Bereiding
- Was de verse kruiden (koriander, peterselie, basilicum,
dragon, bieslook) en de prei en droog deze goed met een schone theedoek of
slacentrifuge. Sla deze stap niet over en neem er de tijd voor, want de kruiden
bepalen de smaak van dit gerecht. Hak de kruiden en de prei fijn. Voor het
beste resultaat doe je dat met een scherpe mes (en wat geduld).
-
Verhit de oven op
grillstand. Klop in een grote kom de eieren luchtig en voeg vervolgens de
bloem, het bakpoeder, de kurkuma, fenegriek (optioneel), het tot poeder
vermalen bouillonblokje toe en de geperste knoflook toe. Voeg ten slotte de
gehakte kruiden en prei toe en roer het geheel goed door elkaar. De kruiden en
de prei moeten bedekt zijn met een (dun) laagje eimengsel.
-
Verhit ondertussen de olijfolie in een
ovenbestendige koekenpan van ongeveer 25 cm in doorsnee en giet het eimengsel
erbij. Doe een deksel op de pan en bak de kuku op middelhoog vuur in ongeveer 8
minuten bijna helemaal gaar (de randen zijn gestold, maar het midden van de
kuku is nog een enigszins zacht).
-
Grill de kuku ten slotte in de oven voor nog
ongeveer 5 minuten of tot de bovenkant een kleurtje krijgt en de kuku helemaal
gaar is.
-
Was de komkommer en tomaat en snijd ze in plakken.
-
Laat de kuku 5-7 minuten afkoelen of serveer het op kamertemperatuur. Snijd de
kuku in punten of in blokken.
-
Serveer de kuku met de komkommer, tomaat, volkoren platbrood en walnoten.
Extra informatie
Dit recept maakten we samen met Neda Oliai. Neda: "In de Perzische cultuur begint het nieuwe jaar op de eerste dag van de lente (nowrooz). Traditioneel worden op die dag gerechten geserveerd waarin veel verse kruiden zijn verwerkt, omdat kruiden symbool staan voor wedergeboorte. Dit gerecht is er zo een en is een grote favoriet van veel Iraniërs.Zin in kuku maar dan met aardappelen? Hier vind je het recept voor Neda's kuku sibzamini.
Meer recepten van Neda:
Afghaanse aubergineschotel
Mahi met dukkah en geurige bulgur
Klassieke Perzische salade
Gevulde paprika's (Dolmeh felfel)
Kip met saffraan en citroen
Wortelsalade met granaatappeldressing
Rijst met sperziebonen (Lubia polo)
Linzensoep met tamarinde en geroosterde zoete aardappelen
Volkoren pita Perzische spinazie-yoghurtdip
Video
In deze video zie je hoe je stap voor stap dit gerecht maakt.
Ingrediënten over?
Prei over? Gebruik hem in deze deze pakketjes met vis.