Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Bakbanaan met gerookte makreel en spitskool

Bakbanaan met gerookte makreel en spitskool

Samen met Jennifer Jessica maakten we deze variatie op de klassieker heri heri. Njang swietie! Gebruik voor dit recept een rijpe bakbanaan. Rijpe bakbanen zijn mooi geel van kleur en mogen wat zwarte plekken bevatten. Als de bananen nog helemaal groen zijn, laat hem dan een tijd rijpen. Een zwarte banaan is meer geschikt om te bakken.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 620 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • 1 bakbanaan
  • 150 gram zoete aardappel
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tomaat
  • 6 takjes bladselderij
  • 400 gram spitskool
  • 150 gram gerookte makreel
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 2 theelepels masala
  • ½ bouillontablet met minder zout
  • peper

Bereiding

  1. Snijd de uiteinden van de bakbanaan en snijd met een scherp mes de ribben van de banaan in. Zo is de schil goed te verwijderen. Snijd de banaan in plakken.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. 
  3. Kook of stoom de banaan en aardappel in weinig water in 20 minuten gaar. 
  4. Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn. 
  5. Was de tomaat en snijd in stukjes.
  6. Was de selderij en snijd fijn. 
  7. Was de spitskool en snijd in repen. 
  8. Verwijder de huid van de makreelfilet en snijd de vis in stukken. 
  9. Verhit de margarine in een wok en fruit hierin de ui en de knoflook. 
  10. Voeg de makreel, de tomaat, de spitskool, de masala en het stuk bouillontablet toe.
  11. Roerbak het ongeveer 10 minuten en blus af met wat water. 
  12. Breng op smaak met wat peper.
  13. Serveer de stukken banaan en zoete aardappel met de spitskool en strooi de selderij erover.

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Jennifer Jessica

Jen van 'Surinaams koken met Jen' heeft voor ons dit heerlijke recept gemaakt. 

Jen

Meer recepten van Jen

Cassave met gestoofde kip en kousenband
Saotosoep
Bietensalade
Nasi met boontjes en eierreepjes
Pindasoep met tom tom
Tonijnsalade
Bami met komkommer op zuur
Tropische amandelpannenkoeken

Allergie-informatie

Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Bladselderij:
Verse kruiden bewaar je in de koelkast, daar zijn ze nog een paar dagen houdbaar. Wikkel ze in een vochtig keukenpapiertje of in een vochtige theedoek.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Spitskool is deze maand (december) een seizoensproduct.
Duurzaam eten Banaan heeft deze maand (december) een lage klimaatbelasting.
Viswijzer Dit recept bevat makreel. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies makreel met MSC. Makreel uit Middelandse zee is af te raden.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 620 kcal
Vet 28 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram
Koolhydraten 67 gram
Waarvan suikers 30 gram
Vezels 9 gram
Eiwit 21 gram
Zout
1,6 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept