Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Gevulde paprika's (Dolmeh felfel)

Gevulde paprika's (Dolmeh felfel)

Neda Oliai maakte dit lekkere recept voor ons. Neda: "In dit recept worden de paprika’s gevuld met onder andere freekeh. Freekeh is een tarwe die in de Palestijnse en Syrische keuken vaak wordt gebruikt in onder andere soepen en salades."
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 670 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • 2 paprika's (niet al te groot)
  • 75 gram freekeh (of zilvervliesrijst)
  • 1 rode ui
  • 2 tomaten
  • 10 gram koriander
  • 10 gram peterselie
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ bouillontablet met minder zout
  • ¾ theelepel kaneel
  • ¾ theelepel kurkuma
  • 100 gram mager (runder)gehakt
  • 1 citroen
  • ½ blik tomatenblokjes zonder zout
  • 1 theelepel honing
  • ½ theelepel gedroogde munt
  • 100 ml magere Griekse yoghurt
  • 2 volkoren Libanese platbroden

Bereiding

  1. Was de paprika's, snijd de kapjes ervan af (gooi deze niet weg) en verwijder de zaadlijst. Snijd eventueel een klein stukje van de onderkant van de paprika’s af als deze niet rechtop blijven staan.
  2. Doe de freekeh met 150 ml water in een kleine pan. Laat de freekeh op een laag vuurtje in totaal ongeveer 20 minuten doorkoken tot al het water is geabsorbeerd en de freekeh net beetgaar. Neem de laatste 5 minuten van de kooktijd de deksel van de pan.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes. 
  5. Was de tomaten en snijd ze in blokjes.
  6. Was de koriander en peterselie en hak de blaadjes fijn.
  7. Was de rozijnen. 
  8. Fruit de ui in een pan in 1 eetlepel olijfolie.
  9. Verkruimel de helft van het stuk bouillontablet en voeg het samen met een ½ theelepel kaneel en een ½ theelepel kurkuma toe aan de ui.
  10. Doe het gehakt erbij en bak tot het gaar en rul.
  11. Voeg de tomaten toe en bak deze mee tot ze zacht zijn en hun vocht hebben vrijgegeven.
  12. Voeg ten slotte de verse kruiden toe, gevolgd door de rozijnen, wat citroensap en de gekookte freekeh. Roer alles goed door elkaar.
  13. Verdeel de gehaktvulling over de paprika’s, plaats de kapjes erop  en zet ze in een ovenschaal.
  14. Besprenkel ze met een eetlepel olijfolie en giet vier eetlepels water in de ovenschaal. Het water creëert stoom waardoor de paprika’s zowel aan de bovenkant als aan de onderkant gelijkmatig garen.
  15. Bak de gevulde paprika’s in 40-50 minuten in de oven of tot de paprika’s zacht zijn, maar hun vorm nog behouden.
  16. Doe ondertussen de ingrediënten voor de saus in een kleine sauspan: de tomatenblokjes uit blik, de honing, de rest van de bouillontablet, wat citroensap, ¼ theelepel kurkuma, ¼ theelepel kaneel, de gedroogde munt en 100 ml water en meng alles goed door elkaar. Breng het langzaam aan de kook en laat het 10 tot 15 minuten doorkoken. 
  17. Serveer de gevulde paprika’s met de tomatensaus, de yoghurt met wat munt gemengd, brood en eventueel een frisse groene salade.  

Ingrediënten over?

Koriander en peterselie over? Gebruik de kruiden voor in een shakshuka.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Dit recept bevat 'Paprika'. Dit product is deze maand (november) niet de meest duurzame oplossing.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 670 kcal
Vet 20 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram
Koolhydraten 88 gram
Waarvan suikers 28 gram
Vezels 12 gram
Eiwit 28 gram
Zout
1,2 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept