Menu
Zoek

Water mee, goed idee!

Dr. Ir. Iris Groenenberg

Dr. Ir. Iris Groenenberg

Oud-medewerker: Expert voeding en gezondheid
24 augustus 2020

Toen mijn oudste zoon naar school ging kreeg hij water in een fles mee. Maar na een tijdje kwam hij bij ons en zei dat andere kinderen zo'n leuke pakjes meekregen. Waarom kreeg hij dat niet?

Een situatie die misschien herkenbaar is voor veel ouders. Want zoet drinken lijkt zo gewoon. Ze krijgen het bij vriendjes thuis en op feestjes. En het wordt meegegeven naar school. Kunnen zoete drankjes eigenlijk kwaad? En wat kun je doen als je je kind meer water wil laten drinken?

Veel kinderen krijgen ongemerkt een aardige hoeveelheid suikerhoudende drankjes binnen op een dag. Een schepje honing in de thee, een pakje frisdrank op school, een beker aardbeienyoghurtdrink bij de lunch, een glas sap tussendoor en bij het avondeten nog een glas aanmaaklimonade. Als je het eens bijhoudt en optelt kan het zomaar meer zijn dan je denkt.

De meeste kinderen houden van zoet, dat is algemeen bekend. Maar dat kinderen meer zoete drankjes drinken dan water, dat verbaast me keer op keer. Jongens zelfs meer dan 2 keer zo veel! En het sluipt er zo makkelijk in. Mijn jongens krijgen ook veel liever een pakje gezoete yoghurtdrink mee naar school dan een fles melk (die halverwege de dag hartstikke lauw is).

Het goede nieuws is: er lijkt een dalende trend te zijn. In 2015-2016 dronken kinderen ruim een halve liter suikerhoudende dranken per week minder dan in 2012-2014. Dat is goed nieuws omdat het drinken van veel suikerhoudende dranken bijdraagt aan overgewicht en het vergroot de kans op diabetes type 2.

Water en (lauwe) thee zonder suiker zijn het beste voor een kind. Als je jong begint met water drinken, wen je niet aan zoete drankjes en ontwikkel je geen zoete smaakvoorkeur. De kans is groter dat je dan op latere leeftijd ook meer water drinkt (of koffie en thee zonder suiker) en minder suikerhoudende dranken.

Meer over gezond drinken voor kinderen.

Hoe bouw je af met zoete drankjes?

Maar wat als je nou niet al jong bent begonnen met het drinken van water? En dus wel gewend bent aan de zoete smaak van veel drankjes? Dan kun proberen om langzaam af te bouwen. Onze oudste zoon (nu 8) dronk vanaf het begin pertinent geen gewone melk. Maar gezoete zuiveldranken vond hij heerlijk. We hebben toen de gezoete zuiveldrank gemengd met gewone melk. Elke week in een andere verhouding. De eerste week kreeg hij driekwart zuiveldrank en één kwart melk. De tweede week was het 50/50. De derde week van het nog maar een kwart zuiveldrank en driekwart gewone melk. En vanaf de vierde week dronk hij gewone melk. Het is nog steeds niet zijn lievelingsdrank, maar hij drinkt het gewoon op.

En er is meer goed nieuws. Er komt steeds meer aandacht voor het belang van water drinken bij kinderen. Steeds meer scholen plaatsen een watertappunt waar kinderen hun eigen flesje kunnen (her)vullen. Een goed idee, want op die manier wordt water drinken normaal en hoef je als ouder dus geen spelbreker meer te zijn door geen pakjes drinken mee te geven. Kinderen vinden het vaak heel leuk om water te tappen bij zo'n kraantje. Nog een pluspunt: water drinken is ook beter voor het milieu. Want al die pakjes drinken zorgen voor een flinke afvalberg.

Hoe maak je water drinken extra leuk?

  • Geef je kind een leuke drinkfles in mooie kleuren of met een toffe afbeelding.
  • 'Pimp' het water met muntblaadjes of komkommer. Of aardbei en tijm.
  • Versier een glas water met een schijfje sinaasappel of citroen. Doe er een leuk rietje of fleurig parasolletje in.
  • Maak ijsklontjes met een blaadje munt of basilicum, fruit zoals een framboos, druif of blauwe bes.

Tot slot: Als ouder kan het werken om creatief om te gaan met een vraag van je kind, in plaats van iets strikt te verbieden. Met mijn oudste hebben we samen een regel bedacht over de pakjes. Hij mag nu één keer per week ook een pakje mee naar school. We noemen het ‘specialepakjesdag’. En dat werkt.

Als ouder kun je af en toe best een beetje met de stroom mee zwemmen. Zo houd je het hoofd het best boven water!

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.