Kaas is vrij slecht voor het milieu. Om kaas te maken is veel land en energie nodig. Ook is de broeikasgasuitstoot hoog, wat niet goed is voor de aarde.
Om 1 kilo kaas te maken, is zo’n 9 à 10 liter melk nodig. Daarnaast moeten harde kazen,
zoals Goudse kaas, maanden rijpen. Ook kost het energie om de opslagruimtes op de juiste temperatuur te krijgen. Dat heeft allemaal impact op het milieu.
Duurzaamheid dierlijke producten
Vlees heeft de hoogste milieubelasting van al ons voedsel. Rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees, voert de lijst aan en is dus het slechtst voor de aarde van alle
soorten vlees. Andere dierlijke producten zoals wit vlees (zoals kip), kaas, vis, eieren en zuivel (bijvoorbeeld melk en roomboter), staan ook hoog op de lijst.
Harde kaas of zachte kaas
Als je graag kaas wilt eten, maar wel een duurzamere keuze wil maken, dan kun je beter kiezen voor zachte kazen, zoals mozzarella, hüttenkäse en “zuivelspread”. Zachte kazen zijn duurzamer, omdat ze minder geconcentreerd zijn dan harde kaas, zoals Goudse of Leerdammer. Er wordt minder melk gebruikt om ze te maken, en ze bevatten meer water. Omdat er minder melk wordt gebruikt, vindt er minder CO2-uitstoot plaats, en is er minder land en energie nodig. En omdat de kazen niet maandenlang hoeven te rijpen zoals bij Goudse kaas, kost het ook minder energie.
Ter vergelijking: Voor 1 kilo Goudse kaas wordt ongeveer 9 a 10 liter melk gebruikt, voor 1 kilo feta of mozzarella ongeveer 5 tot 8 liter en voor een kilo hüttenkäse 4 liter.
Kaas in de Schijf van Vijf
Elke dag 40 gram kaas staat in de Schijf van Vijf (ongeveer 2 dunne plakjes). Maar kaas bevat ook veel verzadigd vet en zout, daarom staan niet alle soorten erin.
In de Schijf van Vijf:
*Niet alle verse geitenkazen staan in de Schijf van Vijf. Bekijk in de 'Kies Ik Gezond?'-app of jouw favoriet in de Schijf staat.