Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Kabeljauw met notenkorst, geroosterde venkel en zoete aardappelpuree

Kabeljauw met notenkorst, geroosterde venkel en zoete aardappelpuree

Visfilet in een knapperig jasje is samen met venkel en zoete aardappelpuree een lekkere combinatie.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 505 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • 300 gram venkel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • tijm
  • peper
  • 2 eetlepels ahornsiroop of honing
  • 200 gram kabeljauwfilet
  • 10 gram verse kruiden, zoals peterselie en dille
  • 1 citroen
  • 30 gram amandelen
  • 15 gram oude kaas 30+ (geraspt)
  • 400 gram zoete aardappel
  • 80 ml halfvolle melk
  • kaneel of koek- en speculaaskruiden

Materialen

Ovenvaste schaal/bakplaat, bakpapier, keukenmachine/staafmixer

Bereiding

  1. Maak de venkel schoon en snijd in parten. Schep de parten om met olijfolie en leg in een ovenvaste schaal of op een bakplaat met bakpapier.
  2. Pel de knoflook en snijd een helft fijn en de andere helft in dunne plakjes.
  3. Strooi peper over de venkel en verdeel de dunne plakjes knoflook en druppel de ahornsiroop erover. 
  4. Laat de venkel 30-45 minuten bij 175 °C garen in de oven. 
  5. Leg de kabeljauwfilet in een ovenvaste schaal en bestrooi met peper.
  6. Was de kruiden en hak grof.
  7. Was de citroen en rasp wat schil af. Snijd de citroen in plakjes.
  8. Hak de amandelen, kaas, kruiden en citroenrasp in een keukenmachine of met een staafmixer fijn.
  9. Verdeel dit mengsel over het kabeljauwfilet en bak in 20-25 minuten bij 175 °C gaar in de oven. 
  10. Schil de zoete aardappels, snijd in blokjes en kook in weinig water in 20-25 minuten gaar. 
  11. Breng de melk aan de kook.
  12. Maak van de gare aardappels met de hete melk een puree. 
  13. Breng op smaak met wat kaneel. 
  14. Serveer de puree samen met de geroosterde venkel en het kabeljauwfilet. Garneer met plakjes citroen en verse kruiden.

Variaties

Dit gerecht is ook lekker met ander witvisfilet, zoals tilapia.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Verse kruiden:
Wikkel een restje kruiden in velletjes nat keukenpapier en bewaar ze onderin de koelkast. Of snijd klein en vries in.  

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Venkelknol heeft deze maand (november) een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Citroen heeft deze maand (november) een lage klimaatbelasting.
Viswijzer Dit recept bevat kabeljauw. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies kabeljauw met MSC (Barentszzee). De rest is tweede keus of te vermijden.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 505 kcal
Vet 22 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 41 gram
Waarvan suikers 31 gram
Vezels 12 gram
Eiwit 30 gram
Zout
0,8 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept