Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wanneer heb ik als tiener een gezond gewicht?

Voor een gezond lichaam is gezonde voeding, voldoende beweging en een gewicht dat past bij je lichaam belangrijk. Het zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt voor school, sporten of andere activiteiten. Door op jonge leeftijd gezond te eten en voldoende te bewegen, leg je de beste basis voor je volwassen lichaam. Wil je weten of je een gezond gewicht hebt? Check het met de BMI-meter hieronder.
Geslacht
Leeftijd
jr
Lengte
cm
Gewicht
kg
Middelomtrek
De BMI zegt niet alles over je gezondheid. Voor een optimaal advies is ook je middelomtrek van belang.
cm
Je meet je middelomtrek zo:
Ga rechtop staan. Meet op je blote huid tussen je onderste rib (A) en de bovenkant van je bekken (B). Houd het meetlint niet te strak, adem uit en lees je middelomtrek af.
...
Berekenen
BMI
drop
24,6
pill_small
24,6
veel te laag
laag
goed
hoog
veel te hoog
Middelomtrek
drop
24,6
pill_small
24,6
goed
hoog
veel te hoog

...

...

De uitslag

Boven een gezond gewicht

Als je erachter komt dat je boven een gezond gewicht zit, kan dat even schrikken zijn. En misschien wil je direct al beginnen met gewicht verliezen. Maar toch kun je beter eerst advies vragen aan je huisarts of een diëtist, want gewicht verliezen is misschien niet direct nodig. Je lichaam is namelijk nog bezig met volwassen worden en heeft voldoende gezonde en gevarieerde voeding nodig om dat te kunnen doen.

Samen met je huisarts of diëtist kun je een plan van aanpak maken voor jouw situatie. Zij luisteren naar jouw verhaal en proberen je zo goed mogelijk te helpen om een gezond gewicht te krijgen. Soms kan eten volgens de Schijf van Vijf al helpen. Lees meer over overgewicht.

Onder een gezond gewicht

Het kan een probleem zijn als je ondergewicht hebt, maar dat hoeft niet. Het kan zijn dat je altijd lichter bent geweest dan je leeftijdsgenoten. Als je goed groeit en je hebt genoeg energie voor school, vrienden, werk of sport dan is dat waarschijnlijk gewoon het gewicht dat bij je hoort.

Het is wel een probleem als je voor langere tijd minder voeding binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Je kunt dan een tekort aan energie, eiwitten en andere voedingsstoffen krijgen, wat slecht is voor je lichaam. Je bent bijvoorbeeld erg moe, verliest gewicht, hebt minder sterke spieren, kunt sneller ziek worden en je kunt je minder goed concentreren op school. Lees hier meer over ondergewicht.

De Schijf van Vijf

Gezond eten is niet alleen belangrijk voor nu, maar ook voor later. Denk maar aan het bouwen van een huis. Eerst wordt de fundering gelegd, een stevige ondergrond. Pas daarna wordt het huis erbovenop gebouwd. Tijdens je puberteit wordt er precies zo’n basis gelegd voor je volwassen lichaam. Goede voedingsstoffen zijn hierbij hard nodig. Je lichaam bouwt namelijk aan een goede basis voor je botten en spieren en heeft daarom eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen nodig.

Met de Schijf van Vijf voor jou kan je zien wat je ongeveer nodig hebt. Je kunt het resultaat ook eens aan je ouders laten zien. Zij kunnen ervoor zorgen dat er gezonde producten in huis zijn.

Gezond en duurzaam eten

Gezond eten is vaak ook duurzaam eten. Duurzaam eten betekent dat je rekening houdt met milieu, natuur, eerlijke handel en dierenwelzijn. Je eet gezond én duurzaam als je:

  • volop varieert met producten uit de Schijf van Vijf
  • niet meer eet dan je nodig hebt. Vul hiervoor de Schijf van Vijf voor jou in (zie hierboven). Dit zijn gemiddelden. Sport en beweeg je bijvoorbeeld veel, eet dan wat meer.
  • vaker een dagje vegetarisch eet
  • vaak kiest voor (seizoens)groente en fruit, noten en peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Je kunt vragen of je ouders deze producten wat vaker willen kopen.

Tussendoortjes

Je lijf groeit hard tijdens je puberteit. Het is daarom niet gek als je vaak trek hebt. Het is prima om tussen de maaltijden door wat te eten, maar probeer daar wel bewuste keuzes in te maken. Kies iets uit de Schijf van Vijf, bijvoorbeeld een belegde volkoren boterham, fruit, (snack)groente of een rauwkostsalade, een schaaltje magere of halfvolle yoghurt met vers fruit of een handje ongezouten noten. Wil je toch iets snoepen? Laat je inspireren door deze gezonde tussendoortjes.

Beweging

Naast gezonde voeding is ook voldoende beweging belangrijk. Voor jongeren tot 18 jaar is het advies om elke dag minstens een uur te bewegen. Doe iets waarbij je ademhaling omhoog gaat. Denk aan het van en naar school fietsen of flink doorlopen naar een winkel.

En het is ook belangrijk om minimaal 3 keer per week oefeningen te doen die je spieren en botten versterken. Hier valt bijvoorbeeld de gymles op school onder, maar ook sporten bij je sportclub of hardlopen. Probeer daarnaast zo veel mogelijk te blijven bewegen. Sta bijvoorbeeld regelmatig op als je achter je computer zit en hang niet te veel op de bank.

Wondermiddelen bestaan niet

Er is geen pil, fruitsoort of drankje waar je direct een gezond gewicht van krijgt. Het is ook niet verstandig om bepaalde producten ineens niet meer te eten zonder medische reden. Denk aan producten als brood en melk. Dat kan namelijk het risico verhogen op een tekort aan voedingsstoffen zoals vezels en calcium. En dat is niet goed voor je lichaam. Je hebt bijvoorbeeld vezels nodig voor gezonde darmen en calcium voor je botten en je gebit. Met voldoende en gezonde voeding krijgt je lichaam alles binnen om zo goed mogelijk te kunnen werken.

Betrouwbare informatie

Op internet kun je heel veel informatie vinden over voeding. Maar hoe weet je nu precies welke informatie te vertrouwen is? Je leest er meer over op onze pagina ' Hoe herken je betrouwbare informatie over voeding op internet?'