Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Verspillingsvrije Week 2024 inspireert Nederland om slim om te gaan met je voorraad

9 september 2024
Check jij regelmatig wat je in huis hebt? 66% van de Nederlanders eet eerst op wat ze nog in huis hebben, ook als ze eigenlijk zin hebben in iets anders. Wanneer je regelmatig checkt welke producten je in huis hebt én daar flexibel mee omgaat, kun je een hoop voedselverspilling voorkomen. Omdat we jaarlijks alsnog een vierde van ons voedsel verspillen in Nederland, valt er nog veel winst te behalen. Daarom komt heel Nederland in actie om geen eten weg te gooien tijdens de Verspillingsvrije Week van 9 t/m 15 september.

Nederlanders gooien gemiddeld 33,4 kilogram eten per persoon per jaar weg. De productie van eten heeft veel impact op het klimaat. Voor het op ons bord ligt, is het verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld dan wel warm gemaakt. Wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen, besparen we ruim 23 miljoen maaltijden. En scheelt dat samen 34 miljoen kg CO2-uitstoot. Er is een bos zo groot als de provincie Noord-Holland nodig om deze hoeveelheid CO2 uit de lucht te halen.

Organiseer je voorraad

Dit jaar staat de Verspillingsvrije Week in het thema van voorraadbeheer. Wanneer je weet wat je in huis hebt en daar flexibel mee omgaat, is de kans kleiner dat je eten moet weggooien. In maart 2024 deed het Voedingscentrum onderzoek naar voedselverspilling bij consumenten. Daaruit bleek dat de meerderheid van de ondervraagden behoefte heeft aan orde in de keuken. En dat komt goed uit, want orde in je voorraad maakt het makkelijker om te zien wat je nog in huis hebt.

Benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt? Koop je een nieuw product, zet het dan achter in de koelkast of voorraadkast. Verhuis oudere producten naar voren en maak deze als eerst op. In de koelkast kan Eerst op tape worden gebruikt. Eerst op tape helpt bij het verminderen van voedselverspilling. Plak de tape op een plank in je koelkast waar je restjes en verpakkingen zet die het eerst op moeten. Ook kun je het plakken op bakjes en losse verpakkingen. Zo kun je in één oogopslag zien wat je nog in huis hebt en wat als eerste op moet. Door goed op de hoogte te zijn van je eigen voorraad, koop je niet snel te veel en hoef je minder eten weg te gooien.

Wees flexibel met je voorraad

En weet je wat je in huis hebt, dan is het de kunst om daar flexibel mee om te gaan. 66% van de Nederlanders maakt liever eerst het eten op dat nog in huis is, terwijl ze in iets anders meer zin hebben. De meerderheid vindt het prima om diepvriesproducten (zoals groente, fruit en vis) in een maaltijd te gebruiken. Producten uit de vriezer zijn lang houdbaar, waardoor je altijd wat in huis hebt om je maaltijd compleet mee te maken. Dat geldt ook voor lang houdbare producten. Denk hierbij aan peulvruchten en ongekookte pasta en rijst. Het aanleggen van een lang houdbare voorraad kan dus helpen om flexibel om te gaan met wat je nog in huis hebt.

Verspillingsvrije Week 2024

Tijdens de Verspillingsvrije Week komen het Voedingscentrum en Samen Tegen Voedselverspilling samen met zo'n 150 organisaties in actie tegen voedselverspilling. Zo verspreiden supermarkten door heel Nederland verspillingsvrije tips en tools en kun je in diverse gemeenten bij tientallen lokale events langs om verspillingsvrij te proeven. Op 1,5 miljoen broden vind je een ‘nudge sticker’ om je eraan te herinneren het hele brood -het meest verspilde product- op te eten. Op honderden locaties besteden landelijke cateraars aandacht aan voedselverspilling, het onderwijs doet mee met quizzen en masterclasses. En ook voedselproducenten komen in actie om consumenten te helpen.

Kijk voor evenementen bij jou in de buurt op de website van Samen Tegen Voedselverspilling.

Meer informatie

  • Voor vragen over voedselverspilling en de Verspillingsvrije Week in het algemeen: stichting Samen Tegen Voedselverspilling – Manon Ensink, 06-51028023
  • Voor vragen over het onderzoek naar voedselverspilling bij consumenten: media@voedingscentrum.nl
  • Meer informatie en beeldmateriaal: www.verspillingsvrijeweek.nl en de perskit (met onder andere de factsheet Voedselverspilling bij consumenten). De Eerst op tape en het vernieuwde Eetmaatje zijn gratis (exclusief verzendkosten) verkrijgbaar in de webshop van het Voedingscentrum.