Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Gekaramelliseerde tomaatjes met witte bonenpuree en paddenstoelen

Gekaramelliseerde tomaatjes met witte bonenpuree en paddenstoelen

Aan een goede maaltijd hoeft geen vlees of vis te pas te komen. Dat bewijst dit gerecht wel.
  • 2 personen
  • minder dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 495 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram kastanjechampignons of oesterzwammen
  • 400 gram (tros)tomaat
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 gram witte bonen (uitlekgewicht, blik)
  • tijm
  • peper
  • citroensap
  • 3 theelepels poedersuiker

Materialen

Ovenschaal, staafmixer of keukenmachine.

Bereiding

  1. Pel de sjalotten en knoflook en snijd klein.
  2. Maak de paddenstoelen schoon en snijd in vieren.
  3. Was de tomaten en snijd doormidden.
  4. Rooster de pijnboompitten en het sesamzaad in een droge koekenpan en zet even apart.
  5. Fruit de knoflook en de helft van de sjalot in de helft van de olie zacht.
  6. Spoel de witte bonen af en laat goed uitlekken.
  7. Pureer de witte bonen met de gefruite sjalot en knoflook met een staafmixer of in een keukenmachine.
  8. Doe de bonenpuree in een pan. Voeg wat water en tijm toe en verwarm het zacht. Breng de puree op smaak met peper en wat citroensap.
  9. Verwarm de grill boven in de oven.
  10. Plaats de tomaten met het snijvlak naar boven in een ovenschaal. Strooi de poedersuiker erover. Laat de tomaat onder de hete grill in 2-3 minuten karamelliseren.
  11. Bak de rest van de sjalotten en paddenstoelen in de rest van de olie op een hoge stand. Breng op smaak met wat peper en tijm.
  12. Schep de bonenpuree met daarop de tomaten op een bord. Serveer de paddenstoelen ernaast. Garneer met pijnboompitten en sesamzaad.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze  Kies Ik Gezond?-app .

Ingrediënten over?

Citroensap:
Beetje citroensap nodig? Snijd de citroen niet door, maar prik er een gaatje in en knijp er wat sap uit. Gebruik eventueel citroensap uit een flesje. Een flesje citroensap is in de koelkast afgesloten weken houdbaar.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Citroen heeft deze maand (november) een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Tomaat (tros, vlees..) heeft deze maand (november) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 495 kcal
Vet 30 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 31 gram
Waarvan suikers 11 gram
Vezels 16 gram
Eiwit 19 gram
Zout
0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept