We stoppen
in Nederland op den duur met het gebruik van aardgas. Kook je nu op gas? Dan
zal je uiteindelijk moeten overstappen op elektrisch koken. Daarbij kun je
kiezen tussen een keramische- of inductiekookplaat. Op deze pagina lees je meer
over beide soorten kookplaten en welke het meest duurzaam is.
Voordelen van elektrisch tegenover koken op gas
Elektrisch koken heeft voordelen boven koken op gas:
- Er is geen open vuur.
- Er ontstaan geen schadelijke verbrandingsstoffen.
- Het schoonmaken van de kookplaat is heel eenvoudig.
- Elektriciteit kan steeds groener en duurzamer worden opgewekt, wat bij aardgas niet kan.
Verschillen tussen keramisch en inductie
Keramische- en inductiekookplaten werken allebei op
elektriciteit. Een keramische kookplaat is een glasplaat met daaronder elektrische verwarmingselementen, halogeenlampen of infraroodelementen. Deze verwarmen de kookplaat en daardoor wordt de pan die erop staat heet.
Inductie is geen warmtebron, maar werkt met een magnetisch veld. De combinatie van de magneet en het metaal in de pan veroorzaakt warmte. De ijzerdeeltjes in de bodem van de pan gaan trillen en zo ontstaat hitte in de pan. Alleen de pan wordt heet, niet de glasplaat.
In het overzicht hieronder zie je de belangrijkste verschillen tussen een keramische en inductiekookplaat.
Welke pannen zijn geschikt voor keramisch en inductie?
Voor elektrisch koken geldt over het algemeen dat pannen een redelijk vlakke bodem moeten hebben. Dan is de overdracht van energie zo optimaal mogelijk.
Bij een inductiekookplaat heb je pannen nodig met een stalen laag in de bodem. Veel gewone pannen voldoen hier aan. Je kan dit controleren met bijvoorbeeld een koelkastmagneet. Als die aan de bodem van de pan blijft hangen, is de pan geschikt.
Onderop veel pannen staat een icoontje dat aangeeft voor welke warmtebron de pan geschikt is.
Wat is zuiniger: keramisch of inductie?
Een inductiekookplaat is sneller warm en zuiniger dan een keramische kookplaat. Het koken van 1 liter water gaat ongeveer 40% sneller met inductie. Een
inductieplaat
verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt. Bij keramisch koken is het daarom extra belangrijk een pitje te kiezen dat even groot is als de pan.
Bij een keramische kookplaat kun je de kookstand tijdig lager zetten, omdat de plaat nog een tijd warm blijft. Producten als eieren, pasta of rijst kunnen in heet water makkelijk nagaren.
Zowel bij keramisch en inductie geldt: doe altijd de deksel op de pan. Dit zorgt voor 2 tot 3 keer minder energiegebruik. Snelkookpannen zijn meestal ook geschikt voor inductie en keramisch. Ze besparen 50-70% aan kooktijd en energie.