote kans om kinderen goed te laten eten. En deze 2 nieuwe onderzoeken laten dus weer zien dat dat geen overbodige luxe is. Juist via scholen bereik je alle kinderen en vergroot je dus kansengelijkheid,” aldus Petra Verhoef.

kinderen kiezen gezonde lunch op basisschool

Wat zeggen de cijfers precies?

De cijfers van het RIVM laten zien dat relatief meer jonge kinderen de aanbevolen hoeveelheden groenten, fruit, brood, aardappelen en graanproducten, peulvruchten en zuivel nemen. Alleen met de aanbevolen hoeveelheden noten(pasta) en dranken blijven ze wat achter. Tieners (12 tot 18 jaar) halen relatief het grootste deel van hun energie uit producten buiten de Schijf van Vijf. Verder halen ze het minst de aanbevolen hoeveelheid brood, noten, vis en zuivel in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. Voor jongens geldt dit ook voor groenten en dranken, voor meiden voor peulvruchten en eieren.

De resultaten van het CBS ondersteunen deze bevindingen. Het CBS werkt met voedingsscores van 0 tot en met 10: hoe hoger de score, hoe meer de genoemde groep eet volgens een aantal belangrijke aspecten van de Schijf van Vijf.

Leeftijd Gemiddelde voedingsscore
Peuters (1 tot 4 jaar) 7,1
Kinderen (4 tot 12 jaar) 6,6
Tieners (12 tot 18 jaar 5,9
Jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) 6,2

Vanaf 18-jarige leeftijd stijgen de scores met elke leeftijdsgroep. 65-plussers behalen een 7,5.

Peuters eten vooral voldoende groente en fruit. De lagere score van tieners komt voor een groot deel door te veel snacks en suikerhoudende dranken en te weinig fruit.