Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zorgen over terugkeer heroin chic-look: nadruk op ondergewicht is ongezond

Tara Eikenaar

Tara Eikenaar

Woordvoerder en redacteur social media
24 november 2022

Misschien heb je het wel langs zien komen op tv of sociale media: de heroin chic-look zou een terugkeer maken. Dit zogenoemde schoonheidsideaal was in de jaren 90 veel te zien bij modellen op de catwalk. Een van de kenmerken is extreem mager zijn. Critici brengen de trend in verband met eetstoornissen en drugsgebruik. Het Voedingscentrum vindt de hernieuwde aandacht zorgelijk.

De afgelopen jaren waren er op de catwalk en ook in modetijdschriften juist meer modellen te zien met een gezond gewicht. Op sociale media was ook meer aandacht voor lichamen met meer rondingen, en influencers die in dat plaatje pasten. Maar de laatste tijd duikt de heroin chic-look op meerdere plekken dus weer op.

Bijvoorbeeld tijdens Fashion Weeks waar erg dunne modellen worden ingezet op de catwalk. Ook op sociale media komen er beelden voorbij van vrouwen die in dit magere uiterlijk zouden passen. Daarnaast zijn er (invloedrijke) influencers die het uiterlijk aanhangen of adviezen geven over afvallen. Zo raadde realityster Kim Kardashian, die zelf in korte tijd veel is afgevallen, een diabetesmedicijn aan als hulpmiddel. Dat brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee.

Risico’s voor de gezondheid

Bij heroin chic ligt de nadruk op erg mager zijn, wat het streven naar ondergewicht stimuleert en dat is zeer ongezond. Bij ondergewicht weegt iemand minder dan goed is voor de gezondheid, dat brengt risico’s met zich mee. Het vergroot bijvoorbeeld de kans op een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, de afweer gaat achteruit en vet- en spierweefsel worden afgebroken. Ook kan iemand kan zich lusteloos en moe gaan voelen. Over de lange termijn kunnen de gevolgen nog ernstiger zijn.

Natuurlijk zijn er mensen die van nature een laag gewicht hebben en moeite moeten doen om aan te komen of een gezond gewicht te behouden. Voor de meeste mensen is ‘maatje 32’, wat nu op de catwalk weer het nieuwe normaal lijkt te worden, echter een onrealistisch en vooral ongezond ideaal om naar te streven. Niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een eetstoornis.

'Vrouwenlichaam geen trend'

Gelukkig klinkt er ook kritiek op deze ontwikkeling. Zo laten meerdere redacties van modetijdschriften een tegengeluid horen. Ze kiezen er bijvoorbeeld voor om foto’s van modellen met een ongezond gewicht niet te plaatsen. Ook op sociale media laten critici van zich horen. Deze uitspraak wordt veel gedeeld: "een vrouwenlichaam is geen trend". Daar sluit het Voedingscentrum zich volledig bij aan. Wat ons betreft keert heroin chic snel weer terug naar de jaren 90.

Hulp nodig?

Denk je dat je last hebt van een eetstoornis? Ga dan altijd naar je huisarts.