Hoelang kun je kwark, melk, yoghurt en andere zuivelproducten bewaren? En wat kun je doen als de datum is verstreken. Voer hieronder een product naar keuze in in de online Bewaarwijzer en vind het antwoord.
T/m de THT-datum
Kwark, melk, yoghurt en andere zuivelproducten hebben een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Tot en met deze datum is de kwaliteit gegarandeerd goed.
Na de THT-datum
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is. Ziet het er nog goed uit? En ruik je niks vreemds? Proef dan een beetje. Is de smaak nog lekker? Dan kun je het nog prima eten/drinken en hoef je niks weg te gooien.
Geopend product
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Recepten met restjes yoghurt, kwark of melk
Een restje kwark, yoghurt of melk kun je verwerken in een:
- Curry of soep: gebruik een restje yoghurt als vervanger van room in soepen en curry's.
- Marinade of yoghurtdip: met een uitgeperst teentje knoflook, peper en paprikapoeder maak je van je restje yoghurt een lekkere marinade voor varkensvlees, kip of als dip voor stokbrood.
- Sausje zoals tzatziki: meng een beetje yoghurt met een halve geraspte komkommer, een teentje knoflook, een theelepel gemalen komijn.
- Smoothie: pureer het met wat fruit in de blender met melk of yoghurt.
- Yoghurtijsje: met een beetje yoghurt en verse vruchten kun je heel simpel ijsjes maken.
In de
receptenzoeker vind je meer recepten met zuivel. Je kunt hier één of meerdere restjes invullen. Zo vind je snel een nieuw recept, waar je restjes in kan verwerken.