Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat kun je doen tegen een winterdip?

Veel mensen hebben weleens last van een winterdip. Je voelt je vermoeider dan normaal, kan je minder goed concentreren en voelt je lusteloos. Wat kun je doen? En wat is niet nodig?

5 anti-winterdiptips op een rij:

  • Eet gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf
  • (Multi)vitamines zijn niet nodig, maar gebruik wel een vitamine D-supplement als je tot een risicogroep behoort
  • Trap niet in claims van producten die je de ‘winter doorhelpen’
  • Beweeg minimaal 150 minuten per week matig of intensief
  • Zorg voor voldoende ontspanning en slaap genoeg

Variëren met gezond eten

Ook in de winter luidt het advies om lekker, gezond en gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf. Dit levert gezondheidswinst op en geeft je de voedingsstoffen die je nodig hebt. Er is niet één product dat alle voedingsstoffen bevat, en er bestaat geen product dat je de winter ‘doorhelpt’.

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en aardig te zijn voor jezelf. Eten inzetten als troost lost niets op.

Producten die je humeur een ‘boost’ geven?

Fabrikanten en bloggers claimen wel eens dat een bepaald product je humeur verbetert. Of dat je je er gelukkiger van gaat voelen. Maar stofjes die je humeur kunnen verbeteren, zitten hooguit in heel kleine hoeveelheden in deze producten. Een meetbaar effect op je stemming hebben ze dan ook niet. Een voorbeeld hiervan is chocolade. Het is niet bewezen dat je humeur verbetert als je chocolade eet. Maar als jij héél blij wordt van een blokje chocolade bij de thee of koffie, dan kan het voor jou wel zo voelen.

(Multi)vitamines in de winter

Veel mensen denken dat multivitamines nodig zijn om de winter door te komen. Maar ook hierbij geldt; als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je voldoende vitamines binnen. Door meer vitamines te nemen krijg je geen hogere weerstand. Als je meer tabletten slikt dan nodig, plas je de vitamines meestal gewoon weer uit. Van sommige vitamines kan een teveel zelfs schadelijk zijn. Sommige mensen hebben wel extra vitamines nodig. Bijvoorbeeld omdat de huisarts een tekort heeft vastgesteld door ziekte. Ook geldt voor sommige groepen altijd een supplement te gebruiken.

Dit geldt bijvoorbeeld voor vitamine D. In de winter staat de zon in Nederland te laag om voldoende vitamine D aan te maken in de huid. De meeste mensen hebben in de zomer een voorraadje aangelegd waar ze in de winter op teren. Maar dit geldt niet voor iedereen. Voor een aantal groepen geldt het advies om het hele jaar door een vitamine D-supplement te gebruiken. kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangeren en mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld weinig buitenkomen of een sluier dragen. Dit is nodig voor sterke botten en tanden.

Beweeg én ontspan

Hoe grijs het buiten ook is, voor een gezond leven is bewegen belangrijk. Je voelt je fitter als je beweegt en het verlaagt ook de kans op bijvoorbeeld overgewicht en hart- en vaatziekten. Hoeveel je het beste kunt bewegen hangt af van je leeftijd. Het advies voor volwassenen is:

  • minstens 150 minuten matige of zwaar intensieve inspanning per week verspreid over diverse dagen en
  • minstens 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten

Voorkom veel stilzitten. Wandelen, hardlopen of fietsen telt ook. Zet eens een vrolijk muziekje op of luister een interessante podcast tijdens je bezigheden. Ook met zwaardere huishoudelijke klussen, de hond uitlaten of in de tuin werken ben je al aan het bewegen.

Naast bewegen is ook ontspanning belangrijk. Zorg dus tussendoor voor ontspanning en slaap genoeg. Plan tijd in om te relaxen en iets voor jezelf te doen. Op die manier verdwijnt de winterdip misschien niet helemaal, maar kun je wel beter ermee omgaan.

Maak het bespreekbaar

Kom je er met bovenstaande tips niet helemaal uit en heb je nog steeds last van een winterdip? Bel, chat of mail dan met professionals van Mentaal Vitaal (onderdeel van het Trimbos-instituut). Je bespreekt samen wat je nog meer kunt doen om een winterdip tegen te gaan.

Wanneer je dip omslaat in een depressie

Heb je langere tijd last van neerslachtige gevoelens? Of heb je in je omgeving iemand waarbij het meer lijkt dan een tijdelijke dip? Ga dan na of er sprake is van een depressie, bijvoorbeeld met de Depressietest van Mentaal Vitaal. Zoek hulp als je denkt dat jij of iemand in je omgeving een depressie heeft. Op de website van de Rijksoverheid staan alle mogelijkheden voor hulp bij depressie op een rij.