Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Bobotie

Bobotie

Bobotie is een Zuid-Afrikaanse ovenschotel met onder andere gehakt en rozijnen. Deze gezonde variant wordt geserveerd met komkommersalade en rijst.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 645 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • 1 (oude) bruine boterham
  • ½ citroen
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 appel
  • 1 eetlepel olie
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel abrikozenjam zonder suiker
  • 150 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 laurierbladen
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • ½ komkommer
  • 4 takjes verse peterselie

Materialen

Ovenschaal (1 liter)

Bereiding

  1. Scheur het brood in stukjes en giet wat water over.
  2. Maak de citroen schoon. Rasp wat van de citroenschil en pers de sap eruit.
  3. Was de rozijnen.
  4. Pel de uien en knoflook en snijd fijn.
  5. Maak de appel schoon en snijd in blokjes.
  6. Fruit de ui, knoflook en kerrie zacht in de olie.
  7. Voeg de appel, rozijnen, citroenschil, citroensap, jam en het brood toe aan het uienmengsel.
  8. Neem de pan van het vuur. Meng het gehakt erdoor en breng op smaak met peper.
  9. Warm de oven voor op 175 °C
  10. Giet het gehaktmengsel in een ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
  11. Klop het ei met wat water los en schenk dit over het gehakt. Leg de laurierbladen erop.
  12. Bak de bobotie in het midden van de hete oven in 25 minuten gaar.
  13. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  14. Was de komkommer snijd in plakken. Maak er met wat citroensap, peterselie en peper een salade van.
  15. Serveer de salade en rijst bij de bobotie.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Jam:
Bij jam zorgt de suiker er voor dat het heel lang houdbaar is. Een geopende pot jam is dan ook buiten de koelkast wel een half jaar en in de koelkast een jaar houdbaar.
Jam met minder suiker, light jam of halva jam kan snel gaan schimmelen. Gebruik daarom altijd een schone lepel of mes en bewaar de aangebroken pot maximaal 30 dagen in de koelkast.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Komkommer is deze maand (juli) een seizoensproduct.
Duurzaam eten Appel is deze maand (juli) een seizoensproduct.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 645 kcal
Vet 19 gram
Waarvan verzadigd vet 6 gram
Koolhydraten 88 gram
Waarvan suikers 16 gram
Vezels 8 gram
Eiwit 28 gram
Zout
0,6 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept