Les 5 gaat over het maken van gezonde en duurzame keuzes in de supermarkt. De les sluit aan op de kerndoelen 30, 35, 36 en 42. Door bewust om te gaan met voedsel, zoals duurzaam boodschappen doen, het lezen van etiketten en het tegengaan van verspilling, leren leerlingen praktische vaardigheden om hun impact op hun directe leefomgeving te verkleinen, en verantwoorde en gezonde keuzes te maken (kerndoelen 30 en 35). Door na te denken over boodschappenlijstjes, etiketten, misleidende verpakkingen, keurmerken, houdbaarheidsdata, en voorkomen van voedselverspilling ontwikkelen leerlingen vaardigheden om bewust te consumeren en hun impact op het milieu te verminderen (kerndoel 42). Voor de praktische opdracht maken leerlingen in groepjes een filmpje, poster of verslag waarin leerlingen beargumenteren waarom voedselverspilling een negatief impact heeft op het milieu of waarin ze beargumenteren om een product met een keurmerk te kiezen in de supermarkt. Leerlingen denken tijdens de praktische opdracht kritisch na over maatschappelijke kwesties rondom voeding en duurzaamheid en moeten elkaar betekenisvolle en kritische vragen stellen om tot een goed eindproduct te komen (kerndoel 36).
sluiten