De complete richtlijn vind je hier. De richtlijn is een initiatief van Care for Obesity en het Partnerschap Overgewicht Nederland. De nieuwe richtlijn vervangt de richtlijn diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen (CBO, 2008) en de Zorgstandaard Obesitas (PON, 2010).
De richtlijn gaat over het in kaart brengen van en de ondersteuning en zorg voor kinderen en volwassenen met obesitas of overgewicht, in combinatie met risicofactoren en/of bijbehorende aandoeningen. De richtlijn is bedoeld voor zorgverleners die zorg verlenen en ondersteuning bieden aan deze patiënten. Op basis van deze nieuwe richtlijn heeft het Voedingscentrum de BMI-meter en pagina’s over overgewicht aangepast.
Wat is er aangepast?
De belangrijkste wijzigingen vind je in de BMI-meter. Eerder werd iedereen met een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger geadviseerd om niet alleen af te vallen, maar om hulp te zoeken via een professional. Denk hierbij aan hulp vragen aan je huisarts of via een diëtist. In de nieuwe richtlijn verandert dit. Mensen met een BMI tussen de 30 en 35 zonder te hoge middelomtrek én zonder ziekte of gezondheidsproblemen door overgewicht, kunnen direct aan de slag met de adviezen die wij op onze website geven.
Middelomtrek
In de BMI-meter vragen we niet meer naar de middelomtrek bij een gezonde BMI. We raden iedereen met een gezonde BMI aan om dit gewicht te behouden door gezond te eten met de Schijf van Vijf én voldoende te bewegen. Dat betekent niet dat de middelomtrek minder belangrijk is. De nieuwe richtlijn omschrijft dat een toename van de middelomtrek bij mensen met een gezond gewicht een verhoogd risico kan geven op bijvoorbeeld hart- en vaatzieken of diabetes.
Aangepaste webpagina's Voedingscentrum
Op basis van het bovenstaande is de informatie die wij geven op onze pagina over BMI berekenen ook aangepast. Je vindt de wijzigingen op de pagina over de BMI. Meer informatie over overgewicht vind je op onze encyclopediepagina over overgewicht.
Voedingsadvies op maat
In de nieuwe richtlijn is gekeken naar welk voedingsadvies het beste werkt bij volwassenen met overgewicht of obesitas die begeleiding van een zorgprofessional nodig hebben bij het afvallen. Daaruit blijkt dat er, net als in eerdere aanbevelingen, niet één specifieke voedingstherapie het beste is. Het is belangrijk om samen met de zorgverlener een behandelplan op te stellen waarbij de Schijf van Vijf de basis vormt.