Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Abrikozenkip met zwarte rijst en gekaramelliseerde groente

Abrikozenkip met zwarte rijst en gekaramelliseerde groente

De gekaramelliseerde wortel en pastinaak geven het gerecht een zoete tint. Samen met de kip en kleurrijke notenrijst een perfecte smaakcombinatie.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 465 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • 150 gram zwarte of rode rijst
  • ¼ (groente)bouillontablet met minder zout
  • ½ ui
  • 30 gram gedroogde abrikozen
  • 200 gram kipfilet
  • peper
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 eetlepel abrikozenjam met minder suiker
  • ½ theelepel kaneel
  • 2 eetlepels water
  • 150 gram (winter)wortel of bospeen
  • 150 gram pastinaak
  • 1 eetlepel bruine (basterd)suiker
  • 25 gram pistachenoten zonder zout
  • 5 blaadjes verse salie

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking samen met het stukje bouillontablet.
  2. Pel de ui en snijd klein.
  3. Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
  4. Breng de kip op smaak met peper en bak in de helft van de margarine met de deksel op de pan in 12-15 minuten gaar.
  5. Haal de kip uit de pan en houd warm (onder een bord).
  6. Bak in dezelfde pan de ui zacht en voeg de abrikozenjam, kaneel, het water en de helft van de abrikozenstukjes toe en laat rustig indikken tot een saus. Voeg zo nodig extra water toe.
  7. Maak de wortel en pastinaak schoon. Snijd eventueel in de lengte in gelijke stukken.
  8. Verwarm de rest van de margarine in een pan en bak de groente op middelhoge temperatuur met deksel op de pan in 15 minuten beetgaar.
  9. Strooi de suiker over de groente en wentel in de pan. Laat in enkele minuten van alle kanten karamelliseren.
  10. Hak de pistachenoten klein en strooi 1/5 over de groente.
  11. Was de salie en snijd in dunne reepjes.
  12. Meng de salie, de rest van de pistachenoten en de rest van de gedroogde abrikozen door de rijst.
  13. Snijd de kip in schuine plakken en schep de abrikozensaus erover.
  14. Serveer de pastinaak en wortel erbij.

Variaties

In plaats van kaneel kun je ook koek- en speculaaskruiden gebruiken.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Salie:
Wikkel restjes kruiden in velletjes nat keukenpapier en bewaar ze onderin de koelkast.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Winterpeen is deze maand (december) een seizoensproduct.
Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 465 kcal
Vet 13 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 51 gram
Waarvan suikers 25 gram
Vezels 9 gram
Eiwit 31 gram
Zout
0,3 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept