Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Meet je eigen voedselverspilling

Het verminderen van voedselverspilling is één van de belangrijkste manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Veel mensen gooien meer eten weg dan ze denken. Durf jij de uitdaging aan te gaan om dit bij te houden? Door te meten hoeveel eten je weggooit, kun je er daarna beter iets aan doen. Meet elke dag wat je weggooit, en vul hieronder je hoeveelheid verspilling in. Zo leer je wat jij nog meer kunt doen om voedselverspilling te verminderen.
Hoeveel eten gooi je weg?
Welke van de onderstaande producten gooide jouw huishouden weg?








Bereken
Per jaar is de voedselverspilling bij jou thuis ongeveer:
xxx kg goed voedsel.  Dat zijn xxx maaltijden.
xxx kg goed voedsel. Dat zijn xxx maaltijden. 

En dat is ongeveer xxx kg CO2-uitstoot, wat gelijk staat aan 
een autorit van xxx kilometer in een benzineauto. 
 

  Daarmeeverspil je zo'n xxx liter water. Dat is zoveel water dat je xxx elke dag 2 liter water kunt drinken. 
Daarmeeverspil je zo'n xxx liter water. Dat is zoveel water dat je xxx elke dag 2 liter water kunt drinken.    
Nederlanders verspillen steeds minder voedsel. Samen zijn we op weg naar 50% minder voedselverspilling in 2030 ten opzichte van 2015. Dit komt neer op gemiddeld 21 kilo voedselverspilling per persoon. Voor jou betekent dat xxx kg minder voedsel weggooien per jaar. Dat lijkt misschien veel, maar per dag is dat xxx gram. Dat is xxx gram per dag.

Ter vergelijking:

  • Een eetlepel yoghurt weegt ongeveer 15 gram
  • Een sneetje brood weegt ongeveer 30 gram
  • Een opscheplepel groente weegt ongeveer 50 gram
  • Een trosje druiven weegt ongeveer 125 gram
Je bent al heel goed bezig, wantje verspilt al minder dan 21 kilo per jaar! Natuurlijk kan het altijd nog een stapje beter. Check daarom onze tips en word écht een verspillingsvrije held!

Verspillingsvrije tips:

  • Check je voorraad. Wat moet eerst op?
  • Maak een planning en boodschappenlijstje.
  • Kijk, ruik en proef! Gebruik je zintuigen bij de THT-datum.
  • Zet je koelkast op 4 graden.
  • Kook op maat.
  • Weet waar je eten het best bewaart.
  • Wees creatief met restjes.

Zo kan je minder brood verspillen

Omdat brood een versgebakken product is, gaat de kwaliteit snel achteruit. De kunst is om het op tijd op te eten of in te vriezen. Toch wat ouder brood? Dan kun je het roosteren, toasten of verwerken in een lekker recept.
  • Vers brood is altijd lekker! Wist je dat brood 2 tot 4 dagen goed blijft in een afgesloten broodzak in de keukenkast, voorraadkast of broodtrommel? Daarna gaat de kwaliteit achteruit en wordt het droger. Je kunt het dan vaak nog wel prima eten (bijvoorbeeld geroosterd of als tosti). In de koelkast wordt brood sneller oud.
  • Vries brood direct na aankoop in, eventueel in porties, en haal er elke dag uit wat je nodig hebt. Zo heb je dagelijks vers brood. In de vriezer blijft brood zeker één maand goed. Daarna kan de kwaliteit achteruitgaan en wordt de smaak minder.

Zo kan je minder groente verspillen

Groente is goed voor je gezondheid. En daarvan kunnen we best wat meer eten. Hoe lukt het om meer groente te eten én minder te verspillen?
  • Check eerst wat je nog in huis hebt. Maak op basis daarvan een boodschappenlijstje en noteer ook de benodigde hoeveelheden (bijvoorbeeld sperziebonen: 400 gram).
  • Heb je restjes groente? Maak ze dan op bij de lunch of laat ze de basis zijn van een nieuwe maaltijd.
  • Beschadigde of minder verse groente kun je nog goed gebruiken in soep. Vries groenten in als je ze niet op tijd op kunt eten. Dat doe je door ze kort te koken en in te vriezen. Verhit groente goed na het ontdooien, dat geldt zowel voor bereide als niet bereide groente.

Zo kan je minder fruit verspillen

Geniet jij graag optimaal van je verse fruit? Lees de tips om je fruit niet verloren te laten gaan.
  • Bedenk hoeveel fruit je wilt eten, koop precies genoeg en bewaar het op de juiste plek. Dan blijft het langer goed.
  • Rijp fruit dat snel op moet, kun je ook goed verwerken in bijvoorbeeld de yoghurt of een smoothie.
  • Sommige fruitsoorten zoals appels, bananen, peren en perziken scheiden het gas ethyleen af tijdens het rijpen. Bepaalde groente- en fruitsoorten kunnen hiervoor gevoelig zijn, waardoor ze sneller bederven.

Zo kan je minder aardappelen verspillen

Omdat brood een versgebakken product is, gaat de kwaliteit snel achteruit. De kunst is om het op tijd op te eten of in te vriezen. Toch wat ouder brood? Dan kun je het roosteren, toasten of verwerken in een lekker recept.
  • Aardappelen zijn na aankoop gemiddeld 2 tot 4 weken houdbaar. Bewaar ze op een koele, donkere plek. Als je aardappelen te warm bewaart, komen er uitlopers op. Deze aardappels kun je nog eten als je de uitlopers verwijdert en het plekje eraf snijdt.
  • Verleng de houdbaarheid van aardappelen door ze in te vriezen. Kook of bak ze wel eerst. In de diepvries zijn aardappelen 3 maanden houdbaar.
  • Restjes gekookte aardappel passen goed in gerechten als soep of curry.

Zo kan je minder zuivel(alternatieven) verspillen

  • Ga je boodschappen doen? Check dan eerst hoeveel melk, yoghurt, ander zuivel of plantaardige alternatieven je nog in huis hebt. Schrijf vervolgens op een boodschappenlijstje wat en hoeveel je nodig hebt.
  • Bewaar zuivel(alternatieven) altijd in de koelkast bij een temperatuur van 4 °C. Dat is de ideale koelkasttemperatuur en eten en drinken blijft dan langer goed.
  • Gooi zuivel(alternatieven) niet direct weg na het verstrijken van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Schimmel op harde kaas kun je ruim wegsnijden, zodat je de rest nog kunt eten. Bij zachte kazen zoals brie is dit niet meer mogelijk. Kaas kun je invriezen. Je kunt de kaas eventueel vooraf raspen en/of verdelen in kleinere porties.

Zo kan je minder vlees en/of vis verspillen

  • Het klinkt simpel, maar koop niet te veel vlees of vis. Een gemiddelde kipfilet weegt al snel 150 gram, terwijl voor een volwassen persoon maximaal 100 gram genoeg is per dag.
  • Bereid vlees of vis alvast als je te veel in huis hebt gehaald. In de koelkast is bereid vlees en vis nog 2 dagen te bewaren. Of vries het in. In de diepvries is bereid vlees en bereide vis nog 3 maanden goed te bewaren.
  • Vlees of vis bederft snel als je het niet koud genoeg bewaart. Het is daarom belangrijk dat je koelkast koud genoeg staat. Stel je koelkast in op 4 °C. Bij deze temperatuur bederven producten minder snel en groeien bacteriën nauwelijks.
  • Op producten die snel bederven, zoals vlees en vis, staat een 'te gebruiken tot'-datum. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Eet het op - of vries het in - vóór of op de datum. Je kunt het vlees bereiden om het langer goed te houden. Als je het bakt, grilt of kookt is het nog 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Zo kan je minder pasta, rijst of couscous verspillen

  • Pasta, rijst en couscous krijgen meer volume als je ze kookt of stoomt. Ze nemen namelijk water op. Hierdoor zijn mensen snel geneigd om meer in de pan te gooien dan ze daadwerkelijk nodig hebben omdat het niet genoeg lijkt. Wil je voor altijd van dit probleem af zijn? Gebruik dan het Eetmaatje of weeg je product af voordat je het gaat koken.
  • Schep bij het eten eerst een kleinere portie op. Als je meer honger hebt kan je het altijd nog aanvullen. Houd je wat over van de pasta of rijst? Dan is het op deze manier nog niet gemengd met saus en kan je het makkelijker voor andere maaltijden inzetten.
  • Overgebleven pasta, rijst of couscous kan je de volgende dag nog heerlijk eten voor de lunch met wat extra groenten erbij.

Zo kan je minder restjes verspillen

  • Laat kliekjes en restjes snel afkoelen, doe ze in goed afsluitbare bakjes en zet in de koelkast of vriezer. Het belangrijkste is: bedenk direct wanneer je het kliekje gaat opeten. Is het ook lekker als lunch of kan je het verwerken tot een nieuw gerecht? Eet kliekjes uit de koelkast binnen 2 dagen op. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Verhit kliekjes en restjes altijd goed na het ontdooien.
  • Voorkom dat je ziek wordt van kliekjes: verwarm ze door en door om alle bacteriën te doden. Schep het eten ook goed om tijdens het verhitten, ook bij opwarmen in de magnetron. Daardoor wordt het hele gerecht overal even heet.
  • Gooi opnieuw opgewarmde kliekjes weg. Als er alsnog wat van je kliekje overblijft, is het beter om het niet meer op te eten.