Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Factsheet Suppletieadviezen vitamines, mineralen en spoorelementen

Open de pdf (203 kB) of lees hieronder direct de factsheet.

 

Volledige literatuurlijst Suppletieadviezen vitamines, mineralen en spoorelementen

1. Gezondheidsraad. Richtlijnen Goede Voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad 2006: publicatie nr 2006/21.

2. Gezondheidsraad. Naar een voldoende inname van vitamines en mineralen. Den Haag: Gezondheidsraad 2009: publicatie nr  2009/06.

3. Brink EJ, et al. Aanbevelingen voor vitamines, mineralen en spoorelementen - factsheet. Den Haag: Voedingscentrum, 2014.

4. Van Rossum CTM, et al. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. Bilthoven: RIVM 2011: RIVM rapport 350050006/2011.

5. Van Rossum CTM, et al.Dutch Food Consumption Survey in older adults 2010/2012. Bilthoven: RIVM 2013: RIVM rapport 050413001/2013.

6. Ocké MC, et al. Dutch National Food Consumption Survey - Young children 2005/2006. Bilthoven: RIVM 2007: RIVM rapport 350070001/2007.

7. Gezondheidsraad. Naar een optimaal gebruik van foliumzuur. Den Haag: Gezondheidsraad 2008: publicatie nr 2008/02.

8. Gezondheidsraad. Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad 2012: publicatie nr 2012/15.

9. EFSA. Scientific Opinion on the Substantiation of a Health Claim Related to Vitamin D and Risk of Falling Pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006 - EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA Journal, 2011. 9(9): 2382.

10. Gezondheidsraad. Briefadvies over Vitamine K-suppletie bij zuigelingen. Den Haag: Gezondheidsraad 2010: publicatie nr 2010/11.

11. Voedingscentrum. Rapportage consultatieronde vitamine D- suppletieadviezen (inclusief vitamine K). Den Haag: Voedingscentrum 2011.

12. Dror DK, Allen LH. Effect of vitamin B12 deficiency on neurodevelopment in infants: current knowledge and possible mechanisms. Nutr Rev, 2008. 66(5): 250-255.

13. Baik HW, et al. Vitamin B12 deficiency in the elderly. Ann Rev Nutr, 1999. 19: 357-377.

14. Lam JR, et al. Proton pump inhibitor and histamine 2 receptor antagonist use and vitamin B12 deficiency. JAMA, 2013. 310(22): 2435-2442.

15. Gezondheidsraad, Voedingsnormen Vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12. Den Haag: gezondheidsraad 2003: publicatie nr 2003/04.

16. De Groot C, et al. Energy intake and micronutrient intake in elderly europeans: seeking the minimum requirement in the SENECA study. Age and ageing, 1999. 28(5): 469-474.

17. Addolorato G. Chronic alcohol abuse and nutritional status: recent acquisitions. Eur Rev Med Pharmacol Sci, 1998. 2: 165-167.

18. Northrop-Clewes CA, et al. Monitoring micronutrients in cigarette smokers. Clin Chim Acta, 2007. 377(1-2): 14-38.

19. Warenwetbesluit. Toevoeging micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen. Besluit van 24 mei 1996. Tekst geldend op: 21-05-2014.

20. EU. Regulation (EC) No 1925/2006 of the European Parliament and the Council of 20 December 2006 on the Addition of Vitamins and Minerals and of Certain other Substances to Foods. Publication  of European Union 30.12.2006.

21. EU.Verordening (EG) Nr. 1170/2009 van de Commissie van 30 november 2009 tot wijziging van Richtlijn 2002/46/EG van het Europees Parlement en de Raad en Verordening (EG) nr. 1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft de lijsten van vitaminen en mineralen en vormen daarvan die aan levensmiddelen, met inbegrip van voedingssupplementen, mogen worden toegevoegd. Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2009.

22. EU. Verordening (EU) Nr. 1169/2011 van het Europees parlement en de raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1924/2006 en (EG) nr. 1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijn 87/250/EEG van de Commissie, Richtlijn 90/496/EEG van de Raad, Richtlijn 1999/10/EG van de Commissie, Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad, Richtlijnen 2002/67/EG en 2008/5/EG van de Commissie, en Verordening (EG) nr. 608/2004 van de Commissie. Publicatieblad van de Europese Unie 22.11.2011.

23. Gezondheidsraad. Naar behoud van een optimale jodiuminname. Den Haag: Gezondheidsraad 2008: publicatie nr 2008/14.  

24. Verkaik-Kloosterman J, et al. Inzicht in de jodiuminname van kinderen en volwassenen in Nederland : Resultaten uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Bilthoven: RIVM 2012: RIVM Rapport 350090012.

25. National Institutes of Health - Office Dietary Supplements. Iodine, factsheet for health professionals.  http://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/. Juni 2011.

26. EFSA. Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins and Minerals - Scientific Committee on Food/Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition, Allergies.  Brussel: EFSA 2006.

27. EFSA. Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of Vitamin D. EFSA Journal 2012. 10(7): 2813:1-45.

28. EFSA. Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of calcium. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA Journal, 2012. 10(7): 2814.

29. EFSA. Scientific Opinion on the Re-Evaluation of Mixed Carotenes (E160a (i)) and Beta-Carotene (E 160a (ii)) as a Food Additive. EFSA Journal, 2012. 10(3): 2593.

30. WCRF. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective.  (Second update). Washington DC: American Institute for Cancer Research 2012.

31. Spanjersberg MQI, Jansen EHJM. Iron deficiency and overload in relation to nutrition. Bilthoven: RIVM 2000: RIVM rapport 650250004.

32. Jansen E, Kienhuis A. Supplements for the elderly: An inventory of vitamins and minerals available for elderly in the Netherlands. Bilthoven: RIVM 2014: RIVM briefrapport 090143001/2013.

33. Gezondheidsraad. Naar een adequate inname van vitamine A. Den Haag: Gezondheidsraad 2008: publicatie nr  2008/26.

34. van Rossum CTM, et al. Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland : Resultaten uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Bilthoven: RIVM 2012: RIVM rapport 350050007/2012.

35. EU. Verordening (EG) Nr. 1924/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen, 2006, EU: Brussel.