Als je eet komt het voedsel via de slokdarm in de maag. Daar vindt een deel van de vertering plaats. Grootschalig onderzoek bevestigt dat de snelheid waarmee je maag zich leegt, afhangt van het type maaltijd: vaste of vloeibare vorm.
In de maag komt het gekauwde eten via de slokdarm samen met het maagsap. Het maagsap bevat onder andere spijsverteringsenzymen en daardoor komt de vertering van het voedsel verder op gang. Vervolgens vindt de maaglediging plaats: de inhoud van de maag verplaatst zich naar je darmen voor de verdere verteringstappen.
Uitkomsten onderzoek
In nieuw onderzoek zijn 49 studies die onderzocht hebben hoe lang het eten in de maag blijft opnieuw geanalyseerd. Deze studies zijn uitgevoerd bij baby’s, kinderen en volwassen.
Er bleek dat de tijd dat het voedsel in de maag blijft, niet beïnvloed wordt door de leeftijd. Wel werd gevonden dat de maaglediging sneller verloopt door het type maaltijd. Vast voedsel zoals pannenkoeken, brood met omelet, ham of tonijn bleef langer in de maag dan minder vast voedsel als pudding en pap, gevolgd door vloeibare producten als melk. En het snelste verlieten waterige vloeistoffen de maag, zoals siropen en sappen. Dit is een bevestiging van wat al bekend was.
Wat kun je met deze informatie?
Tip 1: Drink vooral dranken met weinig calorieën
Drinken klok je snel weg en het verlaat ook sneller je maag dan vast voedsel. Met calorierijke drankjes krijg je daardoor ongemerkt veel calorieën binnen, zonder dat je daar lang een vol gevoel van krijgt. Drink daarom vooral water, koffie en thee zonder suiker en melk en beperk drinken met veel calorieën.
Tip 2 Eet vezelrijk
Een langdurig vol gevoel krijg je van producten met veel vezels. Eet daarom veel (volkoren)brood, volkoren graanproducten en peulvruchten.
‘Meer onderzoek nodig’
De onderzoekers stellen een aantal beperkingen van de data vast. Zo zijn er weinig studies uitgevoerd bij kinderen tussen de 1 en 10 jaar en was de omvang en samenstelling van de maaltijden in de studies verschillend. Ze raden dan ook aan om meer onderzoek te doen waarbij een grote spreiding in leeftijd wordt genomen en waarbij gebruik wordt gemaakt van een vloeibare maaltijd van hetzelfde volume en die dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen bevat.
Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Biopharmaceutics & drug disposition.