Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Moet ik een noodpakket met eten en drinken in huis hebben?

Een noodpakket met eten en drinken in huis hebben, is niet verplicht. Maar het wordt wel geadviseerd door de overheid. Zo ben je beter voorbereid op een ramp, calamiteit of noodsituatie. Bij eten en drinken kun je denken aan flessen water en houdbaar eten.

Ramp komt onverwacht

Een ramp of calamiteit komt vaak onverwacht. Denk aan een natuurramp zoals een overstroming of aardbeving, een ontploffing in een chemische fabriek of kerncentrale, terrorisme, of een plotse virusuitbraak. Ook kan er een calamiteit plaatsvinden, waardoor er tijdelijk geen elektriciteit, gas of water is. In sommige gevallen kan of mag je je huis niet uit. En ben je dus afhankelijk van wat je in huis hebt.

Noodpakket

De overheid adviseert voor dit soort rampen en calamiteiten een noodpakket in huis te hebben. Daarmee kun je een paar dagen overleven zonder hulp van buitenaf. In een noodpakket zit onder andere een radio met batterijen om naar de rampenzender te luisteren, een zaklamp en een eerstehulpkit. Ook adviseert de overheid een noodrantsoen in huis te hebben met flessen water en houdbaar eten.

Eten en drinken voor 72 uur

In een eerdere overheidscampagne werd geadviseerd eten en drinken in huis te hebben voor 72 uur. Mocht er een ramp gebeuren, dan kun je dus 3 dagen vooruit. Binnen deze tijd komt er vaak hulp. Je wordt dan bijvoorbeeld geëvacueerd, of je krijgt eten en drinken. Een noodrantsoen is niet alleen handig tijdens een ramp. Je kunt ook iets uit deze voorraad pakken als je een keer geen boodschappen kunt doen. Bijvoorbeeld als het heel slecht weer is - zoals sneeuw of storm - of als je ziek bent.

Kant-en-klaar noodrantsoen

Er zijn verschillende kant-en-klaar noodpakketten en noodrantsoenen te koop. Noodrantsoenen bestaan vaak uit energierepen, gevriesdroogd voedsel of ingeblikt eten. Voordeel is dat dit soort noodrantsoenen heel lang houdbaar zijn en weinig plek innemen. Nadeel is dat ze niet zo gezond of smaakvol zijn. Ze worden ook wel gebruikt voor survivaltochten van meerdere dagen in de natuur.

Zelf noodrantsoen samenstellen

Je kunt ook zelf een noodrantsoen samenstellen met lang houdbare producten uit de supermarkt. Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda’s, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo’n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.

Je kunt ook specerijen toevoegen die je nog in je keukenkast hebt staan, en de maaltijd eventueel aanvullen met eten uit de diepvries (als de stroom uitvalt is het advies diezelfde dag zoveel mogelijk uit je vriezer te gebruiken; brood kan ook de volgende dag nog worden gegeten).

IJzeren voorraad

Een kleine ‘ijzeren voorraad’ in huis hebben, met lang houdbare producten en een gevulde vriezer, is sowieso nuttig. Bij onverwachte omstandigheden kun je dan altijd nog een gezonde maaltijd op tafel zetten. Het is wel slim om deze voorraad regelmatig te controleren, de producten op tijd op te maken, en de voorraad weer aan te vullen. Handig om te weten: lang houdbare producten met een ten minste houdbaar tot-datum kun je ook na de datum gerust nog een aantal maanden gebruiken. Kijk, ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen.

Noodrantsoen Schijf van Vijf

Ga je zelf een noodrantsoen of ijzeren voorraad samenstellen? Hieronder hebben we een voorbeeld opgesteld van een rantsoen voor 72 uur op basis van producten uit de Schijf van Vijf. De producten blijven ten minste een half jaar goed, maar vaak nog langer.

Daaronder vind je voorbeeldmenu's. Je kunt er zeker 3 dagen met minimaal 2 personen van eten. We gaan er hierbij vanuit dat je wel water kunt koken voor bijvoorbeeld pasta en rijst. Eventueel kan hier een campinggaspit of barbecue voor worden gebruikt.

Producten op voorraad

Graanproducten, aardappelen:

  • Zilvervliesrijst, 1 pak 500 gram
  • Volkorenspaghetti, pak 500 gram
  • Aardappelpuree, pakje 180 gram
  • Havermout, 1 pak 500 gram
  • 2 pakken volkoren wraps (medium, per pak 6 stuks, 350 gram)
  • Volkoren knäckebröd (pak 25 stuks)

Vleesvervangers:

  • 250 gram ongezouten noten of pinda’s
  • 2 blikjes sardientjes in olie (uitlekgewicht 80 gram per blikje)
  • 2 blikjes tonijn in water (uitlekgewicht 100 gram per blikje)
  • 1 klein blik linzen (maximaal 0,5 gram zout per 100 gram en geen suiker toegevoegd, uitlekgewicht ca. 250 gram)

Zuivel:

  • 2 pakken houdbare halfvolle of magere melk (à 1 liter) of 1 blik melkpoeder (400 gram voor 3 liter melk)

Groente:

  • 1 groot blik sperziebonen (zonder toegevoegd zout of suiker, uitlekgewicht ca. 500 gram)
  • 1 grote pot of zak rode kool (zonder toegevoegd zout of suiker, ca. 500 gram)
  • 2 blik tomatenblokjes of gesneden tomaten knoflook-ui, (zonder toegevoegd zout of suiker, blik à 400 gram)
  • Fruit 1 zak gedroogd fruit (pruimen, abrikozen, rozijnen)300 gram
  • Blik halve perziken op sap (geen suiker toegevoegd) uitlekgewicht 230 gram

Vocht

  • 6 flessen à 2 liter water

Oliën en vetten

  • Kuipje halvarine/margarine
  • Fles olie

Extra

  • Pot jam
  • Pot appelstroop
  • Pot100% pindakaas
  • Pak volkoren ontbijtkoek met minder suiker
  • Pak gemalen koffie
  • Koffiefilters
  • Pakje thee
  • Kruiden als peper, kerriepoeder, oregano

Noodvoorraad voor 3 dagen voor 2 personen

De uitgangspunten voor een noodvoorraad:

  • De hoeveelheden zijn gebaseerd op 2 volwassenen. Een volwassen vrouw heeft ongeveer 2000 kcal en een volwassen man 2600 kcal per dag nodig. De hoeveelheden zijn voor kleine en grote eters en geven een spreiding voor man en vrouw aan.
  • Alleen houdbare producten.
  • Geen koelkast- of diepvriesproducten. Bij stroomuitval eerst producten uit de koelkast en diepvries zo mogelijk opeten.
  • Producten die jij altijd op voorraad hebt, denk aan zilvervliesrijst of appelstroop, hoef je natuurlijk niet apart in een noodvoorraad te stoppen. Dan kun je uit je gewone voorraad putten.
  • Geen elektriciteit aanwezig.
  • Wel koken op een gaspit, campinggas of barbecue. Heb je dit niet in huis en wil je het ook niet aanschaffen? Zorg er dan voor dat je genoeg producten op voorraad hebt die je niet hoeft te verwarmen.
  • Het noodpakket op deze pagina is slechts een suggestie. Vind je iets niet lekker? Vervang het dan voor iets dat je wel lekker vindt en ook lang houdbaar is. Heb je kinderen? Sla dan wat extra van alles in huis. En zorg dat er ook voldoende tussen zit wat zij lekker vinden.
Menu dag 1

Ontbijt:

  • Havermoutpap met gedroogd fruit
  • Glas water (150 ml)

Per persoon:

  • 150-200 ml houdbare melk of 3-4 eetlepels melkpoeder met 150-200 ml water
  • 4-6 eetlepels (20-30 g) havermout
  • 1-2 eetlepel rozijnen of 2-3 gedroogde abrikozen, pruimen, vijgen
  • 150 ml water       

Koffie / thee

  • Dun plakje volkoren ontbijtkoek met minder suiker, besmeerd met halvarine of margarine uit een kuipje
  • Lunch:
    • Volkoren knäckebröd met 100% pindakaas en appelstroop/jam
    • Glas melk (150 ml)


    Per persoon:

    • 4-6 stuks volkoren knäckebröd, 2-3 besmeerd met halvarine/margarine,  3-4  met 100% pindakaas, 1-2 met appelstroop/jam
    • 150 ml houdbare melk of 3 eetlepels melkpoeder met 150 ml water


    Koffie / thee  

    Warme maaltijd:

    • Zilvervliesrijst met sperziebonen en gehakte noten of pinda’s
    • Schaaltje gewelde pruimen met blokjes perzik
    • Glas water


    Per persoon:

    • 75-100 gram rauwe zilvervliesrijst
    • 250 gram sperziebonen (pot of blik, zonder toegevoegd zout of suiker)
    • 10 gram olie, kerriepoeder, peper
    • 25 gram ongezouten noten of pinda’s
    • 4 gedroogde pruimen met 2 halve perziken in blokjes (blik, op sap)
    • 150 ml water  

    Avond:

    • Glas water (150 ml)
    • Schaaltje gedroogd fruit (80 gram)
    • Klein handje ongezouten noten (15 gram)
sluiten
Menu dag 2

Ontbijt:

  • Volkoren knäckebröd met 100% pindakaas en appelstroop/jam
  • Glas melk (150 ml)

Per persoon:

  • 4-6 stuks volkoren knäckebröd, 2-3 besmeerd met halvarine/margarine,  3-4 met 100% pindakaas, 1-2 met appelstroop/jam
  • 150 ml houdbare melk of 3 eetlepels melkpoeder met 150 ml water

Koffie / thee

  • Dun plakje volkoren ontbijtkoek met minder suiker, besmeerd met halvarine/margarine uit een kuipje

Lunch:

  • Volkoren wrap dun besmeerd met appelstroop en belegd met 1 halve perzik in reepjes (blik, op sap)
  • Glas melk (150 ml)

Per persoon:

  • 2-3 medium volkoren wraps
  • 40 gram appelstroop
  • 2 halve perziken (op sap, blik)
  • 150 ml houdbare melk of 3 eetlepels melkpoeder met 150 ml water

Koffie / thee  

Warme maaltijd:

  • Sardientjes uit blik, rode kool (pot) en aardappelpuree
  • Schaaltje rijstepap van zilvervliesrijst
  • Glas water

Per persoon:

  • 2-3  sardientjes in olie (blikje)
  • 250 gram rode kool (pot zonder toegevoegd zout of suiker)
  • 200-250 gram aardappelpuree
  • 35 gram zilvervliesrijst met 75 ml houdbare melk of 1 eetlepel melkpoeder
  • 150 ml water

Avond:

  • Glas water
  • Handje ongezouten noten (25 gram) en handje gedroogd fruit   
sluiten
Menu dag 3

Ontbijt:

  • Havermoutpap met gedroogd fruit
  • Glas water (150 ml)   


Per persoon:

  • 150-200 ml houdbare melk of 3-4 eetlepels melkpoeder met 150-200 ml water
  • 4-6 eetlepels (20-30 g) havermout
  • 1-2 eetlepel rozijnen of 2-3 gedroogde abrikozen, pruimen, vijgen
  • 150 ml water

Koffie / thee

  • Dun plakje volkoren ontbijtkoek met minder suiker, besmeerd met halvarine/margarine  

Lunch:

  • Volkoren wrap belegd met blokjes tomaat uit blik en stukjes tonijn uit blik
  • Glas melk (150 ml)

Per persoon:

  • 1-2 medium volkoren wraps
  • 50-100 gram tomatenblokjes (blik) 75-100 gram
  • tonijn (blik) 150 ml
  • houdbare melk of 3 eetlepels melkpoeder met 150 ml water   

Koffie / thee

Warme maaltijd:

  • Spaghetti met tomaten-linzensaus
  • 100-125 gram rauwe volkoren spaghetti
  • 1 eetlepel olie
  • 200 gram tomatenblokjes (of gesneden tomaten knoflook-ui, blik à  400 gram)
  • 100-150 gram linzen (blik, uitlekgewicht 250 gram)
  • oregano, peper   

Avond:

  • Koffie thee
  • Handje ongezouten noten (25 gram)
  • 2 halve perziken (op sap, blik)
sluiten

Lees ook: