Naar de hoeveelheid voedingsstoffen in groente en fruit door de jaren heen is nooit goed gecontroleerd onderzoek gedaan. We weten dus ook niet of het gehalte vitamines, mineralen, vezels en andere stoffen in groente en fruit minder of lager is dan vroeger. Het kan ook hetzelfde zijn gebleven, of zelfs zijn gestegen.
Onderzoek naar voedingsstoffen
Voor informatie over verschillen in de hoeveelheden
voedingsstoffen in groente tussen vroeger en nu moeten we gebruik maken van voedingsmiddelentabellen.
Vroeger werden andere meetmethodes gebruikt
dan nu. Dat maakt vergelijken en duidelijke conclusies trekken erg lastig.
Er zijn wel aanwijzingen dat sommige groenten minder
mineralen bevatten dan voorheen, maar dat kan ook veroorzaakt worden door het
verschil in meetmethodes.
Voldoende groente
We adviseren om dagelijks 250 gram groente te eten. Dit advies is gebaseerd op de huidige voedingswaarde van groente. Groente levert niet alleen voedingsstoffen, maar het vermindert ook het risico op chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes type 2.
Eten volgens de Schijf van Vijf
Een gezond voedingspatroon volgens de
Schijf van Vijf levert voldoende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen.
Supplementen zijn alleen nodig voor sommige groepen, zoals zwangeren en ouderen.