Mijn eerste jaar als directeur van het Voedingscentrum is
voorbij gevlogen. Ik kijk terug op een enerverend jaar, vol indrukken. Er
gebeurt zó veel op het gebied van voeding. Trendy diëten, steeds weer nieuwe producten
in de schappen en technologische ontwikkelingen zoals kweekvlees. En eten en
drinken is echt overal beschikbaar. Inmiddels is het mij wel helder dat in onze
voedselomgeving de gezonde en duurzame keuze niet bepaald makkelijk wordt gemaakt.
Het werkveld leren kennen
Rond eten en drinken, een basisbehoefte van ons allemaal,
zit een krachtenveld van partijen met al hun verschillende rollen en belangen.
Dat krachtenveld heb ik in het afgelopen jaar nog scherper voor ogen gekregen. Ik
heb kennis gemaakt met diverse mensen van koepelorganisaties binnen de
voedingsmiddelenindustrie, onderwijssector, ministeries, politieke partijen en maatschappelijke
organisaties die aan gezondheid en duurzaamheid werken. Als Voedingscentrum hebben
we een centrale positie in Nederland voor eerlijke en toepasbare communicatie
over gezond, duurzaam en veilig eten. Gelukkig heb ik ervaren dat veel partijen
die sleutelpositie van het Voedingscentrum zien en waarderen.
Wat kunnen wij betekenen voor Nederland?
Wie bij het Voedingscentrum centraal staan zijn de inwoners
van Nederland, wij werken aan hún belangen. Het gaat over gezond kunnen leven door
een gezond en duurzaam voedingspatroon, goed geïnformeerd zijn over voedselveiligheid
en op school leren over voeding. We bieden hiervoor betrouwbare, begrijpelijke
informatie, adviezen en tools.
Voedselkeuzes maken is niet makkelijk, want tegenwoordig
krijg je als consument vanuit allerlei hoeken - vaak tegenstrijdige -
informatie. En daarnaast moet je kunnen omgaan met een voedselomgeving die niet
ondersteunend is aan gezond en duurzaam kiezen.
'Wat hebben mensen in Nederland hierin van ons nodig?' is
een vraag die mijn collega’s en ik onszelf bij het Voedingscentrum continu stellen.
Welke informatie en adviezen krijgen ze allemaal te horen? Welke zorgen hebben
mensen? Door in gesprek te gaan en ervaringen, vragen en ook frustraties in de samenleving
op te halen, proberen we mensen zo goed mogelijk te begrijpen en aan te sluiten
bij wat zij belangrijk vinden.
Iedereen is uniek
Voedingsgewoonten in Nederland zijn divers, dat zie ik alleen al binnen mijn eigen gezin. Voedingsgewoonten worden onder andere bepaald door persoonlijke voorkeuren,
culturen, tradities, financiële middelen en het voedingsaanbod. Ook zijn er
verschillen in hoeverre er waarde wordt gehecht aan gezondheid en duurzaamheid
als het op voedselkeuzes aankomt.
Dé consument bestaat niet. We zijn allemaal uniek en maken
onze eigen afwegingen. Hoe kan het Voedingscentrum er voor iedereen zijn? Daar
wil ik in mijn tweede jaar als directeur nog meer over leren. Ik kijk er naar uit!