Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Gratin van boerenkool

Gratin van boerenkool

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 555 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 600 gram aardappel
  • 750 gram boerenkool (gesneden)
  • 40 gram ongezouten pecannoten
  • 2 eetlepels belegen kaas 30+ (geraspt)
  • 150 ml halfvolle yoghurt
  • 1 theelepel tijm
  • 150 ml halfvolle melk
  • peper
  • nootmuskaat

Materialen

Ovenschaal (2 liter)

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en doe ze met 3 cm water in een pan. Leg de boerenkool erop.
  2. Kook de aardappelen en de boerenkool in 25 minuten gaar.
  3. Hak de pecannoten grof.
  4. Meng de geraspte kaas door de yoghurt en voeg wat tijm toe.
  5. Warm de grill voor.
  6. Breng de melk aan de kook.
  7. Stamp de aardappelen en boerenkool fijn en maak er met de hete melk, peper en nootmuskaat een puree van.
  8. Schep de pecannoten door de boerenkool.
  9. Doe de boerenkool in een ovenvaste schaal en schep het yoghurt-kaasmengsel erop.
  10. Laat het gerecht onder de hete grill in 10 minuten goudgeel kleuren.

Ingrediënten over?

Geraspte kaas:
Bewaar een restje geraspte kaas in een goed gesloten verpakking maximaal 7 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Boerenkool is deze maand (december) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 555 kcal
Vet 24 gram
Waarvan verzadigd vet 6 gram
Koolhydraten 54 gram
Waarvan suikers 10 gram
Vezels 13 gram
Eiwit 24 gram
Zout
0,6 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.