Nederlanders gooien gemiddeld 33,4 kilogram eten
per persoon per jaar weg. De productie van eten heeft veel impact op het
klimaat. Voor het op ons bord ligt, is het verbouwd, verwerkt, vervoerd,
gekoeld dan wel warm gemaakt. Wanneer alle Nederlanders thuis een week lang
geen voedsel verspillen, besparen we ruim 23 miljoen maaltijden. En scheelt dat
samen 34 miljoen kg CO2-uitstoot. Er is een bos zo groot als de provincie
Noord-Holland nodig om deze hoeveelheid CO2 uit de lucht te halen.
Organiseer
je voorraad
Dit
jaar staat de Verspillingsvrije Week in het thema van voorraadbeheer. Wanneer
je weet wat je in huis hebt en daar flexibel mee omgaat, is de kans kleiner dat
je eten moet weggooien. In maart 2024 deed het Voedingscentrum onderzoek naar
voedselverspilling bij consumenten. Daaruit bleek dat de meerderheid van de
ondervraagden behoefte heeft aan orde in de keuken. En dat komt goed uit, want
orde in je voorraad maakt het makkelijker om te zien wat je nog in huis hebt.
Benieuwd
hoe je dat voor elkaar krijgt? Koop je een nieuw product, zet het dan achter in
de koelkast of voorraadkast. Verhuis oudere producten naar voren en maak deze
als eerst op. In de koelkast kan Eerst op tape worden gebruikt. Eerst op tape helpt bij het verminderen van
voedselverspilling. Plak de tape op een plank
in je koelkast waar je restjes en verpakkingen zet die het eerst op moeten. Ook
kun je het plakken op bakjes en losse verpakkingen. Zo kun je in één
oogopslag zien wat je nog in huis hebt en wat als eerste op moet. Door goed op
de hoogte te zijn van je eigen voorraad, koop je niet snel te veel en hoef je
minder eten weg te gooien.
Wees
flexibel met je voorraad
En
weet je wat je in huis hebt, dan is het de kunst om daar flexibel mee om te
gaan. 66% van de Nederlanders maakt liever eerst het eten op dat nog in huis
is, terwijl ze in iets anders meer zin hebben. De meerderheid vindt het prima
om diepvriesproducten (zoals groente, fruit en vis) in een maaltijd te
gebruiken. Producten uit de vriezer zijn lang houdbaar, waardoor je altijd wat
in huis hebt om je maaltijd compleet mee te maken. Dat geldt ook voor lang
houdbare producten. Denk hierbij aan peulvruchten en ongekookte pasta en rijst.
Het aanleggen van een lang houdbare voorraad kan dus helpen om flexibel om te
gaan met wat je nog in huis hebt.
Verspillingsvrije
Week 2024
Tijdens
de Verspillingsvrije Week komen het Voedingscentrum en Samen Tegen
Voedselverspilling samen met zo'n 150 organisaties in actie tegen
voedselverspilling.
Zo
verspreiden supermarkten door heel Nederland verspillingsvrije tips en tools en
kun je in diverse gemeenten bij tientallen lokale events langs om
verspillingsvrij te proeven. Op 1,5 miljoen broden vind je een ‘nudge sticker’
om je eraan te herinneren het hele brood -het meest verspilde product- op te
eten. Op honderden locaties besteden landelijke cateraars aandacht aan
voedselverspilling, het onderwijs doet mee met quizzen en masterclasses.
En ook
voedselproducenten komen in actie om consumenten te helpen.
Kijk voor evenementen bij jou in de buurt op de website van Samen Tegen Voedselverspilling.