Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Gevulde Turkse paprika’s met bulgur (Bulgurlu biber dolmasi)

Gevulde Turkse paprika’s met bulgur (Bulgurlu biber dolmasi)

Gülsah Kayar maakte dit gerecht voor ons. Gülsah: "Dit gerecht wordt ook wel ‘dolma’ genoemd. Dolma kan op verschillende manieren gevuld worden, het meest bekend is met witte rijst en gehakt. In dit recept hebben wij witte rijst vervangen door bulgur. Dit is ook erg lekker en bovendien bevat het meer vezels dan witte rijst."
  • 4 personen
  • meer dan 30 minuten
  • lunch
  • 340 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 10 Turkse groene paprika's
  • 2 uien
  • 2 tomaten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree zonder zout
  • 230 gram bulgur
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 4 eetlepels dikke magere yoghurt

Bereiding

  1. Was de paprika's en verwijder de steelaanzet en de zaden.
  2. Pel de uien en snijd ze klein.
  3. Was de tomaten en snijd ze klein.
  4. Bak de uien zacht in de hete olie. Bak de tomatenpuree kort mee.
  5. Voeg de stukjes tomaat toe en laat ze mee garen.
  6. Was de bulgur in een zeef en laat goed uitlekken.
  7. Bak de bulgur mee met het uienmengsel.
  8. Breng het water aan de kook.
  9. Voeg het water, de chilivlokken en de peper toe aan de bulgur en breng dit aan de kook. Kook tot de bulgur gaar is en het water is opgenomen.
  10. Vul de paprika's met de bulgur. Druk niet te stijf aan.
  11. Plaats de paprika's rechtop in een passende pan. Dek ze af met een kapje van de paprika.
  12. Voeg de pan tot de helft met water. Laat de paprika's met een deksel op de pan in 45 minuten gaar worden.
  13. Serveer de paprika's met een lepel yoghurt. 

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Gülsah Kayar van diëtistenpraktijk Nutry

Gülsah Kayar weet wat ze doet in de keuken. Qua smaak natuurlijk. En als diëtist zorgt ze er ook voor dat het gezond is. Voor ons maakte ze een aantal recepten!

Meer recepten van Gülsah:

Warme ayran soep
Turkse hartige pannenkoeken (Kaygana)
Courgette cake (Courgette mucver)
Mungbonen salade (Mas Fasulyesi Salatasi)
Gevulde abrikozen hapje (Kayisi Tatlisi) 
Turkse snijbonenstoofpot
Turkse linzensoep (Mercimek corbasi)
Volkoren simit
Gevulde aubergine
Menemen (Turks ei met tomaat)
Ezogelin soep
Türlü (groentestoofpot met rundvlees)

Variaties

Gebruik 4 groene paprika's als je geen Turkse paprika's kunt krijgen.

Ingrediënten over?

Yoghurt:
Bewaar yoghurt in de koelkast. Maak er dit toetje met gegrilde perziken en abrikozen mee. 

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Dit recept bevat 'Paprika'. Dit product is deze maand (november) niet de meest duurzame oplossing.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 340 kcal
Vet 11 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 44 gram
Waarvan suikers 6 gram
Vezels 11 gram
Eiwit 9 gram
Zout
< 0.1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept