Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Koken met kinderen bij de kinderopvang (1-4 jaar)

Samen koken met kinderen op de kinderdagopvang kan voor kinderen een onvergetelijke ervaring zijn. Zo ontzettend leuk en leerzaam om bijvoorbeeld je eigen ei te pellen voor de lunch of je eigen groente en fruit te wassen. Het is ook nog eens goed voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Op deze pagina vind je een aantal superleuke kookactiviteiten die jouw locatie kan organiseren voor de allerkleinsten.

Geen kookgerei beschikbaar? Als coach Gezonde Kinderopvang kun je gebruikmaken van de Stimuleringsbijdrage Lekker naar Buiten! van Jong Leren Eten. Gebruik de subsidie bijvoorbeeld voor de aanschaf van een keukenmachine en kindermesjes.


Broodspreads en tussendoortjes

Lunchtijd wordt een echt feest als de kinderen mogen helpen met het klaarmaken van hun eigen eten. Hetzelfde geldt voor een tussendoortje. De broodspreads en de carrotcake balls kunnen zonder kookplaat of fornuis klaargemaakt worden. Voor de appelmoes heb je wel een warmtebron nodig.

Recepten

Aardbeienspread

Deze broodspread is makkelijk om te maken en smaakt heerlijk fris en zoet.

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor 10 kinderen

  • 240 gram aardbeien – 12 stuks (gebruik in de winter diepvriesaardbeien)
  • 5 eetlepels zuivelspread light
  • 10 volkoren boterhammen
  • margarine uit een kuipje

Kookspullen

  • 10 bordjes
  • 1 mesje (niet voor de kinderen)
  • 10 smeermessen
  • 1 eetlepel
  • 10 vorkjes (alleen nodig als kinderen kunnen prakken) of 1 staafmixer of blender (als de kinderen te klein zijn om zelf een aardbei te prakken)

Zo maak je het

  • Laat de kinderen hun handen goed wassen met zeep.
  • Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf. Houd er 2 achter en snijd deze zelf in plakjes.
  • Geef elk kind een aardbei op een bordje en een vork en laat zien hoe ze deze kunnen prakken tot moes.
  • Geef elk kind een halve eetlepel zuivelspread en laat ze de aardbeienmoes en de zuivelspread mengen. Zijn de kinderen nog te klein om dit zelf te kunnen doen? Dan kun je de aardbeien en de zuivelspread in een blender doen of mixen met een staafmixer. Laat een kind helpen met het toevoegen van de aardbeien aan de blender(beker) en op het knopje drukken.
  • Geef alle kinderen een boterham.
  • Geef de kinderen een smeermes en laat ze de boterham besmeren met een beetje margarine en geef ze allemaal wat aardbeienspread om te smeren.
  • Geef de kinderen een paar plakjes aardbeien en laat ze de boterham versieren.
  • Tijd om te smullen!

sluiten
Konijnenspread

Een hartige broodspread waar je een gat van in de lucht springt, wiehoe!

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor 10 kinderen

  • 2 winterwortels
  • 200 gram hüttenkäse
  • 10 volkoren boterhammen
  • 1 theelepel mosterd
  • margarine uit een kuipje

Kookspullen

  • 10 bordjes
  • 1 rasp
  • 10 bakjes
  • 1 eetlepel
  • 10 theelepels
  • 10 smeermessen

Zo maak je het

  • Laat de kinderen hun handen goed wassen met zeep.
  • Laat een kind de wortels wassen en laat zien hoe je de wortels raspt.
  • Geef alle kinderen een beetje wortelrasp in een bakje met een eetlepel hüttenkäse er bovenop.
  • Laat ze de wortel en hüttenkäse zelf mengen.
  • Voeg bij wie durft een heel klein beetje mosterd toe.
  • Laat de kinderen een beetje van hun konijnenspread proeven.
  • Lekker? Dan kan het op de boterham. Geef alle kinderen een boterham.
  • Smeer er eerst een laagje margarine op en dan wat konijnenspread.
  • Alle konijntjes klaar? Eten maar!

sluiten
Carrotcake balls

Dadelballetjes met smaken van carrotcake zoals wortel en speculaas.

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor 10 kinderen – 10 balletjes

  • 1 kleine wortel (40 gram)
  • 4 eetlepels havermout (20 gram)
  • 1 handje ongezouten walnoten (25 gram)
  • 4 dadels zonder pit (20 gram)
  • ½ theelepel speculaaskruiden
  • 1 eetlepel sesamzaad

Kookspullen

  • 1 rasp
  • 1 keukenmachine (het kan ook handmatig)
  • 10 bordjes
  • 1 eetlepel

Zo maak je het

  • Laat de kinderen hun handen goed wassen met water en zeep.
  • Was de wortel en rasp hem fijn.
  • Doe de wortel, de havermout, de walnoten, de dadels en de speculaaskruiden in de keukenmachine en mix tot een grof mengsel. Laat de kinderen je helpen. Bijvoorbeeld door samen het aantal eetlepels of dadels te tellen die in de keukenmachine gaan.
  • Met de hand kneden kan ook. Snijd dan zelf de dadels voor en laat de kinderen de walnoten breken.
  • Geef alle kinderen een klein beetje van het mengsel om hun eigen balletje te rollen.
  • Verdeel een klein beetje geroosterd sesamzaad over alle bordjes en laat ze hun balletje er doorheen rollen.
  • Hoe smaken de balletjes? Zou je deze ook aan papa of mama willen laten proeven?

sluiten
Popcorn

Als je gedroogde maïs warm maakt wordt de binnenkant van een maïskorrel ineens de buitenkant. Hij kleurt van geel naar wit en wordt ook nog eens veel groter en zachter. Wat een magie!

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten voor 10 kinderen

  • 1 eetlepel olie
  • 50 gram pofmaïs
  • Snufje kaneel (optioneel)

Kookspullen

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Magnetron
  • Papieren zak (zoals van de groenteafdeling in de supermarkt)
  • 10 bakjes

Zo maak je het

  • Laat de kinderen hun handen goed wassen met water en zeep.
  • Doe de olie en de pofmaïs in een kom en meng het goed.
  • Doe de maïs in een zak en vouw deze goed dicht zodat hij dicht blijft tijdens het poffen. Vouw een rand van ongeveer een centimeter 3 keer om.
  • Zet de zak 2-3 minuten in de magnetron op 800 Watt.
  • Haal de zak uit de magnetron en wacht met openen totdat het poppen is gestopt.
  • Doe de inhoud van een zak in de losse bakjes.
  • Laat zien dat de popcorn extra lekker wordt met een heel klein beetje kaneel erop door het te proeven.
  • Wie wil er ook een beetje kaneel op z’n popcorn?

sluiten
Appelmoes

Met dit recept maak je in een handomdraai appelmoes zonder toegevoegd suiker.

Bereidingstijd: 30 minuten.

Ingrediënten voor 10 kinderen

  • 750 gram appels, bijv. Elstar, Jonagold, Cox Orange
  • ½ theelepel kaneel
  • Optioneel: 10 volkoren crackers

Kookspullen

  • Weegschaal
  • 1 schilmesje (niet voor de kinderen)
  • 10 smeermessen
  • 1 pan (inhoud minimaal 2 liter) met deksel
  • 1 kookplaatje
  • 1 eetlepel
  • 10 bakjes

Zo maak je het

  • Laat de kinderen hun handen goed wassen met water en zeep.
  • Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Snijd appelparten in stukken. Dit kun je de kinderen laten doen met een smeermes.
  • Doe de stukken appel in een pan en voeg 4 eetlepels water toe.
  • Breng de appels met een deksel op de pan aan de kook. Kook de appels in 20 minuten zacht en gaar.
  • Haal de pan van het vuur en duw met een lepel de appels verder tot moes. Laat de kinderen zien hoe zacht de appels zijn geworden door het koken.
  • Laat de appelmoes afkoelen en verdeel over de bakjes.
  • Strooi wat kaneel op de appelmoes bij de kinderen die dat willen.
  • Hoe smaakt ‘ie? Smaakt appel zo anders of hetzelfde dan als je ‘m niet kookt in de pan?
  • Je kunt de appelmoes eventueel ook op een volkoren cracker doen.

sluiten

Kleine kinderen kun je altijd laten helpen met:

  • Brood smeren
  • Ei pellen
  • Groente en fruit wassen
  • Kruiden plukken of scheuren en toevoegen aan een gerecht
  • Mengen en kneden van bijvoorbeeld deeg

Materialen die nodig zijn

Ben je coach Gezonde Kinderopvang? Maak dan gebruik van de Stimuleringsbijdrage Lekker naar Buiten! van Jong Leren Eten om materialen aan te schaffen.

Deze spullen heb je nodig:

  • Snijplank
  • Schilmesje
  • Kindermesje
  • Knoflookpers
  • Garde
  • Spatel
  • Zeef
  • Maatbeker
  • Mengkom
  • Staafmixer
  • Blender
  • Weegschaal
  • Kookpan
  • Koekenpan
  • Kookplaatje
  • Maak het extra leuk met schortjes en koksmutsen.