Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Welke E-nummers zijn van dierlijke stoffen gemaakt?

Voor het maken van sommige E-nummers worden, of kunnen, stoffen van dieren gebruikt worden. Bijvoorbeeld vetzuren, melk of ei. Voor vegetariërs, veganisten of mensen met een bepaalde religie is dit belangrijke informatie. Bekijk hieronder de lijst van dierlijke E-nummers.
E-nummers die van dierlijke stoffen gemaakt (kunnen) zijn

E 120, Karmijnzuur, karmijn

  • Deze rode kleurstof wordt uit schildluizen gehaald. In de kleurstof kunnen resten van het insect aanwezig zijn.
  • Kan zitten in koeken, zoals roze koeken, snoep, chocolade, vruchtenhagelslag, suikerspin, paas-/kerststol, taart en gebak, toetjes.

E 160a, Carotenen

  • Voor gebruik van deze oranjerode kleurstof in producten kan gelatine gebruikt worden, die van dierlijke oorsprong kan zijn.
  • Kan zitten in koek, snoep, taart en gebak, koffiecreamer, ijs, drinkyoghurt, frisdranken, bak- en braadvet, margarine, smeerkaas, sauzen, hartige snacks, kaas, ragout, soepen, salades voor op brood.

E 160d, Lycopeen

  • Voor gebruik van deze rode kleurstof in producten kan gelatine gebruikt worden, die van dierlijke oorsprong kan zijn.
  • Kan zitten in koek, vruchtendranken, surimi, sushi, vissalade, sauzen.

E 160e, Bèta-apo-8’-carotenal (C30)

  • Voor gebruik van deze oranjerode kleurstof in producten kan gelatine gebruikt worden, die van dierlijke oorsprong kan zijn.
  • Kan zitten in chocolade, Engelse drop, toetjes, limonadesiroop, frisdranken, kaas, garnalen, multivitaminen.

E 161g, Canthaxanthine

  • Voor gebruik van deze oranje kleurstof in producten kan gelatine gebruikt worden, die van dierlijke oorsprong kan zijn (er zijn bij het Voedingscentrum geen producten bekend waar dit E-nummer in zit).

E 234, Nisine

  • Dit conserveermiddel zit in een mengsel waar ook stoffen uit melk in zitten.
  • Kan zitten in smeerkaas.

E 270, Melkzuur

  • Voor het maken van dit voedingszuur worden meestal suikers uit planten zoals mais, suikerbiet of aardappel gebruikt, maar het kan ook gemaakt worden met suikers uit melk, oftewel lactose.
  • Kan zitten in hummus, sauzen, speculaas, taart en gebak, snoep, olijven, brood, noedels, salades voor op brood zoals tonijnsalade, tapenade, tomatensoep, tortillachips, vegetarische alternatieven voor vlees, visburgers.

E 304, Vetzuuresters van ascorbinezuur

  • De vetzuren die worden gebruikt voor deze antioxidant worden vrijwel altijd gehaald uit plantaardig vet, maar ze kunnen ook van dierlijk vet komen.
  • Kan zitten in bak- en braadvet, frisdranken, loempia, koeken, donuts, chocolade, popcorn.

E 322, Lecithinen

  • Deze antioxidant, emulgator en meelverbeteraar wordt vrijwel altijd gehaald uit olie van sojabonen, maar kan ook uit eidooier gehaald worden.
  • Kan zitten in taart en gebak, chocolade, koeken, ijs, hagelslag, brood, toastjes, halvarine, bitterballen, noedels.

E 325, Natriumlactaat

  • Deze zuurteregelaar, antioxidant, vulstof, emulgator, bevochtigingsmiddel en verdikkingsmiddel bestaat voor een deel uit melkzuur. Voor het maken van melkzuur worden meestal suikers uit planten zoals mais, suikerbiet of aardappel gebruikt, maar het kan ook gemaakt worden met suikers uit melk, oftewel lactose.
  • Kan zitten in snoep, quiche, vissalade, noedels, kruidenkaas, gerookte zalm, soepen, pizza, salades voor op brood zoals ei-bieslook salade.

E 326, Kaliumlactaat

  • Deze zuurteregelaar, antioxidant, emulgator en bevochtigingsmiddel bestaat voor een deel uit melkzuur. Voor het maken van melkzuur worden meestal suikers uit planten zoals mais, suikerbiet of aardappel gebruikt, maar het kan ook gemaakt worden met suikers uit melk, oftewel lactose.
  • Kan zitten in koek, kant-en-klare pannenkoeken, vegetarische alternatieven voor vlees, groenteburgers, soepen, sauzen.

E 327, Calciumlactaat

  • Deze zuurteregelaar, emulgator, verstevigingsmiddel, meelverbeteraar en verdikkingsmiddel bestaat voor een deel uit melkzuur. Voor het maken van melkzuur worden meestal suikers uit planten zoals mais, suikerbiet of aardappel gebruikt, maar het kan ook gemaakt worden met suikers uit melk, oftewel lactose.
  • Kan zitten in garnalenkroket, frisdranken, olijven, tapenade, brood, taart en gebak, rijst- en maïswafels, gerookte amandelen.

E 422, Glycerol

  • Dit bevochtigingsmiddel en verdikkingsmiddel kan gemaakt zijn van dierlijk vet.
  • Kan zitten in taart en gebak, roomijs, wraps en tortilla’s, eierkoeken en andere koeken, snoep, kauwgom.

E 431, Polyoxyethyleen(40)-stearaat

  • Deze emulgator kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in brood, mix voor chocoladecake, kant-en-klare pannenkoeken.

E 432, Polyoxyethyleensor-bitaanmonolauraat (polysorbaat 20)

  • In deze emulgator en stabilisator zitten vetzuren die vrijwel altijd komen van plantaardig vet, maar dierlijk vet kan niet uitgesloten worden (er zijn bij het Voedingscentrum geen producten bekend waar dit E-nummer in zit).

E 433, Polyoxyethyleensor-bitaanmonoöleaat (polysorbaat 80)

  • Deze emulgator en stabilisator kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in taart en gebak, voedingssupplementen, satésaus, karamelsiroop.

E 434, Polyoxyethyleensor-bitaanmonopalmitaat (polysorbaat 40)

  • Deze emulgator kan gemaakt zijn met dierlijk vet (er zijn bij het Voedingscentrum geen producten bekend waar dit E-nummer in zit).

E 435, Polyoxyethyleensor-bitaanmonostearaat (polysorbaat 60)

  • Deze emulgator en stabilisator kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in taart en gebak, bonbons, slagroom, kokosmelk, brood, pizza, voedingssupplementen.

E 436, Polyoxyethyleensorbitaantristearaat (polysorbaat 65)

  • Deze emulgator en stabilisator kan gemaakt zijn met dierlijk vet (er zijn bij het Voedingscentrum geen producten bekend waar dit E-nummer in zit).

E 442, Ammoniumfosfatiden

  • Deze emulgator wordt vrijwel altijd gemaakt van plantaardig vet, maar dierlijk vet is niet uitgesloten.
  • Kan zitten in in ijs, chocolade, koeken, muesli- en energierepen.

E 445, Glycerolesters van houthars

  • Deze stabilisator en emulgator is een combinatie van glycerol (E 422) en hars. Glycerol kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in frisdrank en limonadesiroop, voedingssupplementen.

E 470a, Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren

  • Dit antiklontermiddel, emulgator en stabilisator kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in ijs, beschuit, taart en gebak, koeken, hartige snacks, kauwgom, snoep.

E 470b, Magnesiumzouten van vetzuren

  • Dit antiklontermiddelen, emulgator en verdikkingsmiddel kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in snoep, voedingssupplementen, zoetstof, paneermeel.

E 471, Mono- en diglyceriden van vetzuren

  • Dit antischuimmiddel, emulgator, glansmiddel en stabilisator kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in koeken, ijs, taart en gebak, aardappelpuree, toetjes, brood, bladerdeeg, koffiecreamer, chips en hartige snacks, gerookte makreel, wraps, chocolade, kookroom, muesli, margarine, roomkaas, snoep.

E 472a, Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur

  • Deze emulgator, complexvormer en stabilisator wordt gemaakt met glycerol (E 422). Glycerol kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in taart en gebak, pizza’s, milkshakes, koeken, toetjes, dips en spreads.

E 472b, Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur

  • Deze emulgator, complexvormer en stabilisator wordt gemaakt met glycerol (E 422), melkzuur (E 270) en vetzuren. Het kan gemaakt zijn met dierlijk vet. Voor het maken van melkzuur worden meestal suikers uit planten zoals mais, suikerbiet of aardappel gebruikt, maar het kan ook gemaakt worden met suikers uit melk, oftewel lactose.
  • Kan zitten in pizza’s, taart en gebak, skyr, toetjes en desserts, spreads, room.

E 472c, Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur

  • Deze antioxidant, emulgator, meelverbeteraar, complexvormer en stabilisator wordt gemaakt met glycerol en vetzuren. Het kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in bak- en braadvet, koeken, hartige snacks, taart en gebak, snoep, babyvoeding, croissants, dieetproducten.

E 472d, Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur

  • Deze emulgator, complexvormer en stabilisator wordt gemaakt met glycerol en vetzuren. Het kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in sauzen.

E 472e, Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetylwijnsteenzuur

  • Deze emulgator, complexvormer en stabilisator wordt gemaakt met glycerol en vetzuren. Het kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in koeken, brood, toastjes, paneermeel, soepen, taart en gebak, sauzen, croissants.

E 472f, Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur

  • Deze emulgator en stabilisator wordt gemaakt met glycerol en vetzuren. Het kan gemaakt zijn met dierlijk vet (er zijn bij het Voedingscentrum geen producten bekend waar dit E-nummer in zit).

E 473, Sucrose-esters van vetzuren

  • Deze emulgator, schuimmiddel, glansmiddel en stabilisator kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in koeken, bonbons, taart en gebak, drop, fondant, snoep, kauwgom, ijs, sauzen, vruchtendrank, kant-en-klare maaltijden, loempiavellen, spinazie a la crème, soepen, vegetarische groenteschijven.

E 474, Sucroglyceriden

  • Deze emulgator kan gemaakt zijn met dierlijk vet (er zijn bij het Voedingscentrum geen producten bekend waar dit E-nummer in zit).

E 475, Polyglycerolesters van vetzuren

  • Deze emulgator en stabilisator kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in borrelhapjes, koeken en cake, taart en gebak, brood.

E 476, Polyglycerolpolyricinoleaat

  • Deze emulgator kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in candybars, koeken, halvarine en margarine, granenrepen, ijs, kant-en-klare broodjes.

E 477, Esters van propaan-1,2-diol met vetzuren

  • Deze emulgator kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in diepvriesappelflappen, cake, koeken, taart en gebak, desserts.

E 479b, Thermisch geoxideerde sojaolie, na reactie met mono- en diglyceriden van vetzuren

  • Deze emulgator kan gemaakt zijn met dierlijk vet (er zijn bij het Voedingscentrum geen producten bekend waar dit E-nummer in zit).

E 481, Natriumstearoyl-2-lactylaat

  • Deze emulgator, meelverbeteraar, schuimmiddel en stabilisator wordt gemaakt met vetzuren en melkzuur (E 270). Het kan gemaakt zijn met dierlijk vet. Voor het maken van melkzuur worden meestal suikers uit planten zoals mais, suikerbiet of aardappel gebruikt, maar het kan ook gemaakt worden met suikers uit melk, oftewel lactose.
  • Kan zitten in rijst, mix voor oliebollen, brood, krentenbollen, taart en gebak, toastjes, desserts, kant-en-klare broodjes, beschuit.

E 482, Calciumstearoyl-2-lactylaat

  • Deze emulgator, meelverbeteraar, schuimmiddel en stabilisator wordt gemaakt met vetzuren en melkzuur (E 270). Het kan gemaakt zijn met dierlijk vet. Voor het maken van melkzuur worden meestal suikers uit planten zoals mais, suikerbiet of aardappel gebruikt, maar het kan ook gemaakt worden met suikers uit melk, oftewel lactose.
  • Kan zitten in brood en bolletjes, cake, koeken.

E 491, Sorbitaanmonostearaat

  • Deze emulgator en stabilisator kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in gist, brood- en bakmixen, koek, gebak, broodjes.

E 492, Sorbitaantristearaat

  • Deze emulgator en stabilisator kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in cake, gebak, taart.

E 493, Sorbitaanmonolauraat

  • Deze emulgator en stabilisator wordt vrijwel altijd gemaakt van plantaardig vet, maar dierlijk vet is niet uitgesloten.
  • Kan zitten in chocoladerepen.

E 494, Sorbitaanmonoöleaat

  • Deze emulgator en stabilisator kan gemaakt zijn met dierlijk vet (er zijn bij het Voedingscentrum geen producten bekend waar dit E-nummer in zit).

E 495, Sorbitaanmonopalmitaat

  • Deze emulgator kan gemaakt zijn met dierlijk vet (er zijn bij het Voedingscentrum geen producten bekend waar dit E-nummer in zit).

E 570, Vetzuren

  • Deze stabilisator en glansmiddel kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in snoep, taart en gebak, voedingssupplementen.

E 585, IJzer(II)lactaat

  • Deze stabilisator wordt gemaakt met melkzuur (E 270). Voor het maken van melkzuur worden meestal suikers uit planten zoals mais, suikerbiet of aardappel gebruikt, maar het kan ook gemaakt worden met suikers uit melk, oftewel lactose.
  • Kan zitten in amandeldrink, voedingssupplementen, babyvoeding, stroop.

E 641, L-leucine

  • Deze smaakversterker kan gemaakt zijn uit caseïne (eiwit in melk) of keratine (zit in haar en veren).
  • Kan zitten in voedingssupplementen, zoetjes, frisdrank.

E 901, Bijenwas, wit en geel

  • Deze emulgator, glansmiddel, stabilisator en verdikkingsmiddel wordt gemaakt door bijen. De was bevat geen bijen.
  • Kan zitten chocolade, cake, snoep, candybars, koek, taart en gebak, decoratie voor taart, hagelslag, voedingssupplementen, ijs.

E 904, Schellak

  • Dit glansmiddel wordt gemaakt door een insect, en het bevat vaak nog resten van het insect.
  • Kan zitten in chocolade, decoratie voor taart, taart en gebak, snoep, gekookte gekleurde eieren, koek, hagelslag, ijs, voedingssupplementen.

E 920, L-Cysteïne

  • Deze meelverbeteraar wordt voornamelijk gemaakt met behulp van bacteriën en fermentatie of enzymen, maar het is niet uitgesloten dat het wordt gemaakt met keratine uit haar. Menselijk haar mag hier niet voor worden gebruikt.
  • Kan zitten in brood, broodjes en bolletjes, taart en gebak, koek, babyvoeding, bladerdeeg, croissantdeeg, knäckebröd, toastjes, wraps.

E 966 Lactitol

  • Deze emulgator, zoetstof en verdikkingsmiddel wordt gemaakt met suikers uit melk, oftewel lactose.
  • Kan zitten in brood en broodjes, ijs, koek, taart en gebak.

E 1518 Glyceryltriacetaat (triacetine)

  • Deze draagstof, emulgator en bevochtigingsmiddel wordt gemaakt met glycerol (E 422). Glycerol kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
  • Kan zitten in ragout, gebak, snoep, koek, snacks, voedingssupplement, siroop.

Wil je E-nummers met (mogelijk) dierlijke stoffen vermijden? Met de 'Kies Ik Gezond?' app kun je instellen dat je een melding krijgt wanneer een product dierlijke stoffen bevat.

Vragen en antwoorden over dit onderwerp